Interviu cu Sabin Chintoan și Cătălina Oproiu, pictorii arădeni care au readus zâmbetul actriței Marion Davies pe str. Mețianu și au avut expoziții chiar și la New York sau Los Angeles!

  de [email protected] | 30 July 2016, 3:05 PM | Interviuri | Topic special

  10

  Probabil se întreabă mulți de ce Special Arad se numără printre ultimii care anunță terminarea picturii murale de pe Mețianu. Nu le putem răspunde acestora decât: ZĂU?! Special Arad a anunțat în premieră, în decembrie anul trecut, că restaurarea picturii murale ce o înfățișează pe actrița Marion Davies cu un pahar de Coca-Cola în mână a devenit o certitudine și, mergând mai departe în trecut, noi am identificat co-proprietarii clădirii (ca să nu mai vorbim de faptul că înainte, în mod miraculos, majoritatea arădenilor credeau că este o pictură interbelică) și tot noi v-am ținut la zi cu informațiile atunci când Coca-Cola a contactat inițiatorii petiției pentru restaurarea reclamei. Ce petiție? – poate se-ntreabă unii cu memoria slabă. Petiția și campania inițiată de Arad Culture, mailul trimis către Coca-Cola România în numele site-urilor Arad Culture și Special Arad – cam astea au pus lucrurile în mișcare. Desigur, factorul decisiv a fost Titi Cladovan, unul dintre proprietarii imobilului, căruia îi mulțumim. El a fost cel care a trebuit să fie de acord cu lucrarea și cel care, după ce a fost contactat din nou de către compania Coca-Cola, după mai bine de zece ani de la prima apariție a picturii-reclamă, a preluat problema în mâini și a făcut tot posibilul ca Miss Marion Davies să ne zâmbească din nou de pe fațada clădirii de pe Mețianu, înțelegând aici actele juridice necesare, administrarea cheltuielilor și găsirea firmei care a furnizat materialele de construcție, respectiv găsirea pictorilor. Pe de altă parte, a fost meritul lui când a propus pictura companiei de băuturi carbogazoase, în anii ’90, doar că lucrarea aceea s-a distrus și așa a rămas… până nu demult.

  Acum, că am clarificat – din nou – aceste aspecte (pe care nimeni nu le mai amintește în discuțiile de pe Facebook, căci Doamne ferește să se facă cumva reclamă nemeritată site-urilor Arad Culture și, mai ales, Special Arad!), trebuie să recunoaștem că un anumit lucru ni se poate, într-adevăr, imputa. Și anume faptul că, în cei doi ani de existență ai site-ului Special Arad, am scris prea puțin despre doi pictori arădeni, deosebit de valoroși pentru scena artistică internațională și, implicit, pentru Arad.

  marion davies metianu gata

  Echipa Sabin Chintoan și Cătălina Oproiu

  sunt cei care au readus „la viață”, la Arad, actrița anilor ‘20, Miss Marion Davies. Dacă e cineva care merită să culeagă cununa de lauri acum, în ceasul al doisprezecelea, sunt ei doi. Pentru că au făcut o treabă minunată într-un timp record și, pe lângă pictura-reclamă de pe Mețianu, continuă să ne aducă cinste orașului, prin nenumărate participări la expoziții și concursuri de artă din străinătate. Prea puțini știu asta, în schimb.

  Special Arad a vorbit cu Sabin Chintoan și Cătălina Oproiu despre Marion Davies, despre etapele lucrării, despre pictură murală, picturi hiperrealiste și picturi 3D în general, și despre participările la expoziții din New York, Los Angeles sau Miami.

  – V-ați fi gândit vreodată că veți restaura această pictură?

  – Da, de când am auzit zvonuri că s-ar dori refacerea picturii, am sperat că o vom realiza noi.

  – Lucrarea a durat doar 3 zile. Ați terminat-o oarecum surprinzător de rapid. A fost ușor de reabilitat pictura? Care au fost etapele?

  – Pentru o lucrare de asemenea dimensiuni poate părea că am finalizat-o foarte repede. Dar având în vedere că lucrarea reprezintă un singur portret, termenul de finalizare este în standarde. Am şi stat destul de multe ore pe schelă pe zi, fără pauză, dar asta pentru că ne-am dorit şi noi foarte mult să o vedem pe Miss Marion apărând din nou pe peretele de pe Mețianu. Problemele pe care ți le pun o astfel de pictură ar fi să insişti prea mult pe anumite detalii şi să-şi piardă prospețimea. Asta ne-a fost cea mai mare temere, să nu-i pierdem delicatețea. De aceea am gândit foarte bine fiecare etapă si am lucrat într-o manieră cât se poate de proaspătă, de altfel specifică picturii murale.

  – Dacă ar fi la latitudinea dvs., ce clădiri ați mai înfrumuseța cu picturi murale? Și ce ați picta pe clădirile alese?

  – Idei vin mereu. Deseori, în fața unei clădiri discutăm că ar fi frumos să pictăm una sau alta pe fațada ei. Dar o clădire sau o idee anume nu avem, aşteptăm provocările şi ne punem imaginația şi îndemânarea la treabă.

  ascutitoare

  – Ați pictat atât pe stradă, cât și în camere sau săli. În plus, realizați și portrete la comandă, picturi bisericești și chiar reproduceri din repertoriul clasic. Care dintre acestea vă face o plăcere mai mare?

