Încetinitorul de particule – Tovarășii Cionca, Ando și Faur strânși și uniți în jurul conducătorului

  de E. Nola | 4 ianuarie 2021, 9:25 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  9

  Anul cel nou începe astăzi, dar încă tot ce este și ne preocupă ține de anul care tocmai s-a încheiat.

  Nu a trecut, că nu e tren, nu s-a terminat, că nu e pălincă, s-a încheiat calendaristic, convențional deci, altfel nu putem explica deranjantele fapte că ortodocșii de rit vechi mai au câteva zile sau faptul de-a dreptul scandalos că evreii și-au început deja în septembrie anul 5781. Fără să mai vorbim de Coreea de Nord, unde abia acum am păși în anul 110.

  Luați de pregătirile sărbătorești și marcați de mahmureala caracteristică sezonului, ne facem mea culpa că am scăpat din vedere câteva evenimente locale de la sfârșitul anului încheiat, evenimente care ne arată plenar cine suntem, ce vrem și încotro ne îndreptăm în acest Arad, oraș și județ aflat la întretăierea unor linii de forță despre care abia acum începem să ne dumirim.

  Locul și timpul sunt întotdeauna relative, depinde unde și cu cine te afli când stabilești coordonatele.

  Dacă, de exemplu, ești în 21 Decembrie în holul Consiliului Județean Arad, împreună cu Domnii Cionca, Faur și Ando, realizezi pe loc acest adevăr, trezindu-te din senin înaintea celui de al XIII-lea Congres al PCR, în momentul în care secretarul județean transmite mai departe indicațiile venite de sus celor de jos, jos de tot, undeva chiar sub curul furnicuței care ronțăie exponatele.

  Și ca să nu mai ziceți că vă amețesc cu elucubrațiile mele bine cunoscute, în loc să spun așa cum se face acum pe FB, da Șoșoacă sau nu Șoșoacă, citez din cuvântarea lui Iustin Cionca – nu pot să-i spun nici tovarăș, dar nici domn – cu această ocazie: „Respect pentru eroii arădeni din orașul care a fost primul din țară ieșit în stradă să apere revoluția de la Timișoara! Nu doar instituțional, cum aminteam mai devreme, ci și pe plan personal, lor le datorăm tot ce avem astăzi, fericirile mărunte, realizările mai mici sau mai mari, viața așa cum este ea acum.

  De aceea, dau un termen clar și ferm conducerii Complexului Muzeal al Județului Arad să prezinte un proiect să putem comemora eroii într-o secție specială de muzeu, nu o sală, nu două, ci o secție dedicată Aradului anticomunist! ”

  Da, nicio diferență, putea să fie rostită și la întâlnirea cu lucrătorii de muzeu al tovarășului prim-secretar județean din noiembrie 1989, cu diferența ca revoluția să se refere la glorioasa revoluție socialistă. Cam așa se vorbea pe atunci când se dădeau termene și indicații clare și ferme.

  Nu mai cităm și din cuvântările celorlalți doi, eventual una mică și scurtă din gândirea revoluționară a tovarășului (tovarășul lui Iustin Cionca, desigur) Andrei Ando: „Faptul că moștenirea revoluției ne obligă nu este, la Arad, doar un fel de a spune, ci un dat care se reflectă în viața cotidiană a instituțiilor arădene și a arădenilor.”

  Ați înțeles, sunt sigur, dragi arădeni (era să spun dragi tovarăși).

  Cei trei care s-au trezit vorbind în holul Consiliului Județean în 21 Decembrie habar n-au despre ce vorbesc, dar asta nu îi oprește să se comporte ca niște activiști de partid ce sunt. Contează prea puțin că s-au schimbat inițialele, e PNL în loc de PCR, iar numele șefului care i-a pus acolo unde sunt nu se mai termină în „escu”, ci în „alcă”.

  Sunt la fel de nepregătiți și fără urmă de competență ca cei de pe vremuri, acționând, tot ca aceia, doar ca să corespundă așteptărilor de sus, neavând niciun respect sau considerație față de cei pe care îi conduc spre cele mai înalte culmi ale pseudoliberalismului de paradă.

  Nu realizează că politicianul în democrația clădită pe domnia legii, nu a cuiva, nu conduce, ci administrează, nu dă ordine și termene, ci se consultă cu specialiștii, având în vedere că el, așa la modul general, nu se pricepe la nimic și cu atât mai puțin la istorie.

