sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Interviu secret: Cătălin Lazurca ne vorbește despre ediția a IV-a a festivalului „Discuția Secretă”

    de Raluca Medeleanu | 9 iunie 2017, 10:15 AM | Interviuri | Recomandările editorilor

    0

    L-am abordat pe Cătălin Lazurca, „mastermind-ul” din spatele „Discuției Secrete”, chiar înainte de începerea primului eveniment de pe lista primei zile a ediției a IV-a, la Cinema Arta. Am dorit să aflăm direct de la el ce anume a devenit „Discuția Secretă” în cei patru ani de existență, cum este recepționat de către public și mai ales de către scriitorii invitați atât din țară cât și din străinătate. Ceea ce am aflat nu a putut decât să ne bucure, putând spune că deși e încă la început, festivalul are toate șansele să devină un eveniment de reală tradiție al Aradului. „Discuția secretă”, deși ajungând deocamdată în atenția unui număr destul de restrâns de arădeni, a reușit să capteze atenția literaților din afara orașului nostru și își dorește să devină un soi de „trendsetter” care să amintească oamenilor că literatura română nu s-a oprit la „Cărtărescu”.

    – Care sunt gândurile tale, la început de festival?

    – Să vină cât mai multă lume…

    – Câtă muncă stă în spatele realizării unui astfel de festival?

    – La festivalul acesta se lucrează de luni de zile, pentru că dacă vrei să ai invitați importanți, au program încărcat, trebuie să-i rogi…

    – Care a fost feedback-ul din partea lor?

    – Păi, festivalul are și un aer mai prietenos, oamenii se întâlnesc între ei și sunt prieteni. Văzut din afară, poate lucrul acesta pare o treabă de „gașcă” care poate nu convine. Dar eu așa îl prezint. O să-ți spun cum le spun când le scriu invitaților străini, de limbă engleză, spun „a feelgood festival”. Asta mi-a rămas de la ediția întâi. Și Davin Bergman (din Massachusets, SUA, n.red.), pe care poate l-ați cunoscut la ediția de anul trecut, și Cărtărescu… toți spuneau același lucru: „ne simțeam ca-n vacanță”. Formatul nostru nu constă în acele discursuri de lansări de carte, lumea nu vine pregătită să se plictisească. Dar din păcate lumea încă nu vine chiar cum ar trebui să vină.

    – Care crezi că e cauza? O lipsă de „exercițiu”? Crezi că lumea aici e prea obișnuită că partea de literatură e ceva mai „elitist”, să zic așa? Ceva mai „steril”?

    – Asta e o problemă general valabilă în România… Oamenii știu un singur scriitor contemporan român.

    – Cărtărescu și atât.

    – Da. Și eu când prezint lista, dacă e vorba de Festivalul de Științe Umaniste, acolo mă întreabă de Pleșu și dacă e vorba de cel de literatură: „Dar Cărtărescu nu vine?”.  Păi a venit la Arad de patru ori, în ultimii trei ani. Nu a apucat să scrie atâta! Da… nu au o curiozitate de a descoperi oameni noi.

    – Și atunci tocmai aici intervin aceste festivaluri… să-i pună în lumina reflectoarelor pe alții noi.

    – Da. Lucrurile se mișcă, dar demarează mai încetuț la Arad.

    – Cu ce alte evenimente de genul acesta din țară poți compara „Discuția secretă”?

    – Ca număr și valoare a invitaților, cred că doar cu „FILIT” de la Iași.

    – „Discuția Secretă” a fost sesizat pe plan național? 

    – Da. Să fii invitat la „Discuția Secretă” e deja o „insignă”. De ce? Pentru că există grupul acesta care face toată selecția estetică. Mă rog, asta poate naște controverse…

    – Anul acesta ați inclus și filmul ca parte de festival, pe lângă literatură. De unde a apărut ideea?

    – Ideile îți vin în momentul în care ai unde să le pui în practică. Eu ideea asta cu scriitori față în față cu filmul o am de doi ani. Dar unde să arăți filmul? La mall? Nu te primesc acolo, e complicat. Mai ales în cadrul unui buget absolut modest pe care îl are festivalul.

    Dar poate tocmai această latură nepretențioasă, intimă, face ca Discuția Secretă să aibă, în lipsa unui buget bombastic, succes în rândul invitaților. Anul acesta tocmai această atmosferă prietenoasă, mai retrasă, a reușit să atragă un nume mare al cinematografiei mondiale, multipremiatul regizor irlandez Lenny Abrahamson, nominalizat anul trecut la Premiile Oscar pentru filmul „Room”. Abrahamson se pare că a avut o cerință infimă pentru a participa la festival: să poată veni împreună cu familia sa și să poată avea parte de liniște pe parcursul șederii sale la Arad, unde și-a transformat vizita într-un mini-concediu de relaxare.


    Cu Lenny Abrahamson ne vom întâlni diseară, la ora 20:00, la Cinematograful Arta, unde va rula filmul „Adam & Paul”, regizat de acesta în 2004, pentru care a câștigat premiul IFTA Award pentru cel mai bun regizor, iar la finalul evenimentului vom avea parte de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

    Citește și Silviu Gherman a dat startul „Discuției Secrete” live la TV România Mississippi TV

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.