  – Într-adevăr, avem o paletă destul de bogată de lucrări, dar nu putem spune că una anume e mai specială, fiecare îşi are rostul. Dacă stăm prea mult la atelier, ne e dor de prospețimea unei picturi murale, alteori de problemele unei picturi 3D pe pardoseală. Le iubim pe toate.

  – Cât de mult diferă realizarea unei picturi pe o suprafață atât de mare, cum e și Marion Davies, față de cele pe pânză sau hârtie?

  – Foarte mult diferă. E vorba de total altceva, îți pune alte probleme, e o altă manieră de lucru. E destul de greu să gestionezi o pictură pe o suprafață mare, de cele mai multe ori nici nu o poți vedea în intregime datorită schelei, trebuie să lucrezi pe bucăți, dar să ai în minte tot timpul ansamblul. Și suportul are cerințe diferite.

  constanta-02

  Pictură pe pardoseală într-un mall din Contanța

  – Care lucrare v-a fost cel mai greu de realizat până acum și de care sunteți cei mai mândri?

  – Fiecare lucrare pe care am realizat-o ne-a făcut mândri la un moment dat. Dar au fost lucrări care ne-au pus mai multe probleme, de genul pictură 3D într-un hol, pictat de jur împrejur, inclusiv tavan. Sau picturile 3D pe pardoseală, mai ales cele din mall-uri, care au dimensiuni mai mari. De asemenea, suntem mândri de picturile hiperrealiste de șevalet care au câştigat locul 1 la un concurs organizat de o galerie din SUA, iar ca premiu, vor fi prezentate la târgul de artă de la Miami. Ca să nu mai vorbim de pictura cu Miss Marion, de care suntem mândri și care ne-a adus destul de multă presiune pentru că așteptările tuturor au fost mari.

  – Ce NU ați picta niciodată? Și de ce?

  – Sunt anumite stiluri de pictură cu care nu suntem obișnuiți și nu ne reprezintă, dar nu ne-am pus problema că ar fi ceva ce nu am picta niciodată.

  20160330124951_617_biblioteca-ared-01

  – De la ce vârstă a început pasiunea pentru desen/pictură și de când lucrați împreună?

  – La fiecare dintre noi, pasiunea a început de la o vârstă fragedă, cam de când ne știm. Împreună lucrăm de ani buni. A existat şi o perioadă de construcție a acestui proiect și a durat ceva și aceasta.

  – Ați avut expoziții la Oregon, New York, Los Angeles, iar una dintre picturile dvs. de artă stradală din Oradea, care reprezintă o piscină (foto jos), a fost selectată într-un concurs organizat de portalul online www.see.me, specializat în lucrări de artă. Ați mai participat și la alte concursuri internaționale?

  – Da, participările nostre le puteți găsi pe site-ul www.sabin-catalinaart.com. Cea mai importantă de anul acesta ar fi participarea la târgul de artă de la Miami, Spectrum, ca urmare a câştigării unui concurs, organizat de o galerie din California.

  piscina-oradea-01

  – Care este artistul pe care-l admirați cel mai mult? Atât dintre clasici, cât și contemporani, dacă e cazul…

  – Foarte mult ne place Renaşterea Florentină și aici l-am numi pe Filippo Lippi și nu numai. O altă feblețe ar fi Rubens. Dintre contemporani, ne plac hiperrealiștii, gen Terry Rodgers sau Pedro Campo. Foarte mult ne place și curentul Pop Art.

  ared-parcul-copiilor-oradeacub-ared-01

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. În dezbaterea despre ”Ce este Artă și ce Nu este Artă” nu am să mă lansez.
   Dar un lucru este sigur, brandul în cauză în mod sigur nu a plătit suficient pentru a ”polua” vizual spațiul public arădean. Admit, că nu sunt Fanul lor. Din potrivă.
   Băutura pe care o comercializează crează dependență.
   Trist este că se vorbește mult prea puțin despre efectele nocive ale consumului regulat de asemenea băuturi zaharoase.

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. E o realizare buna, categoric mai bine decat sa stea peretele acela in starea degradata in care era.

   PS: Inceputul de articol, care oarecum il mustra pe cititor, presupunand ca probabil ma intreb de ce a intarziat stirea pe SpecialArad si rastitul”Zau?!” il gasesc deranjant. Just saying…

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. V-ati gasit sa comentati pe baza faptului ca bautura Coca Cola creeaza dependenta si bla bla…
   Cand pictura era vai si amar de ea, comentati ca au inceput sa cada bucati din perete desenat si alte prostii. Acum ca este refacuta pictura, comentati altceva.

   Multa stima celor care au repictat reclama. si… sincer cati din cei care au facut comentarii aiurea, nu au baut coca cola sau pepsi…

   --3 voturi
   +1
   -1
   • Și să știi! Și în viitor o să comentăm, … doar așa să te enervăm pe tine. Ne-am făcut un țel în viță să te irităm pe tine și pe alții ca tine, care ar vrea mereu doar aplauze și pupături de mânuțe.

    COMUNISTULE!

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.