marþi, 8 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    Oamenii vs. Inteligența Artificială, la intersecția cu educația și cu… Gheorghe Lazăr – noile „povești urbane pe calcane” ale citizeniților | Video

    de Tomck@t | 24 august 2024, 8:46 AM | Cultură | Topic special

    3

    Citizenit continuă proiectul de artă stradală „Povești urbane pe calcane” pe faleza Mureșului, tema de anul acesta fiind „Humans vs. AI”. Seria de activități artistice și evenimente a început deja cu un atelier de artă murală cu artistul IRLO și 11 participanți la piciorul Podului Decebal, urmează discuții și dezbateri cu mai mulți artiști stradali, o proiecție de film, concerte hip-hop și jazz electronic-experimental, precum și un party marca ABC – toate cu intrare gratuită.

    Transformarea orașului prin artă – sau, ca să folosim sloganul des folosit, „Rephrasing The City” (reformularea orașului) – asta se urmărește și se aplică în cea mai nouă filă din Poveștile urbane pe calcane, proiectul Asociației Citizenit. Același proiect prin care a fost realizată, în 2022, și pictura murală cu mesajul „E în natura noastră” pe blocul de pe str. Praporgescu, de artista Wanda Hutira.

    Vara aceasta, timp de cinci zile, din 20 august, 11 participanți pun în practică ceea ce au învățat de la artistul graffiti IRLO și dau o nouă pată de culoare, respectiv un nou mesaj urban-social-estetic digului de lângă podul Decebal, concentrat în jurul temei „Humans vs. AI” (Oameni versus Inteligența Artificială).

    IRLO este, de altfel, primul street artist cu care a colaborat Asociația Citizenit la Arad, la fosta fabrică Teba.

    „Pornind de la aspecte precum creativitatea, identitatea, puterea, etica și impactul societal, această temă invită artiștii și publicul să se angajeze într-un dialog critic despre viitorul nostru comun. Arta stradală, prin capacitatea sa de a provoca emoții și de a genera gândire critică, este mediul perfect pentru a aduce la viață această discuție, transformând pereții și peisajul urban în zone de reflecție, inspirație și, de ce nu, dezbatere”, anunță Citizenit.

    Aplicarea temei „Humans vs AI” în arta stradală a fost gândită în urmă cu doi ani, a dezvăluit pentru Special Arad Mihnea Rareș Hanțiu, membru fondator Citizenit, dar abia acum s-a reușit implementarea ei într-un proiect co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

    „În ultima vreme, cu accelerarea Inteligenței Artificiale, cu fricile născute în spațiul public sau cu elementul de simbioză între oameni și inteligență, cum ar face unii dintre tehnologi și IT-iști, e o tematică de dezbătut și ne-am hotărât într-un final să o aducem în fața artiștilor”, ne-a spus Mihnea Rareș Hanțiu.

    Gheorghe Lazăr vs. AI

    Cum intră în această ecuație artistică Gheorghe Lazăr? În primul rând prin faptul că noul proiect al Asociației Citizenit „a luat în vizor” strada Gheorghe Lazăr din Arad, pornind de la podul Decebal și faleza Mureșului, explorând totodată și latura educativă a picturilor murale.

    „Gheorghe Lazăr este cunoscut ca fiind un părinte al învățământului în România și ne aflăm pe strada Gheorghe Lazăr, care e, de asemenea, învecinată cu Liceul Preparandia «Dimitrie Țichindeal», prima școală de învățători, din 1812. Gheorghe Lazăr, inspirat fiind de mișcarea din Arad, ajunge în 1818 la București și transformă studiile Academiei Sfântului Sava, care până atunci erau în limba greacă, în limba română”, a explicat premisa proiectului Mihnea Rareș Hanțiu, dezvăluind că, în viitorul apropiat, urmează o serie întreagă de proiecte de artă stradală care se vor întinde pe strada Gheorghe Lazăr și vor „acumula” – sau, eventual, vor reformula – elementul educațional în contextul contemporan, care gravitează masiv în jurul Inteligenței Artificiale.

    Se creează astfel un „element de hazard”, ne-a explicat Mihnea Rareș Hanțiu, „Gheorghe Lazăr și Preparandia, puși în dialog peste 200 de ani, cu Inteligența Artificială. Ne ajută Inteligența Artificială? Ne face să evoluăm mai rapid? Sau ne face să stagnăm? Acestea sunt întrebările la care vrem să răspundem alături de artiștii invitați, alături de participanții la workshop. Mai departe, încercăm să ne focusăm pe strada Gheorghe Lazăr în următorii ani, să vedem câți dintre pereți, dintre calcanele acestei străzi vor putea fi transformate în culoare și aduse într-un dialog direct cu cetățeanul, pentru că un element de premieră este că încercăm să creăm prima stradă cu picturi inteligente, cu care participanții și trecătorii să aibă posibilitatea de a relaționa la nivel verbal, la nivel intelectual, să se documenteze etc… dar să vedem cum iese!”.

    După finalizarea workshop-ului cu IRLO pe digul de lângă podul Decebal, proiectul „Povești urbane pe calcane” va continua, în data de 29 august, ora 21:30, cu un „Hip-hop Party” cu Mimon, Pietonu și Motanu la Joy’s Cafe, după care, pe 30 august, ora 20:30, urmează inaugurarea unei picturi murale de pe str. Gheorghe Lazăr și o dezbatere cu artiștii stradali OCU, IRLO și Recis.

    În aceeași seară (30 august), de la ora 22:00, la KF va avea loc un concert live cu pianistul și compozitorul experimental Mischa Blanos, iar pe 31 august, de la ora 21:00, la Cinema Arta va fi proiectat filmul „Dirty Handz 3: Search and Destroy”.

    Seria de evenimente din cadrul proiectului „Povești urbane pe calcane” din acest an se va încheia în ultima zi a lunii august, de la ora 23:00, cu un party ABC, cu Miss I și Eliza Bet la Joy’s Cafe.

    Citește și:

    •  O nouă „pânză urbană” pe sfoara timpului și în inima orașului – grație Citizenit

    •  Când arta mușcă din cotidian. Ultima ispravă marca Citizenit cu Ocu și opt tineri arădeni

    •  „Citizeniții” ne-au adus natura mai aproape, prin artă. Cele nouă picturi murale din zona Constru’ au fost finalizate

    •  „Relația oamenilor cu orașul și natura”. 25 tineri pictează împreună cu artistul Recis o parte din pereții terenurilor de tenis de la Constructorul

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    4 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.