miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Dilema lui Pleșu: să vină la Arad sau să fie alături de fiul său? Cine este Mihai Pleșu și ce vină ar avea Andrei Pleșu, o altă dilemă…

  de Lucian Dănilă | 6 aprilie 2019, 3:41 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Andrei Pleșu, cunoscutul filozof și editorialist, fost ministru al Culturii, trece prin momente dificile. Unul dintre fii lui, Mihai, a fost arestat preventiv la Iași într-un dosar de trafic de droguri. Astfel, se punea problema dacă Andrei Pleșcu va mai ajunge mâine, duminică 7 aprilie, la Conferințele Dilema Veche care au loc la Arad.

  Andrei Pleșu este un invitat mult așteptat de publicul arădean și trebuia să fie personalitatea care urma să îngheie Conferințele Dilema veche în seara de duminică. El trebuia să susțină un dialog public moderat de Sever Voinescu, redactorul-șef al Dilemei vechi, un dialog așezat sub titlul: „Anti-europenismul european”.

  Planurile au fost date peste cap după arestarea fiului său, Mihai Pleșu, un artist plastic nonconformist. Andrei Pleșu nu va mai ajunge mâine la Arad, așa cum am scris într-un articol anterior… În altă ordine de idei, Mihai se afla în vizorul oamenilor legii de aproximativ şapte luni. În acest timp, anchetatorii au interceptat convorbirile telefonice ale lui Mihai Pleşu, în ordonanţa de reţinere menţionându-se că acesta ar fi purtat discuţii codificate cu alţi traficanţi.

  O altă probă invocată de anchetatori este declaraţia unui bărbat din Bucureşti care a spus că plantele halucinogene descoperite într-o casă din Capitală în timpul percheziţiilor i-ar aparţine lui Pleşu. Acesta din urmă spune că nu îl cunoaşte pe martor. Avocata lui spune că Mihai Pleşu are istoric medical, suferind, în urmă cu cinci ani, două infarcturi şi având montate două stenturi, notează Adevărul.

  Potrivit anchetatorilor, Pleşu ar fi vândut droguri unui dealer din Iaşi, el aprovizionându-se, la rândul său, de la un cetăţean britanic. Şase persoane au fost reţinute în acest dosar.

  Dar cine este Mihai Pleșu? Mihai este unul dintre cei doi fii ai lui Andrei Pleșu, celălalt fiind Matei. În urmă cu doi ani, Mihai Pleșu a fost părăsit de soția sa chiar după ce aceasta a născut, aceasta cerând ordin de restricție.

  În ultimele zile a apărut o adevărată dezbatere online, în care o parte din vina pe care o poartă Mihai Pleșu este pusă în cârca tatălui său, Andrei Pleșu. Dar să vedem ce zicea Mihai despre relația cu tatăl său înainte de apariția acestui dosar de trafic cu droguri.

  A copilărit în Balta Albă, cu băieții din Ilioara, mulți dintre tovarășii lui de atunci ajungind, dupa ’90, după gratii. A fost căsătorit de patru ori, de două ori cu aceeași femeie, dar a divorțat de fiecare dată: „Taică-miu îmi zice: ‘Tu ai un hobby: din când în când, te mai insori’“, spunea Mihai într-un  interviu pentru kmkz.ro.

  „M-a pocnit o singură dată, cînd o făcusem lată rău de tot, era să rămîn repetent. M-a pocnit la modul că mi-a dat cu cărţile în cap, eram în clasa a opta, tot într-a opta, a fost un an greu. Însă ţin minte şi-acum că şi eu, şi Matei am avut o teamă, dar teama pe care ţi-o dă respectul faţă de cineva. Ţi-era ruşine. Am fi preferat să ne bată. Cînd taică-miu se punea să ne ţină discursuri, era groasă rău, ne spunea că ducem vieţi mediocre. Eu duceam o viaţă de cowboy şi Matei ducea o viaţă de subinginer, aşa eram repartizaţi. Şi acum ne mai aduce aminte, cîteodată, treaba asta“ a mai adaugat el, conform antena3.ro.

  Mihai Pleșu a atras atenția presei și pentru tatuajele sale uriașe, unul aducând aminte de cele purtate și de organizația criminal japoneză, Yakuza.

  Deci, dilema este: are Andrei Pleșu vreo vină pentru faptele fiului său?

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.