  Și ca să nu spuneți că exagerez, ia judecați programul de sfârșit de an, colportat de această dată de Centrul Cultural Municipal – un fel de Cabinet de Partid liberal sau Consiliul Culturii Arădene – prin cooptarea unor actori de la teatru și instrumentiști de la filarmonică, un fel de Cântarea Aradului Liberal de sfârșit de An, un adevărat omagiu adus de artiști iubiților conducători.

  Programul de 45 de minute filmat la Domeniile Lupaș – cum de nu s-a găsit o locație în oraș? – se intitulează stângaci și fără nici un sens „Pași spre An Nou” și este susținut de patru instrumentiști de la Filarmonică și de actorii celor două teatre din Arad. În rest nu aflăm nimica: cine a făcut scenariul, regia, eventual, costumele, decorul – au fost niște scaune, actorii ocupând loc la două mese ca la nuntă, da’ la Domeniile Lupaș cam dintr-astea se organizează -, nimic din toate astea, concluzia fiind că „spectacolul omagial” a fost încropit ca pe vremea tovarășilor de demult, de activiști care nu se pricep, dar sunt foarte săritori.

  În fond a fost o bătaie de joc la munca actorilor și instrumentiștilor, un exemplu perfect al atitudinii administrației arădene din ultimii 15 ani la actul de cultură, o nouă ilustrare a incompetenței și slugărniciei funcționărești care s-a aciuit de ani buni la Arad (aveți întreg videoul la sfârșit, nu de alta, dar oricum nu a fost văzut de nimeni, în fond nici nu se urmărea să fie văzut de cineva care se și pricepe).

  După toate acestea, stima noastră și mândria, ca să folosesc un termen perfect adecvat, dragi arădeni, nu mai are niciun obiect și nu mai valorează niciun ban…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. DUPĂ CHIPUL ȘI ASEMĂNAREA CONDUCĂTORILOR ȚĂRĂNOI!!! … am putea califica ceea ce acești INCOMPETENȚI au pus cap la cap 45 min.
   Vor argumenta că doar pentru atât au fost bani, … că banii s-au cheltuit pe lucruri mult mai importante, acum când am fost sub asediul Virusului BauBau. Ne sfidează de cum deschid gura, jignindu-ne inteligența. Jigodiile ne învață ce-i cultură si ce nu, … și scriu istoria, în dictatura democrației LOR, a DĂȘTEPȚILOR, MINCINOȘILOR MAFIOȚI. Repetenții și Pupincuriștii au ajuns să ne facă educație exact ca pe vremea cumuniștilor, când participarea la alegeri era de 98-99%. HUOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!

   +7 voturi
   +1
   -1
  2. personalul din domeniul sănătății și social - sistem public și privat

   Cam la fel se intampla si in sanatate unde sub directa indrumare a tov.Timis-DSP si a tov.Ionescu-SCJU, sub stricta supraveghere a tov. Stoian si Popa-prefectura s-a reusit realizarea unei adevarate bulibaseli cu ocazia campaniei de vaccinare SARS-Cov2. Una apare in presa, dar realitatea bate filmul

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. in fapt se doreste sa se faca rost de bani din alte fonduri pentru un muzeu in pivnita cladirii unde a fost sediul ziarului Adevarul ( bufetul ziarului) fiindca s-au terminat fondurile pentru renovarea ei. si binenteles se vor angaja ca la “Levantul” un director mare si o gramada de angajati pe bani grei pana la moarte.

   +4 voturi
   +1
   -1
  4. Aș spune că ceea ce se întâmplă este de-a râsu’-plânsu’, dar din păcate și conferința de la CJA și spectacolul oferit de CCM intră în categoria estetică a grotescului…așa că nu-ți mai vine nici să râzi, nici să plângi. Mi-e imposibil să înțeleg cine i-a pus pe actori și pe instrumentiști într-o situație atât de jenantă și de neprofesionista. Am vaga impresiae că cel care a filmat a fost singurul plătit substanțial. Este plin orașul de diletanți care filmează pe la nunți și care nu au nicio legătură cu artele spectacolului, singurul lor merit este cel de a fi în grațiile oficialităților locale. Am asistat, pe scurt, la o ciubucareala făcută pe bani publici. Se vede și de data asta, nivelul de promiscuitate culturală și intelectuală al decidentilor politici locali. Subscriu și eu la acel HUOOOOOOO!

   +5 voturi
   +1
   -1
  5. Din muzeu nu trebuie sa lipsească fluturașii cu pensiile speciale si salariile pe care le încasează tovarășii revolutionari si polticieni care s-au sacrificat pt. binele lor, doar pt. binele lor.
   La loc de cinste sa fie puși fluturasii celor din ccr, apoi restul, magistrați, parlamentari, etc, in ordine spre veceul istoriei.

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.