marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  (Video) „Școala m-a învățat să mint”- Discurs cutremurător al șefei de promoție Iulia Cociuba, de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu

  de Alin Olteanu | 7 iunie 2024, 7:23 AM | Administraţie | Educaţie | Știri Arad | Topic special

  19

  Iulia Cociuba, a doua din stânga (foto: Colegiul Mihai Viteazul Ineu)

  Un discurs sincer și în același timp dur al unei eleve de excepție, șefa de promoție de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu, Iulia Cociuba. Aceasta a lăsat asistența, elevi, profesori și părinți, mască, ieri, la festivitatea de absolvire a clasei a XII-a.

  Discursul său a fost mai mult o chemare la acțiune pentru o educație autentică și valoroasă.

  Proaspăta absolventă le-a spus tuturor, de la bun început, că unii profesori nu au dorit-o la microfon, ca șef de promoție, au fost „doar 3 sutimi diferență” între ea și următorul elev, ca medie generală.

  Ea a subliniat că, în loc să fie un mediu propice pentru învățare și dezvoltare personală, școala a devenit adesea o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți elevi.

  În imaginile filmate din public și puse pe Facebook, și care pot fi văzute mai jos, în articol, se văd figurile perplexe ale celor aflați la prezidiu, majoritatea cadre didactice. În plan secund, în sală sunt tineri, iar pe filmare se poate vedea cum aceștia dau din cap aprobator la auzul cuvintelor elevei.

  În fotografie , Iulia Cociuba este a doua de la stânga, eleva îmbrăcată în alb, care poartă coronița.

  Discursul integral al elevei Iulia Cociuba:

  „Mă numesc Cociuba Iulia și, deși unii nu m-ați vrut aici, diferența fiind de doar 3 sutimi, iată-mă!  Astăzi vreau să împărtășesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulțumire și celebrare, dar este unul sincer și reflectă în mod real experiențele mele.

  Am petrecut ani de zile învățând pentru note și validare academică și am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit cunoștințe, nu și valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, școala. În loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi. Ne-am simțit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici.

  Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde. 

  Școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă.

  Am avut parte de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral. Astăzi, în fața dumneavoastră, îmi reafirm dorința de a fi autentică și de a lupta pentru valorile în care cred.

  Știu că acest discurs deranjează, dar sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp.

  În încheiere, vreau să transmit un mesaj clar: școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi.

  Cu bune și cu rele, liceul ne-a unit pentru că aveam un scop comun: să absolvim. Și uite că am făcut-o! Mult succes! Mulțumesc!” 

  Citește și: Veselie pe platoul Primăriei. Elevii Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” ne-au amintit de frumusețea copilăriei (Galerie foto)

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. == MARE RESPEKT PT CURAJUL DE A SPUNE ADEVARUL == SPER SA PRINDA O BURSA AFARA SI SA SCAPE DE MOCIRLA INVATZAMANTULUI UNIVERSITAR DE MAHALA . GEN LILE FALCA ETC == DOKTORATE PLAGIATE == AJUNSI MORALISTI DE GARA == SCARBA MI E .

   +51 voturi
   +1
   -1
  2. == COMPLETARE == EDU.RO SPUNEA INTR UN ARTICOL DIN OCT 2023 CA 91/100 DIN ABSOLVEBNTZII DE LICEU SUNT MINIM FUNCTZIONALI SI ANALFABETZI FUNCTZIONALI == IN LIMBAJUL ACADEMIC A LUI FALCA INSEAMNA PROSTI SI MAI PUTZIN PROSTI . == DECI ACESTI COPII AU MARE DREPTATE

   +16 voturi
   +1
   -1
  3. Mentalitatea se schimbă ultima. Ar fii un subiect foarte interesant Dan Ariely „Adevărul (cinstit) despre (neonestitate) necinste”
   Cauzalitatea este un lucru (chestiune) foarte greu de dovedit.
   – Nu e o surpriză că elevii își pierd încrederea încet încet, dau dascălul ca exemplu negativ.
   Că a pune prea multe întrebări învățătoarei sau profesorului e o impolitețe. Că știința e grea și, la drept vorbind, cam inutilă. Că a trece la teză prin copiere e OK, fiindcă tot nu-ți folosește în viață să fii „tocilar”.
   Sigur, multe dintre aceste păcate vin de departe, din vremea „comunismului”. Dar nu le-am eliminat…. adesea le-am agravat.
   Problema nu este neapărat asta, ea apare atunci când aceste „fantome” încep să împartă dreptatea, arătând cu degetul virtual spre cei pe care îi consideră ei vinovați. Pentru că nu sunt siguri de capacitatea lor de a menține același nivel de performanță, sunt ezitanți în a-și asuma noi responsabilități.

