Încetinitorul de particule: Domul Tehnic și Financiar din mijlocul Aradului și Bibi cel cu Imaginea Nepătată

  de E. Nola | 13 ianuarie 2020, 8:39 AM | Încetinitorul de particule | Recomandările editorilor

  0

  Despre Bibi nimic nou.

  Anul e fraged, încă trebuie schimbat zilnic să rămână curat, lumea e buimacă, își revine cu greu din sarmale, cârnați și răcituri, asta ca să nu mai pomenim de paharele de șampanie băute sub bubuiturile artificiilor de deasupra Primăriei.

  Bibi își duce mai departe neabătut planul, nu se bagă în nimic care ar putea cădea greu la stomac, rămâne în registrul uman, mult prea uman, cu șotii, poante și umor cât încape.

  El știe că aceasta este șansa sa, să se arate simpatic și plin de intenții bune, nu de alta, dar degeaba e primar prin delegație, treburile nu depind de el, orașul merge înainte pe liniile puse de predecesorul și superiorul său, chiar dacă acesta de o vreme strălucește mai mult venind din Bruxelles via Timișoara.

  Bibi știe că deocamdată nimic nu depinde de el, singura lui șansă e să ajungă primar ales iar pentru asta insistă pe imagine, în fond e și mai bine așa, măcar nu se murdărește cu sumele pe care primăria încă a lui Gheorghe Falcă le învârte în fața arădenilor din cele mai vechi timpuri fără să se întâmple nimic, mai precis fără să se schimbe ceva

  Fațadele pică, canalizarea se înfundă, parcări subterane și etajate ioc, pasarele altă dată, pe Ștrand se scaldă porcii și caii din Alfa, în Cetate nimeni nu se mai apropie de biserică să nu-i pice cumva în cap, Mureșelul, ce să mai zicem, tramvaiele de la Astra nu circulă nici în Grădiște, nici în Micălaca că acolo e greu la deal, noroc că deocamdată nici nu plouă, nici nu ninge, e ceață, ceea ce e și mai bine, nu se vede nimic din toate astea.

  E momentul să se înceapă reabilitarea, repararea, renovarea, ziceți cum vreți, clădirii Teatrului Clasic Ioan Slavici, o clădire istorică și emblematică, dar în care primarii umblă rar, unii nici nu-i văd rostul, nu e ca la Filarmonică, adică la Palatul Cultural, unde se pot ține Conferințele Județene, nemaivorbind de colindele de Crăciun.

  Chiar e momentul, cu asta poate fi de acord și Bibi, în fond se vorbește de ea de cel puțin cinci ani și se vorbește mult și bine, chiar dacă sumele de care se vorbește se schimbă de la o vorbă la alta.

  Și oricum, e vorba de Tehnodomus, o firma care sună bine și cade greu, firma aia despre care nu se știu multe, dar se știe că atunci când sunt niște bănuți de cheltuit apelezi la ei. Mai sunt și alții, la o adică te ajută, dar fără Tehnodomus ce te-ai face, tu primar care obții bani cu nemiluita de peste tot, rambursabili și nerambursabili, zeci de milioane în lei și milioane în euro, numa să te ții de socoteală.

  Cum vedeți, e foarte bine că Bibi nu se bagă. Nu de alta dar și-ar putea prinde imaginea pe care și-o confecționează cu grija în devize, termene, PUZ-uri și PUG-uri, Doamne ferește!

  Ia vedeți: e vorba totuși de 35 de milioane de euro. Cine spune? Păi, cine sa spună, numa el putea, primarul etern la Digi Timișoara în februarie anul trecut. 35 de milioane în euro pentru lucrări care se efectuează în 2019-2020. E vorba și de canalizare, e vorba și de termoficare de 33 de milioane lei, dar e vorba și de reabilitarea exterioara a teatrului finanțată din fonduri europene în valoare de 17 milioane lei.

  Ați reținut, da? Nu de Bibi vorbim, ci de Dumneavoastră, stimati cititori: 17 milioane pentru reabilitarea exterioară a teatrului din fonduri europene.

  Pentru că, vedeți Dumneavoastră, în documentul oficial din noiembrie 2018,  cu antetul guvernului și al UE valoarea investiției, inclusiv cu pliante de promovare, este de 14 milioane de lei. Nemaivorbind de faptul că lucrarea este prevăzută să fie executată în 38 de luni începând cu 18 octombrie 2018 și până în 31 Decembrie 2021.

  Nicio problemă, au trecut 14 luni, mai rămân 24, adică exact cum a spus Domnul Bîlcea, purtătorul de vorbe la Arad al omului de la Bruxelles și Timișoara. În doi ani se vor cheltui opt milioane și ceva, adică în jur de 2 milioane de euro, exact așa cum a declarat europarlamentarul acum câteva zile pe FB, asigurându-l pe Robu și PNL-ul „ca Aradu” va fi, cităm „un partener de succes” al Timișoarei Capitală Culturală Europeană.

  Acuma, Bibi, dragă, având în vedere că sunteți totuși primarul de drept pe moment al orașului, noi am fi tare curioși de niște precizări, având în vedere că europarlamentarul se tot contrazice pe și cu sine pe parcursul timpului.

  Hai să le luăm la rând: 1. Unde sunt cele trei milioane de la 17 la 14? De ce nu s-a început lucrările în 2018, așa cum era prevăzut în planul de finanțare? Cum s-a ajuns de la 14 milioane la opt milioane, respectiv cam 2 milioane în euro, după cum a declarat Domnul europarlamentar pe Facebook?

  Cum explicați pierderea de nouă milioane de lei, adică 2 milioane de euro din februarie 2019, când Domnul Falcă era primar pâna în ianuarie 2020, când Domnia sa este europarlamentar iar Dumneavoastră primar?

  Mai avem și alte întrebări, însă având în vedere imaginea Dumneavoastră, ne oprim deocamdată aici.

  Continuăm după primirea răspunsurilor.

  A, da, nu uitați de Tehnodomus. Întrebați la ei prima dată!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.