Silviu Gherman a dat startul „Discuției Secrete” live la TV România Mississippi TV | Foto/Video

  de Raluca Medeleanu | 9 June 2017, 9:59 AM | Cultură

  0

  Cea de-a IV-a ediție a festivalului „Discuția Secretă” a debutat joi, 8 iunie, în sala Cinematografului Arta care a devenit pentru o oră și jumătate „studio de emisie” pentru TV România Mississippi TV unde ai noștri dragi români din America au privit cu sufletul la gură, cu lacrimi și suspine toate acele dragi lucruri care ne fac pe noi, românii… atâta de români.

  Exorcizări în direct cu un preot ortodox care-a încercat să-și scape de draci nevasta, dar tot ce a reușit e să-și scoată din el 4 din cei 6 demoni care-l bântuie, câte o ședință de spiritism prin telefon cu Octavian Cotescu și Sergiu Nicolaescu (care ne-a oferit proiecția în premieră a unui adevărat deliciu vizual – filmul pierdut despre „Protecția muncii”, în regia artistică a lui… da, ați ghicit, Sergiu Nicolaescu), karaoke demn de Românii au Talent pe melodiile Halleluja și Happy, transmisie live din celula de închisoare a lui Adrian Năstase care, ulterior, ne-a prezentat colecția de tablouri de artă, o declarație de dragoste în direct pentru Mariana de la Financiar, un reminder al sporturilor românești uitate (cursele de copoi ardelenești și cursele de dropii), sfaturi parapsihice împotriva războiului și lecții de istorie cu Niculae Trepan care ne-a ajutat să înțelegem că mass media ne minte, iar adevăratul președinte al Americii este acum Hillary Clinton și că problema feminismului a apărut încă din Dacia antică, așa cum ne arată Bolovanul de la Tușnad prin deslușirea etimologiei cuvintelor dubios de latinești care sunt, în fapt, mai dacice decât Dacia însăși.

  Și era să uităm poate cea mai importantă lecție a serii: dacă nu-ți cinstești tradiția țării, o să-ți crape mama și tata în urma unui teribil blestem al bunicii, iar tu o să fi singurul responsabil de moartea lor!

  OMFG, dar ce ați citit mai sus?! O glumă, binînțeles, nimic real. Doar o mostră din ceea ce a însemnat irezistibilul one man show al lui Silviu Gherman (scriitor și actor de film), un „mashup” între text literar (scris genial) și proiecții/actorie (ceva specific sferei cinematografice), adică ceva cu adevărat inedit, numai bun de pornit ediția de anul acesta a „Discuției Secrete” care și-a propus să spargă granițele literaturii, testând terenuri noi.

  Spectacolul oferit de Gherman a fost urmat de la ora 20:00 de lectura/proiecția în oglindă „Luminița”/„Ana, mon amour” cu Cezar Paul-Bădescu, iar de la ora 22:00 festivalul s-a mutat în cafeneaua literară „Joy’s” unde au citit din creațiile lor literare Alin Ioan, Alex Văsieș, Ștefan Baghiu, Olga Ștefan, Vlad Drăgoi, Cosmina Moroșan, Vlad Moldovan, Ionuț Chiva și Ovidiu Chihaia.

  Festivalul „Discuția Secretă” continuă astăzi, între orele 15:00 și 17:00 la Preparandia, unde se organizează un atelier creativ pentru copii cu Lavinia Braniște și, în același interval orar, la Biblioteca județeană, unde se organizează un master class de scriere creativă cu Bogdan-Alexandru Stănescu. De la ora 17:30, festivalul se mută la Cinematograful Arta, unde va rula filmul „Caravana cinematografică”, urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul Titus Muntean. De la ora 20:00, va rula filmul „Adam and Paul”, urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul Lenny Abrahamson. De la ora 23:00, în cafeneaua literară Joy’s, vor citi lecturi Eugen Rogojan, Andrei Doboș, Tudor Ganea, Ioana Bradea și Philip Ó Ceallaigh, urmate de un concert Danaga.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.