   12 iunie 2023 Opinii – Recomandările editorilor – de Valer Mărginean 12 iunie 2023
   https://specialarad.ro/mai-putin-despre-greva-si-salarii/

   +17 voturi
   +1
   -1
  4. „România educata ” =eșecul unui fost profesoras ‘ k.w.i
   ,ajuns prin votul nostru in cea mai inaltavdemnitste a statului roman, unul dintre sutele de eșecuri care ar trebui sa determine o persoana care are mândrie, demnitate și onoare sa demisioneze și nu sa se milogeasca pe la ” usa sultanilor” pentru ” o fonctie ” mica mica dar cu imunitate mare mare pentru a scăpa de nenumărate „scheletele din dulap)!!

   +19 voturi
   +1
   -1
  5. Mult succes in viata, sanatate si curaj, asa cum ai avut acum sa pui punctul pe ,,i”. Multi te vor blama, putini te vor sustine. Notele sunt irelevante, la modul tau de a gandi, logica primeaza, esenta o vor intelege prea putini. Felicitari tie, familiei si dascalilor tai din scoala!

   +26 voturi
   +1
   -1
  6. Un discurs sincer și din păcate foarte adevărat. Am 45 ani, am avut în gând să renunț la Țara noastră, dar am continuat să sper că poate avem șanse să fim conduși de oameni cu bun simt și moralitatea. Copilul acesta, poate face parte dintr-o generație care poate schimba și scoate definitiv din peisaj jegurile comuniste, securiste, falconiste, bibiste, coldiste, inclusiv limbricii făcuți de aceștia. Tot respectul, copil sincer și onest.

   +6 voturi
   +1
   -1
  7. Naivitate! Mă revăd în anii de liceu, când un instructor UTC de la județ ne muștruluia în sala festivă că de ce nu mobilizăm tineretul, de ce nu avem acțiuni, ș.a.m.d. Fiecare secretar de organizație se eschiva cum putea, până când mi-am luat inima în dinți și i-am spus în față că UTC-ul este o chestie impusă și că elevii nu arată niciun interes, o consideră ceva fără rost, nu vin la ședințe și nu răspund la nicio chemare. Cum mi-am luat-o apoi de la dirigintă, nu vă spun! Ce poate rezolva acum fetița asta cu discursul ei? Aplauze de moment? Felicitări pe facebook? Câtă vreme cei mai infecți oameni – politicienii și agenții serviciilor de spionaj – conduc societatea, nu întrevăd nicio soluție de îndreptare.

   +11 voturi
   +1
   -1
  8. In mare parte discursul e mincinos și jenant. Școala te-a învățat să minți sau mămică și tăticul? Minunat fulg de nea zemuind a frustrare, explica plebei cum poți exprima opinii fara informații.
   Dezamăgiri și frustrare? Le vei trai din plin, precum toți ceilalți, stai relaxata!

   +13 voturi
   +1
   -1
  9. Calitatea invatamantului romanesc sigur depinde de masurile luate de mdam ministru al educatiei (o varza putreda care ia masuri anapoda), dar si de managerul scolii (numit politic de primaria respectiva, pe criteriul membrilor de partidul conducator), care aici, in aceasta localitate, este tot asa ca madame ministru!

   --1 voturi
   +1
   -1
  10. Liman , tu ești plebea, visul ca îl aștepți, scriitorule, doctorat fake, diplome pe pile si remunerații, logic ca plângeai cu fiicele în sala, ca nu era ea acolo, cealaltă fiică nu e pe acte, păi tu patrauta, urlai la copii, îi făceai în toate felurile ca nu pupa partidul, nu aduc un prinos de recunoștiința, cu destul sârg, partidului iubit, cât despre frustrare, învăț-o să vorbească , și să citească, măcar o carte, Liman! Stai jos, nu ai ieșit, acolo rămâne visul!!!

   +14 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.