marþi, 26 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  J’ador voturile voastre, romi din Pecica

  de Valer Mărginean | 11 mai 2023, 6:11 PM | Blogul Special Arad

  1

  Cândva, Zilele orașului erau zile de sărbătoare pentru toți pecicanii, și un prilej de mare bucurie pentru cei mici, inclusiv copiii romi care aveau ocazia să defileze, mândri de portul lor popular (foto: pecicanews.ro)

  Evident, acest j’ador din titlu este o metaforă sau, dacă vreți, o glumă, născută din combinația franțuzescului „j’adore” (care, evident, înseamnă „eu ador”), cu numele de scenă al cântărețului care va închide Zilele orașului Pecica din acest an, Jador și, cum altfel?, cu sentimentul pe care administrația organizatoare a evenimentului vrea să-l transmită celor vizați în principal: romii din Pecica.

  Așadar, conform anunțului primăriei, în perioada 10 – 14 mai a.c. Pecica va fi în sărbătoare, cu ocazia Zilelor orașului. Spre deosebire de anii precedenți, una dintre zile va fi dedicată comunității de romi, sub forma unui „Festival de etnie romă”. O denumire născută parcă din mintea unui profesor corigent la titularizare, nefiind nici „al romilor”, nici „al tradițiilor rome”, „al culturii rome” sau, mai cinstit, „pentru romi”, ci „de etnie romă”. Un fel de adaptare după „Praznicul DE pită nouă”… Poate, totuși, sună bine în „limba educație fizică”, așa că nu mai insistăm.

  Ce-i drept, comunitatea romă din Pecica merită un festival, poate chiar mai multe, în care să fie prezentate obiceiurile, cultura, tradițiile sau muzica și dansul autentice ale acestei etnii ce reprezintă aproape 8 la sută din populația orașului.

  La fel de adevărat este că romii pecicani ar merita nu doar festivaluri, ci și respect, mai ales respect, din partea administrației locale – inclusiv a celei județene, cu atât mai mult cu cât președintele CJA este din Pecica și cunoaște situația. Respect materializat nu (doar) în invitarea unui cântăreț (care nici măcar nu cântă muzica etniei, ci pur și simplu manele) în cadrul proiectului „Creșterea incluziunii și abilitarea romilor”, cât în asigurarea unui trai decent începând, de exemplu, cu infrastructura din „cartierele” în care locuiesc cei mai mulți dintre ei.

  Citiți aici: Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor

  Am folosit ghlimelele pentru că nu sunt chiar cartiere, ci niște enclave constituite oarecum pe criterii etnice și pe bază de… sărăcie cruntă. Trecem peste faptul că în mai mult de 30 de ani, administrația locală nu a reușit să rezolve întabularea caselor romilor ce trăiesc în aceste enclave – un fel de a spune case, în fapt, niște construcții din pământ, insalubre, lipsite de orice utilități și foarte nesigure.

  Trecem și peste lipsa asfaltului pe străzile din aceste enclave – la urma urmei, în ORAȘUL Pecica, asfaltul este o raritate (din informațiile noastre, mai puțin de 40% dintre străzi sunt asfaltate, iar această situație se datorează exclusiv administrației locale și a primarilor cu „mare viziune”).

  Tot despre respectul față de soarta etniei rome din Pecica este vorba și în situația „caselor ANL pentru romi”. Am mai scris despre ele, am prezentat și „strălucita” viziune managerială a primarului P. Antal în acest caz, datorită căreia, la aproape un deceniu de când sunt finalizate, încă sunt nepredate beneficiarilor, fapt pentru care se deteriorează, pe cheltuiala pecicanilor care plătesc taxe și impozite – tot ce înseamnă „conservarea imobilelor” și paza lor se achită din bugetul local.

  Cum acest caz este cercetat de DNA Timișoara, nu mai insistăm.

  Citiți amănunte aici: Câteva fapte de reținut în sarcina nereținutului primar de Pecica 

  Despre situația romilor din „cartierele” Cocota și Detroit nu are, de asemenea, rost să vorbim. Nu acum. În Cocota, cel puțin, pe lângă faptul că romii sunt ținuți să locuiască în condiții inumane, unii dintre cei care cică „îi reprezintă în relația cu administrația locală” sunt lăsați să construiască fără autorizații, să aibă afaceri tot neautorizate și așa mai departe.

  afis Jador

  Da, este foarte bine că romii sunt băgați în seamă cu ocazia Zilelor orașului Pecica. Este foarte bine că au un festival dedicat lor. Chiar și așa, de fațadă sau, ca să spunem lucrurilor pe nume, ca să justifice cheltuirea unei sume destul de importante pentru achizitionarea unui cort – cică, necesar pentru organizarea unor evenimente ale romilor (să vedem dacă nu va avea aceeași soartă ca și celălalt cort achiziționat de primărie și pierdut pe… aripile vântului, contravaloarea lui nefiind imputată de Curtea de Conturi persoanelor vinovate de închirierea cortului la evenimentul „partinic” în care a și fost distrus).

  Doar că, în afara interesului menționat (de justificare a achiziționării cortului) și a altor bani, în numele „incluziunii și abilitării romilor” – să sperăm că a avut cineva grijă să-i explice primarului aceste cuvinte mai grele decât „vizavid” – este tot mai vizibilă intenția de a atrage, prin astfel de acțiuni populiste, voturile comunității rome.

  N-ar fi prima dată când procedează așa. Noutatea de acum este doar ziua de manele cu Jador, dedicată romilor, în rest este cam aceeași manipulare ieftină a comunității, practicată în preajma alegerilor locale cu ajutorul unor lideril ai comunității, fie ei afaceriști cu prestații destul de dubioase, fie pastori (fapt pentru care, primarul se afișează la unele întâlniri ale comunității penticostale) care-i fac propagandă.

  Festivalul acesta (de o zi!) „de” etnie romă ar fi fost prilej de multe laude pentru administrația condusă de P. Antal dacă, de exemplu, împrumutul recent aprobat în Consiliul local de două milioane de lei ar fi fost contractat pentru, să zicem, rețele de apă și canalizare în enclavele rome, pentru ca apoi să se poată și asfalta străzile. Așa însă, să îndatorezi orașul cu acest împrumut pentru a face parcuri (un fel de tichie de mărgăritar pe capul chel) și, concomitent să te lauzi cu incluziunea romilor, este sfidător și cinic pentru comunitatea în cauză.

  Ar fi fost de lăudat, dacă întreaga manifestare n-ar fi avut un scop ascuns, mincinos față de cel prezentat public: „cumpărarea” voturilor cu un concert de manele. Astfel, denumirea Festivalului „de” etnie romă putea fi denumit „de adunat voturi”. Pentru că asta este trista realitate pecicană, primarul adoră voturile, nu oamenii, indiferent de etnia lor.

  Așadar, duminică, haideți la vot, pardon, la distracție.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.