Încetinitorul de particule: Candidați și liste, plus fermecătoarea Geanina

  de E. Nola | 17 august 2020, 9:40 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  3

  Fiind și mijlocul lunii estivale prin excelență, dar fiind și un relaș firesc după nelămuririle de început cu privire la alegerile din luna viitoare, săptămâna trecută a început și la Arad cu depunerea listelor, înscrierea candidaților.

  Primii au fost cei de la PMP, orchestrați năvalnic de experimentatul Remețan, cel care, socialist la bază, a trecut cu arme și bagaje la partidulețul bun la toate al lui Traian, admirând în treacăt rafinamentul intelectual-practic emanat de către Mihai Neamțu, cel care a optat la Arad pentru Cristi Galea, un informatician cu simțul melodiei și al dizidenței neoprotestante ritmice.

  A urmat și Bibi cu masca pe figură, rupându-și răgaz între două ronduri de noapte cu mașina prin Arad, toate astea în timp ce USR-ul a înghițit în cele din urmă tot ce era în Plus. Cu Bulumac cu tot, chiar dacă cel pomenit, dezamăgit de jocurile din culisele unirii dinainte anunțate, și-a luat o vacanță previzibilă și oarecum mai lungă.

  Bibi a mai făcut ceva săptămâna trecută, ceva care ilustrează situația sa deloc simplă, acum după ce a reușit să-l detroneze pe Sergiu Bîlcea: a semnat un contract cu o firmă bucureșteană – cât mai departe să fie – pentru proiectarea unui nou pod peste Mureș. Contract gras, termen de realizare scurt, oricum asta nu contează, fiindcă termenele, mai ales în pandemie, pot fi oricând modificate.

  Gestul bibicesc, așa cum era de așteptat, a inflamat pe loc spiritele de pe FB, nu și partidele, semn că acolo se înțelege clar despre ce este vorba.

  Pe FB însă, specialiști și mai puțin specialiști au indicat precis și de-a valma caracterul mai mult decât suspect al afacerii: un pod de care se vorbește de decenii, necesar de altfel, dar care pare un proiect la fel cu multe altele inițiate în epoca Falcă: de ochii lumii, mai precis al proștilor, dar în care se pot învârti banii așa cum le convine celor care semnează.

  Ceva asemănător cu podul care nu duce nicăieri de la ștrand sau monumentul unirii ruginite de la Libelula, fără să mai vorbim de stadionul care nu se mai termină, dar dacă se va termina va fi vai și amar de noi.

  Este evident că Bibi se află între ciocan și nicovală, ciocanul numindu-se Geani, de unde și scăderea popularității sale acum de când și-a pus șira spinării pe nicovala numită șugubăț Ghiță.

  Victoria nu mai este atât de sigură, doctorul care vrea să facă bine Aradul vine tare din urmă, fără să mai vorbim de informaticianul care umblă la butoanele previziunilor arădene precum Biligets sau Soros la cele ale lumii.

  Și uite așa revenim, vorba vine, pe nepusă masă la liste și candidați și la fermecătoarea Geanina Pistru, cea cu care penelistul acoperit, șugubățul Arpi Nistor, se visează dansând pe gheață.

  Gândindu-ne și noi pe aici, în lungile nopți de vară, la ea, ne-am amintit așa într-o doară că fermecătoarea Geani este în continuare sub sancțiune ANI de a ocupa funcții publice. La fel, de altfel ca și primarul din Lipova, cel cu candidatura contestată atât de USR, cât și de PNL. Fără să mai vorbim de o persoană particulară (Justiția română (se) lovește din nou: la Lipova, o judecătoare a respins „azi” candidatura lui Jichici ca urmare a unei contestații, iar în aceeași zi, colega ei, o acceptă în baza altei contestații!).

  Dar așa cum nici pe primarul pesedist asta nu l-a împiedicat să-și depună icrele, pardon candidatura, nici Geanina nu poate fi oprită de atâta lucru, ea figurând pe poziția a treia, imediat după Arghir și Răzvan, dar înaintea lui Ionel și Doru pe lista PNL pentru Consiliul Județean. Până acum însă nimeni nu a venit cu vreo contestație, nici PSD, nici USR, fără să mai vorbim de PMP sau Partidul Republican, asta ca să le luăm la rând, că UDMR oricum nu se pune.

  Cine știe ce așteaptă mai sus enumeratele formațiuni, te pomenești că au aceleași nedumeriri ca și colegul Alin Olteanu, cel care în articolul mai sus menționat despre pățania primarului de la Lipova, nu înțelege nicicum cum pot două judecătoare care se cunosc – oraș mic, deh – să dea soluții în contradictoriu la aceeași speță. Și asta într-un interval de o zi.

  M-am gândit și eu mult. N-am ajuns o vreme la mare lucru, dar atunci, în timp ce vizionam clipulețul cu Arpi și Geani pe gheață, mi-a căzut fisa dintr-o dată.

  Cât se poate de simplu.

  Doamnele acelea judecătoare de la Lipova au simț politic. Au aflat că la Arad Bibi nu se simte prea bine, ar avea nevoie de un doctor, dar care să nu se numească Wiener, ceva mai în drept eventual.

  Dar că USR vine tare din urmă, viitorul local arată mai mult userist decât penelist, așa că, ce au zis ele, ia să facem noi niște puncte roșii la dosar, că nu se știe niciodată. Zis și făcut: au acceptat contestația USR, dar au respins-o pe cea PNL la aceeași speță.

  Menționez, că asta este ceea ce îmi imaginez eu că au gândit ele, nici prin cap nu mi-ar trece să le dau dreptate sau să le țin isonul. Și mai menționez că azi vom afla cu cine ține Tribunalul din Arad, speța ajungând în cele din urmă aici pentru soluția finală.

  Până atunci, având în vedere mijlocul sezonului estival, mai vizionez încă odată dansul lui Arpi pe gheața politicii arădene în timp ce mă gândesc la semnificațiile mai adânci ale unei ”înțelepciuni” găsite pe FB: e mult mai bine să te gândești la Domnul într-o crâșmă la o bere, decât să te gândești la o bere într-o biserică în timpul slujbei…

  Când ânghiață piȘcina:

  Posted by Arpi Nistor on Friday, August 14, 2020

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.