marþi, 14 ianuarie, 2025

Special Arad Logo

    Închisoare cu executare pentru traficanții de droguri care au introdus 12 kg de cannabis în țară, pe la frontiera Nădlac. Ce pedepse au primit aceștia

    de Ioana Costaș | 4 decembrie 2024, 3:27 PM | Știri Arad | Topic special

    0

    Patru bărbați și o femeie care au introdus 12 kilograme de cannabis în România, pe la frontiera Nădlac, au fost condamnați astăzi de Tribunalul Arad la pedepse cu executare, de la 8 ani de închisoare în regim de detenție – cea mai mare pedeapsă aplicată în acest dosar – la 5 ani și 8 luni, cea mai mică pedeapsă . Sentința instanței nu este definitivă.

    Cei cinci au fost depistați în 9 iunie 2022, în flagrant, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, în timp ce încercau să introducă în țară 12 kilograme de cannabis. Drogurile fuseseră aduse din Spania. Ulterior, în urma flagrantului au fost puse în aplicare 25 de mandate de percheziție domiciliară în județul Arad, fiind descoperite alte peste 15 kilograme de cannabis, 7 plante de cannabis, 40,49 de grame de amfetamină, 2 grame Speed, 0,5 grame de cocaină, 8 cântare, 3 grindere, un aparat de vidat, pungi pentru vidare cu urme de substanţă, un pistol neletal, 26 de cartuşe, 9.310 euro, 73.348 de lei, 200 de franci elvețieni și 100 de lire sterline.

    S-a stabilit că în perioada ianuarie-iunie 2022, una dintre persoane – liderul al grupului – a inițiat și constituit alături de alte 22 de persoane, un grup infracțional organizat, cu scopul de a face trafic internațional și intern de droguri de risc și mare risc, rețeaua desfășurându-și activitatea infracțională în județul Arad. Astfel, liderul grupului infracțional ar fi importat droguri din Spania, de la traficanţii locali de cannabis, cocaină și Ecstasy, plasând comenzile prin intermediul telefonului. De asemenea, acesta ar fi plătit drogurile şi s-ar fi ocupat de organizarea transportului pe ruta Spania-România, folosind fie firme de coletărie, fie societăţi comerciale de transport persoane. Pentru a îngreuna descoperirea transporturilor, pachetele care conțineau droguri ar fi fost disimulate în colete, printre alte bunuri. Odată introduse, ilegal, în România, drogurile ar fi fost depozitate şi comercializate în judeţul Arad de celelate persoane bănuite.

    Cei cinci au fost arestați preventiv după flagrant, însă pe parcursul cercetărilor au fost plasați sub măsura controlului judiciar. În luna aprilie a acestui an, Tribunalul Arad a revocat măsura controlului judiciar în ceea ce-i privește pe inculpați.

    Sentința Tribunalului Arad

    Tribunalul Arad i-a condamnat, astăzi, pe Serhei Vasea Sacala, cu antecedente penale, care nu atrag starea de recidivă, la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat (acţiunile de iniţiere şi constituire), având ca scop infracţiunile de trafic internaţional şi naţional de droguri de risc; 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic internaţional de droguri în formă continuată (2 acte materiale) şi cu aplicarea circumstanţei agravante (trei sau mai multe persoane împreună); 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic intern de droguri de risc în formă continuată (2 acte materiale) şi cu aplicarea circumstanţei agravante (trei sau mai multe persoane împreună). Instanța a dispus contopirea pedepselor de mai sus şi a aplicat pedeapsa cea mai grea de 6 ani închisoare la care a adaugat un spor obligatoriu de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, de 2 ani închisoare (6 ani închisoare/3 = 2 ani), urmând ca inculpatul să execute o pedeapsă rezultantă de 8 ani închisoare, în regim de detenție.

    Toodată, instanța l-a condamnat pe inculpatul Ștefan Tyukodi, cu antecedente penale, la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat (acţiunile de iniţiere şi constituire) având ca scop infracţiunile de trafic internaţional şi naţional de droguri de risc; 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic internaţional de droguri în formă continuată (2 acte materiale) şi cu aplicarea circumstanţei agravante (trei sau mai multe persoane împreună); 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic intern de droguri de risc în formă continuată (2 acte materiale) şi cu aplicarea circumstanţei agravante (trei sau mai multe persoane împreună); 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu a locuinţei pentru consumul ilicit de droguri de risc – cannabis şi de mare risc – cocaină, ori tolerarea consumului ilicit de droguri în propria locuinţă. Instanța a revocat suspendarea executării pedepsei de 1 an închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală din 26.05.2020, pronunţată de Judecătoria Arad şi a dispus executarea pedepsei. Apoi, Tribunalul Arad a contopit pedepsele, aplicând pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare la care s-a adaugat un spor obligatoriu de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, de 3 ani închisoare ( 9 ani închisoare/3 = 3 ani), urmând ca inculpatul să execute o pedeapsă rezultantă de 7 ani închisoare, în regim de detenție.

