Încetinitorul de particule: Dacă Bulumac este la Plus, cine rămâne la minus?

  În cele din urmă, în săptămâna care a trecut s-a găsit răspuns și la întrebarea care frământa subconștientul opiniei publice arădene de cel puțin trei ani: dar ce facem cu Sebastian Bulumac?

  Spun pentru cei mai puțin familiarizați cu viața publică și politică arădeană: Sebastian Bulumac a fost ultimul concurent mai serios la scaunul de primar al Aradului de când Falcă l-a monopolizat în 2004. Venind din mișcarea civică, printre altele având prezențe notabile la Critical Mass și la succesul arădenilor în a salva Parcul Eminescu de furia modernizatoare a primarului nepereche, un fan UTA entuziast și adevărat, manager general la o firmă de automotive din Curtici, Bulumac este un exemplar model al generației yuppie românești și locale, o generație ajunsă la vârsta eficienței maxime,  undeva în segmentul de vârstă aflat între 35 și 50 de ani.

  Acum trei ani a pornit ca independent susținut de PSD, situație paradoxală care a făcut din el o alternativă și un perdant sigur în același timp. Arădenii l-au remarcat ca fiind un tânăr pregătit, civilizat și cu o anumită pricepere și atitudine la cele obștești, reproșându-i însă lipirea de PSD, chiar dacă nimeni nu s-a întrebat, bun, și care era, în situația dată, alternativa de succes?

  De atunci, Bulumac s-a retras în lumea profesiei sale și în cea de familie, devenind însă o prezență activă și puternică pe FB, folosind această interfață – pe care cei mai mulți dintre noi o folosim să postăm fotografii de familie și poante mișto luate de-a valma și de peste tot -, la a-și promova imaginea pe care a câștigat-o la alegeri, de alternativă la haosul organizat și promovat de Falcă și de clica parazitară din spatele său hrănită de avantajele apartenenței la gașcă.

  Fără să exagerăm, a devenit cu timpul, în ciuda sincopelor în care, de obicei, manifesta o autoritate deplasată, o prezență tonică pe FB, urmărit de foarte mulți arădeni internauți cu simpatie, chiar dacă taxat de câteva ori pentru anumite luări de poziție mai pripite sau prea exclusiviste, o meteahnă frecventă la tinerii tehnocrați inteligenți, dar care au asimilat cultura umanistă doar pe propria răspundere.

  Toate acestea ne fac să considerăm declarația sa din săptămâna care a trecut evenimentul cel mai important al săptămânii din Arad. Declarația de pe FB anunța intrarea sa în partidul simbolizat de Dacian Cioloș, în Plus adică.

  Este o decizie interesantă și demnă de toată atenția, acum în plină perioadă electorală și care va ține încă mult și bine, dar cel puțin până la sfârșitul anului care vine.

  Prima întrebare care îți vine în minte: ce se va întâmpla în cadrul alianței USR/PLUS din Arad în urma acestei decizii?

  Până acum era evident că Plusul în Arad este cam în minus, USR-ul monopolizând, prin persoanele deja cunoscute ale lui Sergiu Vlad, Botoș și Wiener interesul pentru alianță. De fapt, Plusul nu a existat până acum la Arad, cel puțin nu pentru opinia publică, situație care prin revenirea în prim plan a lui Bulumac se va schimba în mod evident. Ce se va întâmpla dacă în lunile care vin se va vedea că Bulumac are șanse mai mari în lupta pentru primărie decât Sergiu Vlad, cel care este deja desemnat candidat din partea USR?

  Va urma o luptă intestină sau va învinge rațiunea practică?

  Nu avem deocamdată de unde ști, dar suntem aproape convinși că Bulumac nu va renunța ușor la luptă în favoarea lui Sergiu Vlad, cel care vine din același mediu, dar în mod evident nu are calitățile primului, nemaivorbind de experiența acestuia acumulată la alegerile din 2016. Această hotărâre sau convingere în superioritatea sa poate, pe de altă parte, reprezenta punctul său slab în lupta politică, acolo unde, se știe, nu decide întotdeauna calitatea și calificarea, dimpotrivă aceste atribute pot însemna chiar handicapuri serioase într-o lume unde viclenia și lipsa de scrupule sunt la ordinea zilei.

  Dar intrarea lui Bulumac la PLUS reprezintă o provocare și pentru liberalii post-falcă din Arad, teleghidați de același Falcă care, în urma navetei sale febrile dintre Bruxelles și Arad, pare și mai rupt de realitate dacă așa ceva în cazul său este posibil.

