miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Județeanul trebuie să restituie peste 270 mii lei, din cauza unor nereguli la cheltuirea fondurilor europene

  de Raluca Medeleanu | 20 octombrie 2021, 3:48 PM | Administraţie | Topic special

  3

  Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a trimis o notă de constatare prin care atrage atenția asupra unor nereguli cu privire la achizițiile efectuate de Spitalul Județean Arad în perioada pandemiei, achiziții care nu sunt conforme cu criteriile prestabilite în contractul de finanțare. Astfel, în următoare ședință de Consiliu Județean (CJ), din 22 octombrie, întrucât administrația spitalului este în subordinea Consiliului Județean, consilierii vor supune la vot un proiect de hotărâre ce vizează virarea sumei de 270.632,74 lei din bugetul CJ în bugetul spitalului, pentru ca cel din urmă să poată restitui banii Ministerului.

  În cursul anului 2020, Consiliul Județean Arad (în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și cu Spitalul Orășenesc Ineu) a implementat proiectul pe fonduri europene denumit „Îmbunătățirea capacității unităților medicale din județul Arad, în contextul pandemiei COVID-19”, a cărui contract de finanțare a fost semnat în 20 august 2020, în care au fost achiziționate mai multe echipamente medicale.

  Luna trecută însă, în urma unui control, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a cerut restituirea sumelor cu care au fost achiziționate la Spitalul de Suport Covid de la Expo 2 pulturi de supraveghere (8.732,48 lei) și pardoseala linoleum (251.696,01 lei), întrucât au fost încălcate prevederile din Ghidulsolicitantului pentru apelul de proiecte. Se notează ca fiind „sume plătite necuvenit”.

  De asemenea, s-a mai aplicat o corecţie financiară de 25% din valoarea contractului de furnizare a primului lot din cele trei loturi de injectomate la Spitalul Județean, reprezentând suma de 10.204,25 lei. În acest caz, motivul sancțiunii are de a face cu „aplicarea incorectă a criteriilor de selecție și în conformitate cu pct. B, pct.1 – secțiunea selecția ofertanților și evaluarea ofertelor, modificarea criteriilor de calificare și de selecție sau a specificațiilor tehnice după data de deschidere a ofertelor sau aplicarea incorectă a acestora din Anexa 2 la HG nr. 519/26.06.2014 cu modificările și completările ulterioare”.

   

  Citește și: La limita dintre viață și moarte, Spitalul de Campanie nu mai poate fi folosit, așa că bolnavii stau „unul peste altul” în UPU – Special Arad 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.