sâmbãtã, 11 mai, 2024

Special Arad Logo

    Iosif Petschovschi, legendarul fotbalist al Bătrânei Doamne, s-a întors acasă! Statuia sa a fost dezvelită la arena „Francisc Neuman”

    de Lucian Dănilă | 4 noiembrie 2023, 5:16 PM | Sport | Topic special

    3

    Iosif Petschovschi, legendarul fotbalist al Bătrânei Doamne, s-a întors acasă. Statuia sa de bronz a fost dezvelită în această după amiază la arena „Francisc Neuman”, „Csala” fiind de acum cel care-i va întâmpina pe suporterii arădeni la sosirea la stadion.

    A fost fotbalistul care a adus cele mai multe bucurii arădenilor. De trei ori campion cu UTA. Petschovschi a fost liderul unei generații de excepție care-i mai număra pe Mercea, Farmati, Băcuț, Coco Dumitrescu, Bonyhadi, Lorant și alții. A jucat atât în echipa națională a României cât și a Ungariei. Legenda sa este vie, iar numele său este cântat la fiecare meci de suporterii Bătrânei Doamne prin acele versuri din cântecul devenit un adevărat imn al fanilor arădeni, „De la Dunărae la Sena / Din Carpați la Pirinei / Toți utiștii se adună să vadă un meci și ei… E Petschovschi fotbalistul / Ce ne-ncântă inima / Tot Aradul îl admiră împreună cu UTA”.

    Majoritatea dintre noi nu l-am văzut jucând fotbal nici măcar pe imagini video. Dar povestea sa s-a dus mai departe din generație în generație și nu a fost de nimeni contestată. Este considerat de către mulți dintre cei care l-au văzut sau chiar au jucat alături de el drept cel mai bun fotbalist român din toate timpurile. „Ce Dobrin? Ce Hagi? Ca Petschovschi nu a fost niciunul”, spunea astăzi Hristos Metscas, acum în vârstă de 88 de ani, fost fotbalist care a împărțit timp de patru ani vestiarul cu cel poreclit „Csala”.

    iosif 4

    Cât de mult înseamnă Iosif Petschovschi pentru cei care iubesc UTA s-a simțit și în această după amiază, aproximativ 500 de suporteri lăsând orice altceva pentru a participa la dezvelirea statuii legendarului fotbalist.

    El a fost cel care a adus cele mai multe bucurii fanilor arădeni în istoria clubului UTA și tot el a adus cea mai mare tristețe atunci când s-a stins din viață chiar în timp ce gruparea arădeană juca acasă un meci cu Poli Iași. La anunțul sec de la stația stadionului, „A murit Iosif Petschovschi”, 15.000 de oameni au început instantaneu să plângă…

    Statuia a fost realizată la inițiativa celor de la Suporter Club UTA. Inițial s-a dorit restaurarea celei vechi, dar aceasta era mult prea degradată. Sprijiniți de Cătălin Juncan, unul dintre cei patru din grupul Next Gen care a dorit să preia clubul UTA, statuia a fost realizată de Rudolf Kocsis, prezent și el la evenimentul de astăzi, la fel ca și Juncan. Au vorbit la acest eveniment Claudiu Negru, președintele SCU Arad, vicepreședeintele Sebastian Bulumac, foștii colegi ai lui „Csala”, marele arbitru Ioan Igna și Hristos Metscas, dar și nepotul marelui fotbalist, Joe Petschovschi și primarul Călin Bibarț. Alături de ei au fost prezenți din partea echipei UTA antrenorul Mircea Rednic și fotbalistul Alexandru Benga. Moderatorul evenimentului a fost jurnalistul Giuliano Junc.

    „La fiecare meci, cât de mare, cât de mic, am intrat pe teren cu emoție, mi-a bătut inima tare și am simțit ceva cald care-mi inundă pieptul”, scrie la baza statuii, la picioarele marelui fotbalist.

    Citește și:

    Ziua cea mai tristă: Arad – 6 octombrie. Mii de oameni nu s-au putut opri din plâns

    iosif 2

    iosif 5

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. O mica precizare pentru evitarea unor posibile confuzii. Statuia gasita in depozitele Recons nu il reprezenta pe marele Csala, ci era o statuie reprezentand doar un fotbalist oarecare. Nu de alta, dar va imaginati ca in comunism nimeni nu avea dreptul la statuie. In plus, era, cum spuneti, mult prea degradata, iar restaurarea ei nu s-ar fi putut face la un nivel estetic care sa merite efortul.

      +2 voturi
      +1
      -1
    2. Una e tot acolo, lângă liniile de tramvai.
      Cealaltă e din beton, e într-o stare foarte avansată de degradare și nu era ce trebuie.
      Se compară acea statuie din beton cu asta?
      Asta e operă de artă pură!
      Mai bine ați mulțumi celor implicați, în special unor oameni care au fost direct implicați și nu ați mai critica!

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.