joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Petschovschi și suporterii UTA îl așteaptă pe primar să „marcheze”. Deocamdată a „centrat” pe Facebook…

    de Mihai Todoca | 16 septembrie 2022, 12:01 PM | Știri Arad | Topic special

    4

    „UTA fără Petschovski nu se poate şi nici invers. Dovada că Csala a încercat să trăiască fără UTA, dar părea un peşte aruncat pe nisip. A reînviat tot la Arad…”

    Pe modelul „Cu un ochi pe Moise”, o să urmărim ce se întâmplă cu statuia lui Petschovschi (sau Petschowski), de numele căruia se leagă acum o situație mai puțin plăcută. Pe una din paginile suporterilor clubului UTA a apărut informația că statuia fotbalistului se află într-o stare avansată de degradare și că se dorește reamplasarea ei în locul cunoscut anterior, în incinta stadionului. Menționăm acest lucru pentru a nu se confunda cu statuia care este deja amplasată vizavi de stadion.

    Primarul Călin Bibarț, fiind etichetat în postare, s-a dus să vadă și el statuia, cu ocazia asta „bifând” o altă apariție pe facebook. Eh, era de așteptat o sesiune foto de acolo, însă pe noi ne interesează ceea ce a declarat la fața locului:

    „În urma unor sesizări și a informațiilor primite, am găsit locul în care se află statuia celebrului Iosif Petschovschi. După cum se vede, ea se află într-o stare avansată de degradare, drept pentru care vom consulta specialiștii pentru a vedea ce presupune recondiționarea ei, urmând ca apoi, împreună cu suporterii, să alegem locul cel mai potrivit pentru a fi amplasată, așa cum merită o legendă a fotbalului arădean și românesc!”

    Deși unele voci spun că statuia respectivă nu ar fi făcută întocmai după chipul și asemănarea marelui fotbalist, fiind o statuie generică de fotbalist (mai există una identică la Bacău), iar asta pentru că în perioada comunistă sportivii sau alte personalități contemporane nu aveau voie să li se facă statui, lucru ăsta fiind rezervat doar liderilor PCR, în amintirea colectivă statuia îl reprezintă pe Petschovschi. Aceasta este însă o altă discuție, în care nu ne lansăm deoarece informațiile nu pot fi verificate sută la sută, cel puțin momentan.

    Ce putem face, însă, este să ne interesăm periodic de ceea ce a declarat primarul cu privire la recondiționarea și amplasarea statuii. De azi am pornit cronometrul cu promisiunea că vom reveni periodic cu informații, atunci când acestea vor fi disponibile.

    Cine a fost primul fotbalist care a fost numit „Maestru Emerit al Sportului”

    Pentru toată suflarea microbistă, numele de Petschovschi nu mai are nevoie de prezentare, dar o facem totuși pentru generațiile mai tinere sau pentru cei care nu sunt atât de aproape microbului jocului cu mingea, culegând câteva informații relevante.

    Astfel, Petschovschi s-a născut în Timişoara la 2 iulie 1921, fiind cel de-al patrulea copil al familiei, având alţi nouă fraţi.

    A fost descoperit de antrenorul austriac Carol Vanna, la doar 13 ani, pe când bătea mingea pe străzile Timișoarei. A fost luat la Chinezul, unde a debutat la 16 ani.

    După doi ani, a jucat la CAM Timişoara, în prima ligă, şi pentru o scurtă perioadă s-a întors la Chinezul, fiind apoi transferat la echipa de fotbal a Clubului Atletic din Oradea. Cu aceasta a jucat trei sezoane (1941-1944), în Campionatul Ungariei, unde a devenit și campion.

    Sub numele de Jozsef Perenyi a fost cooptat în naţionala Ungariei. La finalul războiului, face trecerea la CFR Cluj, apoi este luat de UTA, unde a cunoscut cele mai frumoase momente ale carierei în perioadele 1946-1951 şi 1955-1961. A jucat peste 220 de meciuri pentru clubul arădean.

    Nu era un jucător masiv, având înălţimea de 1,68 m, dar avea o mobilitate remarcabilă. Viziunea sa în joc a legat jocul celor de la UTA și acontribuit la câștigarea a trei titluri naţionale şi o Cupă a României.

    A fost căpitanul echipei naţionale până la vârsta de 37 de ani. „UTA fără Petschovski nu se poate şi nici invers. Dovada că Csala a încercat să trăiască fără UTA, dar părea un peşte aruncat pe nisip. A reînviat tot la Arad…”, remarca antrenorul Coloman Braun-Bogdan, conform ziaruldesport.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Dacă asta e a lui Petschowski (numele corect, era polonez de origine germană), statuia din bronz din fața stadionului a cui e? Mulți ziceau că aia e a lui Petschowski, acum e asta… Ca la noi la nimeni. Ambele sunt vechi și asta găsită de Bibi, care era în spate la tribuna 1, din ce e? Că nu pare a fi din bronz…

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.