  Urmașul desemnat, Sergiu Bîlcea, ar fi un adversar mult prea slab, un fulg, pentru un Bulumac slobozit și susținut de toată suflarea anti-falcă. Este evident că Bibarț, mai ales datorită simplității sale asumate, poate fi o opoziție mult mai eficientă la Bulumac tocmai pentru că acesta poate fi surprins acolo unde se așteaptă cel mai puțin și acolo unde este punctul său cel mai slab: la simplitate și modestie, la o naturalețe neaoșă de care această elită USR/Plus, marcată de hipsterismul său mai mult sau mai puțin asumat, duce lipsă.

  Nu mă ascund după deget: cel puțin după cum văd eu problema acum, o luptă între Bibarț și Bulumac pare mult mai promițătoare pentru Arad decât o încăierare fără miză autentică între Bîlcea și Sergiu Vlad, chiar dacă Bîlcea este alesul lui Falcă și a Geaninei, iar Sergiu Vlad are anumite merite în crearea la Arad a unei alternative la boieria obtuză și agresivă înscăunată acum douăzeci de ani.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Articol de fan, dar ce facem cu faptele? De ce a fost Bulumac cel mai dihai adversar, din moment ce Lia Ardelean a fost mult mai aproape de Falca la alegerile din 2012? De unde pana unde are Bulumac experienta mai mare ca Sergiu Vlad, cand ultimul e deputat iar primul comentator pe FB? Cum credeti ca va uita publicul USR pozele lui Bulumac cu Dragnea, cu Fifor? De ce ar fi Bilcea mai lipit de Falca decat Bibart, din moment ce ultimul a fost viceprimar ani de zile si partener de nadejde la Prefectura, in Parlament etc.? Preferintele sunt personale dar in cazul dvs blureaza grav realitatea si va naruie bruma de argumente

   0 voturi
   +1
   -1
   • Nu de mult am pomenit aici de scris și de citit. Ca se învață amândouă
    Nu sunt fan, Domnule. Nu am fost si nu sunt, nu am structură de fan.
    Si atunci sa trecem la fapte: in 2012 Falca a câștigat reprezentând Miscarea Creștin Liberala, dacă ați mai auzit de ea spuneti-mi (PDL plus PER), dar distanta dintre el și urmatoarea clasata LIa Ardelean a fost mai mare ca distanta dintre el si Bulumac patru ani mai tarziu, nemaivorbind ca Lia candida pentru USL. Nu știu daca asta va mai spune ceva, era o alianta dintre liberali si PSD, sper ca intelegeti diferenta, din moment ce acum la Arad sunt la putere liberalii, adică tocmai aceia care in 2012 erau in alianta cu PSD. Bulumac a candidat ca independent, acceptând sustinerea PSD, nu ca membru de partid. Apropo, mai știți in ce partid a fost membru Doamna Lia de la început? DEci, Dumneavostra în numele faptelor invocate comparați mere cu pere.
    Bulumac are experienta de manager si experienta unei alegeri, in timp ce Sergiu Vlad, nu. Foarte simplu. nemaivorbind de faptul ca nu este exclus ca Vlad sa dorească sa ramana in continuare deputat, un loc ce-i convine mai mult. Daca nu era asa poate candida și el la primărie în 2016.
    Dacă nu realizati ca Bilcea este marioneta lui Falca, in timp ce Bibart mai are si pe altii in spate, stati prost cu informatiile, Domnule Dan.
    In incheiere, deci: eu nu am preferinte, dar ca jurnalist-comentator am opiniile mele cu privire la ce ar fi mai convenabil Aradului.
    Ei, daca Dumneavoastra nu sunteti de acord cu mine, înseamnă, in acest caz in mod sigur ca aveți, un dinte împotriva lui Bulumac.
    Adică îmi reproșați mie ceea ce vă chinuie pe Dumneavoastră.
    Lăsați, pâna când ajungeti la vârsta mea, trece…

    +3 voturi
    +1
    -1
    • Vai, ce reacție de îndrăgostit 🙂 Eu nu sunt îndrăgostit de el, recunosc. Diferența între doamna Ardelean și Falcă a fost mai mica decât cea dintre Falcă și ulumac that is a fact. Pai Bulimac nu a fost susținut de toată suflarea Aradului, partide, societate civila? Sergiu Vlad are experienta administrativă relevanta, parlamentar, dar din câte știu și în propria afacere de familie, sau nu? Ce m-a determinat sa va scriu este ca ma intrigat tăcerea cu privire la Bibarț. De ce îl albiti? Strategie? Sa nu ziceți ca va place ca se supăra Bulumac