    De asemenea, inculpatul Orlando Liviu Căpățână, fără antecedente penale, a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat (acţiunile de iniţiere şi constituire) având ca scop infracţiunile de trafic internaţional şi naţional de droguri de risc; 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic internaţional de droguri în formă continuată (2 acte materiale) şi cu aplicarea circumstanţei agravante (trei sau mai multe persoane împreună); 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic intern de droguri de risc în formă continuată (2 acte materiale) şi cu aplicarea circumstanţei agravante (trei sau mai multe persoane împreună); 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc – cannabis, fără drept, în vederea consumului propriu. Judecătorul a dispus contopirea pedepselor de mai sus şi a aplicat pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare la care a adaugat un spor obligatoriu de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, de 2 ani şi 4 luni închisoare (7 ani închisoare/3 = 2 ani şi 4 luni închisoare), urmând ca inculpatul să execute o pedeapsă rezultantă de 6 ani şi 4 luni închisoare, în regim de detenție.

    Tribunalul Arad a mai condamnat-o pe inculpata Amalia Iulia Glavațchi, fără antecedente penale, la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat (acţiunile de iniţiere şi constituire) având ca scop infracţiunile de trafic internaţional şi naţional de droguri de risc; 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic internaţional de droguri în formă continuată (2 acte materiale) şi cu aplicarea circumstanţei agravante (trei sau mai multe persoane împreună); 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic intern de droguri de risc în formă continuată (2 acte materiale) şi cu aplicarea circumstanţei agravante (trei sau mai multe persoane împreună). Instanța a dispus contopirea pedepselor, aplicând pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare la care s-a adaugat un spor obligatoriu de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, de 1 an şi 8 luni închisoare (5 ani închisoare/3 = 1 an şi 8 luni închisoare), urmând ca inculpata să execute o pedeapsă rezultantă de 5 ani şi 8 luni închisoare, în regim de detenție.

    În final, instanța arădeană l-a condamnat pe inculpatul Claudiu Gornoviceanu, fără antecedente penale, la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat (acţiunile de iniţiere şi constituire) având ca scop infracţiunile de trafic internaţional şi naţional de droguri de risc; 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic internaţional de droguri în formă continuată (2 acte materiale) şi cu aplicarea circumstanţei agravante (trei sau mai multe persoane împreună); 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic intern de droguri de risc în formă continuată (2 acte materiale) şi cu aplicarea circumstanţei agravante (trei sau mai multe persoane împreună). Judecătorul a dispus contopirea pedepselor de mai sus şi a aplicat pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare la care a adaugat un spor obligatoriu de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, de 2 ani închisoare ( 6 ani închisoare/3 = 2 ani închisoare), urmând ca inculpatul să execute o pedeapsă rezultantă de 6 ani închisoare, în regim de detenție”.

    Confiscarea banilor obținuți din vânzarea drogurilor

    Tribunalul Arad a mai dispus „măsura de siguranţă a confiscării speciale/extinse, a sumei de 31.785 lei, sumă obţinută de către inculpatul Orlando Liviu Căpățână din săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, din vânzarea cannabisului. Dispune măsura de siguranţă a confiscării speciale/extinse, a sumelor de 2.000 lei, 4.100 euro,100 lire sterline, sume obţinute de către inculpatul Ștefan Tyukodi din săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, din vânzarea cannabisului. Dispune măsura de siguranţă a confiscării speciale/extinse, a sumei de 523 lei, sumă obţinută de către inculpatul Serhei Vasea Sacala din săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, din vânzarea cannabisului. Dispune măsura de siguranţă a confiscării speciale/extinse, a tuturor bunurilor mobile şi imobile până la concurenţa sumei de 30.000 de euro, sumă obţinută de către inculpatul Serhei Vasea Sacala din săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, din vânzarea cannabisului. Obligă inculpaţii la plata sumei de 31.000 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat”.

    Citește și: Omul de afaceri Ovidiu Palcu, trimis în judecată pentru balastiera Horia: Evaziune fiscală și executare de activități miniere fără licență

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.