sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule: Chilometri de tranvaie noi la Arad și Zilele Maghiare de la Videle

  Să trecem peste vizita Papei.

  Sunt alții mult mai în măsură ca noi să spună despre ea. Și bune și rele.

  Să revenim asupra evenimentelor și învățămintelor alegerilor de acum o săptămână și o zi, având în vedere distanța care se mărește sporind vizibilitatea.

  Să începem cu Aradul. Victorie zdrobitoare a PNL-ului la prima vedere. La o a doua, imaginea prinde contururi mai precise, nuanțele se adâncesc. Victoria este înainte de toate a celui care a beneficiat de voturile puternicei comunități neoprotestante, indiferent de partid și culoare. Acum această comunitate votează Gheorghe Falcă, adică PNL, adică galbenul. PSD-ul a reușit să obțină în Arad o singură victorie, aceea în care s-a aliat cu pastorul Popa, fie-i tărâna ușoară, ultimul primar din Arad care te primea la birou ca ziarist chiar dacă veneai neanunțat. Ca să nu mai vorbim de celălalt primar neoprotestant, Cristi Moisescu, odihnească-se în pace, cel care te primea la o adică și stând în mâini pe scările din holul primăriei.

  1

  În fine, amintiri, amintiri…

  Acum însă Gheorghe Falcă a câștigat en fanfare și se duce la Bruxelles. Nu înainte însă să-și anunțe demisia din corpul profesoral de la Universitatea Aurel Vlaicu. Da, a fost prof. acolo, preda ceva legat de deontologia profesională și integritatea academică. Nu știu dacă înțelegeți, este vorba de a vorbi studenților despre cum este profesorul sau, mă rog, specialistul, ireproșabil. Cu diploma obținută la o universitate serioasă, cu doctoratul luat pe bune, cu proprietatea cuvintelor în limba română ca cerință minimă.

  Adică e vorba de cei care nu scriu kilometri cu „ch” și nici tramvai cu „n” și n-au treabă nici cu literele „i” de la pluralul articulat la copil. Despre ei vorbea Domnul Falcă, doctor în comunicare, diplomat în drumuri. Și a demisionat din cauză de Năstase. Bombonel, da, cel care a fost făcut nu de mult Doctor Honoris Cauza la universitatea la care lucra pe șest și primarul nostru în retragere. Acuma noi nu suntem fani Năstase, de nici un fel și sub nicio formă, dar trebuie să-l înștiințăm, înainte să plece, pe Domnul Falcă, încercând să ocolim cacofonia, că Domnul Năstase, cel puțin din punct de vedere academic – adică studii, cunoștințe, pregătire în domeniu, har pedagogic – se află cu Domnia sa în raportul în care se află Chomolungma cu dealul de la Miniș.

  2

  Atâta bai să fie, zicem în cele din urmă.

  Domnul primar a mai făcut un pustiu de bine orașului înainte de a pleca. A semnat în cele din urmă cu Domnul Blidar un contract pentru 28 de tramvaie (nu, stați liniștiți, nu tranvaie!) noi, tip Imperio sau ceva de genul, garnituri care vor fi livrate orașului în anii care vin și în care Domnul Falcă se va afla la Bruxelles. E bine și așa, pe Domnul Blidar nu-l mai întrebăm nimica – afacerea s-a bătut în cuie până la urmă, chiar dacă Domnul primar părea mult mai fericit ca Domnul Blidar – nu de alta dar colega noastră a fost atât de impresionată de crunta căutătură a omului cu tramvaiele încât nu mai știa exact cine, ce și pentru cât a semnat.

  3

  În încheiere ne permitem o aruncătură de ochi prin țară.

  Nu de alta, dar UDMR-ul a reușit să intre din nou în Parlamentul European. Nicio noutate, nu-i așa, chiar dacă ungurii nu s-au prea înghesuit la vot, în timp ce românii, chiar și cei plecați, asaltau centrele de votare din țară și de peste hotare. La Arad, de exemplu, UDMR a obținut un lamentabil cinci și un pic, în situația în care nu de mult scotea și peste zece procente.

  Ungurii nu mai sunt nici ei ce au fost odată, UDMR-ul și-a cam mâncat beciuletu, iar cei de la vârf știau bine asta, făcând tot posibilu să nu se facă de râs pentru prima oară și întâiași dată, rămănând fără coledzi. Au dat telefoane, au postat chemări din ce în ce mai înflăcărate, cu toate acestea la numărătoarea finală a reieșit că ungurii din Ardeal nu s-au prea omorât, oprindu-se cu voturile undeva pe la 4,89 și un pic, dar pic de tot.

  Da, dar vedeți Dumneavoastră, unguri sunt peste tot și, precum se știe, sunt capabili de multe. Cu atât mai mult într-un județ ca Teleorman, unde, se știe, dacă e necesar, vin la vot și morții. Nu-i de aceea deloc de mirare că în acest județ, în care sunt în statistici 18 unguri, UDMR a primit aproape 700 de voturi. Iar în total, în afara arcului Carpatic, în Muntenia și Moldova, adică, spre 35000, adică chiar cu un pic mai mult ca să facă bine peste cinci la sută.

  Punct ochit, punct lovit, Domnul Kelemen s-a liniștit, chiar mai bine decât Domnul Dragnea, cel care a doua zi dimineața și-a făcut bagajele pentru Rahova. Nu, nu pentru asta, chiar dacă astfel a intrat în vigoare și condamnarea aia mai veche de doi ani a Domniei sale pentru scoaterea morților la vot.

  Cu alte cuvinte, totu-i bine dacă se sfârșește cu bine, ei, chiar dacă pentru Domnul Dragnea binele e nițel mai încolo, Domnul Kelemen poate dormi liniștit până la alegerile europene următoare – la cele parlamentare nu se mai pune pragul de 5%, ajung cinci județe cu 20% -, nemaivorbind de Domnul Falcă, cel care are în spate chilometri întregi de voturi, iar mai nou, la Bruxelles, viitorul e asigurat, în fond acolo toți vorbesc stricat engleza sau franceza, ce mai contează că Domnia sa nu le vorbește defel, iar cu româna nu-i nicio problemă.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.