     0 voturi
     +1
     -1
     • Noa, mă rog, văd cu nu puteți ieși din emoție, faptele fiind pentru Dumneavoastră asa cum simțiți, nu cum sunt ele. Faptele.
      Nu voi insista de aceea, să nu vă traumatizez prea tare, vin doar cu următoarele precizări privind faptele: în 2012 intre Falcă cel creștin și Doamna Ardelean, cea USL-ista au fost 13 000 de voturi, intre Falca cel liberal si Bulumac, cel independent sustinut de PSD doar 10 mii. Este drept, participare in 2016 a fost mai mica, dar cu atat mai semnificativa este ca in patru ani Falcă a ajuns de la stanga la dreapta, in timp ce Doamna Ardelean a dispărut din politica. In afara de PSD si de prieteni eventual, Bulumac nu a fost susținut de celelalte partide in opoziție cu PNL-ul lui Falca. Au fost 11 candidati, pe locul trei venind UDMR, după care Ciupe de la ALDE și Lupas fost pesedist, independent, nemaivorbind de Doctorul Wiener, cel care atunci reprezenta Alianta Civica, adică un fel de organizație a societății civice. De altfel dacă toti ăștia, cum ziceti, il sustineau atunci pe Bulumac, acesta câștiga Primăria, având în vedere ca Falcă a făcut doar 46%

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Stimate d-le profesor,
       – Bulumac a obtinut scorul PSD-ului, nu a adus voturi in plus; ergo nu a fost votat de zona civica
       – nu am inteles cum v-ati fi inchipuit ca va fi votat de celelalte partide, el fiind candidat de partid
       – Wiener NU a candidat din partea Aliantei Civice, care nici nu a existat, ci din partea partidului M10
       – momentan Bulumac s-a inscris ca membru simplu in Plus
       – Vlad este intr-adevar antrepenor, in timp ce Bulumac asemenea lui Botos, este ANGAJAT al unei firme medii spre mica cu sediul in strainatate
       In conditiile in care Falca a obtinut 46% din voturile celor care au fost la vot, afirmatia D-voastra ca Bulumac ar fi putut castiga alegerile cu sprijinul celorlalte partide este naucitoare
       Daca Bulumac ar fi fost perceput ca o solutie salvatoare pentru Arad ar fi obtinut macar o parte din votul celor 60% care nu s-au prezentat la vot
       QED

       0 voturi
       +1
       -1
      • Domnule aradean!
       Este chiar straniu ca nu observați că eu ii răspund Domnului Dan, cel care susține ce spuneți DVS ca susțin eu: ca a fost votat de toata zona civica si opoziția la Falca.
       Adevarul e ca nu a fost votat nici de PSD in totalitate, o parte a lor votand pentru Lupas.
       Am spus de 46% ca să scot in evidenta aberația cu votat de toți care nu erau cu Falca, susținut de oponentul meu.
       Si acum sa vedem afirmațiile Dumneavoastră cam anapoda: da, Vlad o fi antreprenor, multi sunt antreprenori,dar modul in care Vlad se poarta este mult mai adecvat in Parlament decât in fruntea unei primarii s-apoi nu cred ca Domnul Vlad face multi pureci ca antreprenor fiind acum in parlament. O fi Bulumac angajat, o fi firma mica spre medie – ma gândesc să aibă vreo 100 de angajați totuși -, dar este manager, deci este obișnuit sa conducă un colectiv de oameni mai mare care depind de el, exact ce trebuie să facă un primar.
       Revenind la ce a fost in 2016: aveți dreptate era la M10, un fel de Alianta postmortem, patronat vremelnic și fara succes de Monica Macovei iar faptul că Bulumac nu a fost considerat soluția salvatoare nu spune nimic despre el, ci despre electoratul care nu voia sa fie salvat in 2016. Rămâne o chestiune deschisă dacă acum vrea, dacă a realizat în cele din urmă că a devenit o victimă…
       Deci va rog eu, mai citit textul înainte de a va apuca sa raspundeti din rarunchi. Subliniez si pt Dumneavostra: eu aici nu tin partea nimănui, nu fac propaganda electorala, încerc sa analizez situația politica si actorii ei cum știu eu mai bine.
       Daca doriti sa ma verificati cât de bine știu, ar trebui sa mergeti inapoi cam 30 de ani și sa verificati analizele, predictiile mele. S-ar putea sa aveți o surpriză…

