Zvon: Falcă și experții lui pe cultură vor să pună mâna pe fabrica TEBA

  de G. Tomescu | 9 iunie 2015, 2:46 PM | Culise | Recomandările editorilor

  7

  Din surse neoficiale dar credibile știm: primarul Falcă, „gând la gând” cu responsabilul lui pe probleme de cultură, Cătălin Lazurca, alături de investitorii Sorin Neamțu și Tiberiu Adelmann, plus un consultant străin cu un CV pe care scrie mare EXPERT, au vizitat săptămâna trecută fosta fabrică TEBA, imediat după evenimentul „Particles”, cel care a deschis noi orizonturi culturale pentru cei care vor să facă Aradul Capitală Culturală Europeană. Însă pentru administrația orașului, asta înseamnă că iese cu bani mulți și baie de șampanie, evident…

  Festivalul „Particles” a fost ideea Asociației CitiZenit, care a mobilizat foarte mulți voluntari și artiști, lansând în eter și intenția de a transforma fabrica TEBA, pe viitor, într-un spațiu alternativ pentru artă urbană, asemenea faimoasei Fabrici de Pensule din Cluj-Napoca. Cel mai probabil, asta trebuie să fi fost cuvântul magic pentru staff-ul lui Falcă, deoarece acolo, în cadrul Fabricii de Pensule din Cluj, în mod miraculos, un spațiu de expoziții numit :BARIL este deținut de doi arădeni, jucători importanți în business-ul cultural de pe la noi. E vorba de Sorin Neamțu și Tiberiu Adelmann.

  sorin neamtuDespre artistul plastic Sorin Neamțu e de știut că este autorul controversatului logo de Arad – Capitală Culturală Europeană și autorul instalației numite „almost chair”, ceea ce a devenit brandul de afiș al festivalului de literatură „Discuția Secretă”. El este, de altfel, un mai vechi prieten al lui Cătălin Lazurca, fiind membrul fostului grup literar „Celebrul Animal” (alături de Cătălin Lazurca, Vasile Leac, Florin Măduța, Bogdan Postăveanu și T.S. Kashis), sau al mai recentului grup „Radio Tern”, fondat împreună cu același Cătălin Lazurcă. Și, nu în ultimul rând, este co-fondatorul :BARIL din Cluj, alături de Tiberiu Adelmann. Mai multe despre Sorin Neamțu: aici.

  tiberiu adelmannDoctorul stomatolog Tiberiu Adelmann este, printre altele, patronul cafenelei Joy’s, dar a mai fost și legist la SJML Arad (Serviciul Județean de Medicină Legală) și coordonatorul filialei județene a Partidului Mișcarea Populară (PMP).

  Până aici, adică în aparență fără transparență, totul e relativ OK. Felicitări și strângeri de mână!

  Dar de ce s-au trezit toți tocmai acum…

  și de ce tocmai un proiect aparent neprofitabil?

  Neprofitabil pe dracu’!

  Adică… cultura, prin definiție, e absolut neprofitabilă, dar nu și dacă știi cum să gestionezi proiectele europene de voluntariat și dacă știi să investești deștept bugetul public în proiecte de cultură!

  Speculăm și noi:

  Faza cu un fel de „Fabrica de Pensule”  și la Arad e că…

  practic, administrația locală șutește ideile Asociației CitiZenit, și-o însușește, ca apoi – posibil – să-i pașaporteze, înlocuindu-i cu voluntarii de casă ai partidului. În cel mai bun caz, îi va lăsa în continuare să se desfășoare prin eforturile lor proprii, așa cum au organizat și festivalul „Particles”, mulțumită administratoarei Laura Pascu, care le-a pus la dispoziție cele două hale ale clădirii TEBA.

  Totodată, informațiile noastre indică faptul că departamentul de cultură al Administrației Falcă are planuri cu fosta fabrică de mai mult timp, inclusiv referitor la un festival similar cu ceea ce a fost „Particles”, doar că ar fi vrut să-l facă cândva la toamnă. Ei merg pe planuri profitabile, PUZ-uri și SF-uri… dar au venit „peste ei” tinerii entuziaști de la CitiZenit și au făcut evenimentul așa, ca să arate că se poate.

  Negocieri pe niște milioane

  De menționat este și faptul că Administrația vrea să privatizeze fosta fabrică TEBA de o bună bucată de vreme, câteva dintre halele industriale fiind deja aproape ca și demolate. Cele două hale (în care s-a organizat festivalul „Particles”), vor fi, în schimb, renovate… cel puțin ăsta e planul, în caz că proprietarii TEBA îi vor ceda Primăriei pentru oferta actuală de 1 milion de euro. Asta după ce, nu demult, înainte să devină, bursc, interesată, Primăria a evaluat halele industriale, cu tot cu terenul de sub ele, la suma de 6 milioane de euro.

  Fabrica TEBA e „curtată”, de mult timp, inclusiv de anumiți dezvoltatori imobiliari, dar cum ne aflăm în plină campanie de Capitală Culturală Europeană, în mod mirific (și fericit), arta tinde să triumfe peste blocuri, mall-uri și astfel de vise de beton.

  Până la proba contrarie… precizăm că intențiile Primăriei în acest caz nu sunt chiar rele, în sensul că s-ar putea să iasă ceva fain (așa, ca să folosim un termen ardelenesc).

  În orice caz, până una, alta… e de urmărit subiectul.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Adica Teatrul Clasic “Ioan Slavici” se surpa pe interior, Teatrul de Marionete se darama pe interior si pe exterior, cladirea Filarmonicii se darama de la sine si cu intentie, Teatrul Vechi a fost pierdut de oras, cele cinci cinematografe preluate de primarie se darama sau sunt transformate in biserici neoprotestante, iar Primaria cumpara un teren si investeste in renovarea unor hale. Tare! Nimic mai adevarat ca roata s-a inventat de mult cu aceste reconversii. Dar, asa, ca comparatie!

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Domnule Sorin Neamtu , de ce nu ne explicati cum ati castigat concursul pentru logo-ul Arad Capitala Culturala , cum a aparut acel logo cu o luna inainte de a incepe concursul si cu ati donat premiul inapoi asociatiei Arad 2021 . Cred ca ar trebui aprofundat subiectul si de catre redactia Special Arad !

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.