       0 voturi
       +1
       -1
  2. Ma bucur sa aud ca Sebastian Bulumac s-ar putea sa candideze, din nou! Niciodata, nu am votat fsn, psd, etc., din anii ‘90 taranistii au fost cei pe care-i consideram indreptatiti sa preia “fraiele”…n-a fost sa fie! Cred ca dupa atatia ani ne-am dat cu totii seama la ce se rezuma politica romaneasca! Din acest punct de vedere ambii candidati sunt eligibili din punctul meu de vedere! USR-ul s-a infiintat dupa tragedia de la Colectiv in urma indemnului presedintelui Iohannis adresat societatii civile, Sergiu Vlad fiind de fapt un reprezentant al acesteia. Realizat probabil in plan personal si profesional (nu-l cunosc…). Independentul Sebastian Bulumac, pe care-l stiu, putin, mi-a inspirat deosebit de multa incredere si respect. Realizarile profesionale, personale, calitatile de leader, bun ascultator, realist si bun psiholog – asa l-am perceput – ii confera greutate. Cei de la psd ii stiau valoarea si tocmai de accea l-au sustinut (desi S.B. isi declarase tot timpul idependenta) ca unica alternativa in competitia G.F. Nu toti aradenii au reusit sa treaca de sustinerea lui de catre psd in favoarea orasului. Acum este unde trebuie! Ma bucur pentru noi si nutresc speranta…

   0 voturi
   +1
   -1
  3. Domnule Notaros, dupa acest articol de lauda ca sa nu spun publicitate mascata, nu stiu daca mai are sens sa va acordam logica analizelor politice! Pentru ca faptele si realitatea sunt mascate de preferinta personala pe care o aveti.
   Doar cateva argumente ca sa nu creada cititorii ca spun tampenii:

   1. Bulumac a fost lansat de catre toata baroniada PSD, nicidecum independent si „sustinut de…” , verificati va rog momentele asa cum s-au intamplat
   2. „ nemaivorbind de experiența acestuia acumulată la alegerile din 2014”, nu stiu ce experienta vorbiti, insa alegerile locale au fost in 2016!
   3. „a-și promova imaginea pe care a câștigat-o la alegeri” – pai cum, parca spuneati ca Bulumac este cel mai vizibil, ca ar fi putut castiga daca toate partidele excluzand PNL ar fi sustinut candidatul PSD, adca el SI-A castigat la alegeri o imagine?!

   Tocmai ca asta a si fost miza acestuia si celorlalti care l-au impins (sa ne amintim ca in 2012 acest Sebastian aparea ca mintea cenusie -initiator dar nu candidat- a unei aliante cu personalitati publice cu oarecare vechime care sa distruga frontul anti-FALCA oricum segmentat intre USL, PPDD si alte forte) este sa ii creasca imaginea. Daca dvs va lasati orbit de o imagine, treaba dvs, dar nu mintiti cititorii ca are sanse etc. etc. etc.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Aveți tot dreptul sa-mi acordați sau nu.
    Dar!
    Daca veniți cu contraargumente la afirmații pe care eu nu l-am făcut e ușor s-o dati in groapa autosuficientei.
    Da, alegerile au fost in 2016, e o greșeală obișnuită, se poate corecta, nu este decisiv. Imediat voi corecta, mersi ca ati atras atentia.
    In rest sustineti ca eu ii acord șanse, in situația in care Bulumac nici măcar nu e deocamdată candidatul USR-Plus
    Da, si-a facut o imagine, este, de exemplu, mult mai cunoscut decat Sergiu Vlad, care este deputat, dar la Arad lipseste. S-a remarcat doar acum, luându-se de Falcă, dupa ce acesta, in stilu-i caracteristic, l-a enervat.
    Nu știu de unde va uitati DVS la alegerile din 2016, eu cam din primele randuri, cum sa va spun, am moderat si niște dezbateri electorale. Pentru mine a fost clar ca Bulumac nu are nicio treaba cu PSD-ul, este acolo doar din rațiuni strict electorale, el fiind de dreapta prin convingere.
    Eu, personal, sunt de stânga, dar deocamdată stânga politică romanească nu exista.
    Iar în încheiere, faptul ca un analist are preferințe nu înseamnă nimic, nu înseamnă că face propaganda electorală, dimpotrivă prezintă situația in funcție de preferințele sale, onest, fiindcă fiecare dintre noi avem acest drept. Si cum să va spun, cel putin din cate știu acum, îl prefer fără probleme pe Bulumac in fata lui Bilcea sau Bibart.
    Desigur daca greșește, nu-l iert, atrăgând atenția asupra greșelii, ei cam asta fiind diferența dintre o atitudine favorabilă jurnalistica și una fanatică politică.

    0 voturi
    +1
    -1
   • In 2012 nu Seba Bulumac a fost “eminenta cenusie” ci cu totul altcineva. El doar aparut cu unica calitate de presedinte sau vicepresedinte al Suporter Club UTA. Ca poate si-a arogat el anumite merite este cu totul altceva, dar nu a fost factor de conducere sau decizional in structura din acea perioada.

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  4 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.