vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule: Aradul, centrul epidemic al incompetenței și lașității

  de E. Nola | 30 martie 2020, 10:23 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  21

  Sursă caricatură: VoxEurop

  După o săptămână de când au început decesele – primele trei au fost raportate în 22 Martie – Aradul ocupă un nesperat loc doi, după Suceava, în această listă a tragediei în desfășurare.

  În timp ce scriu aceste rânduri, duminică spre seară, sunt raportate șapte decese oficial, plus unul care oficial nu este în urma COVID-ului, însă circumstanțele îl așează tot acolo.

  Și pentru a vedea excepționalitatea acestei situații, să mai spunem că din cele patruzeci și ceva de decese raportate până acum pe plan național, Transilvania, pe lângă șapte din Arad, vine cu încă opt-nouă, restul de treizeci fiind din Regat.

  Patru în Hunedoara, trei în Timiș, unul în Reșița, respectiv Cluj, celelalte județe ardelene neraportând până acum niciun deces.

  Am insistat pe aceste cifre tocmai pentru a identifica situația în care ne aflăm.

  6efb87669b12ffee0c705773e817168a XL

  Ca să fim onești până la capăt, situația de la Arad ar putea avea o explicație și prin faptul că județul este principala cale de acces pe șosea dinspre Occident, majoritatea celor care s-au reîntors sau se reîntorc din țările UE trecând prin vama Nădlac. Situație de altfel arzătoare tocmai în localitatea respectivă și până acum lăsată, cum de altfel toate, așa cum vom vedea, la voia întâmplării.

  Citește și Primarul din Nădlac și nădlăcanii au ajuns la capătul puterilor. Oamenii disperați că ar putea fi infectați cu coronavirus strigă după ajutor

  Explicația cu Arad, județ de trecere, nu ține însă dacă ne gândim mai bine, în fond majoritatea celor care intră se duc spre interiorul țării, cazurile de îmbolnăvire din Arad având legătură cu fenomenul doar în primele două cazuri de infectare și deces.

  Pe de altă parte, veți vedea de ce, cifrele sunt și ele mincinoase, ascunzând adevărul epidemiei. După informațiile redacției Special Arad, numărul deceselor de pneumonie la Arad a crescut mult peste media obișnuită în zilele trecute, acest lucru datorându-se logic celor netestați, deci neraportați, dar morți de coronavirus.

  pacient covid fara izoleta

  Mergând spre adâncul sistemului sanitar local dăm de lucruri de-a dreptul inimaginabile, de o imagine a haosului organizatoric, a lipsei totale de pricepere și responsabilitate, dublate, cum e din nou logic, cu încercarea autorităților de a ascunde pe toate căile adevărul.

  Ultima mizerie este legată de aducerea vestitului aparat pentru teste, anunțat cu surle și trâmbițe de cel care a rămas pe metereze dintre oamenii lui Falcă, președintele de la județ, Iustin Cionca și de trâmbițașii subordonați de partid de pe FB.

  Realitatea și în acest caz este a cepei pe care dacă o desfacem de foile suprapuse nu mai rămânem cu mai nimic: aparatul nu este complet, nu poate fi pus în funcțiune deocamdată, de altfel nu avem nici specialiști pregătiți, așa că intrarea în folosință a aparatului va întârzia cel puțin una sau două săptămâni, depinde pe cine asculți.

  Oricum, nu prea ai pe cine, marele om de două săptămâni s-a dat la fund, Cionca zice ce îi șoptește Ando, Bîlcea chiar dacă spune ceva, nu se înțelege nimic, Geani a dispărut pur și simplu din peisaj, iar de Bibi ce să mai zicem, el, săracu, contează în această ecuație cât un fluier de cantonier după ce a trecut marfarul peste autobuz.

  În locul lor acționează cei numiți pe linie de partid (ce frumos sună, până și Nea Nicu ar fi încântat), directorași la spital și la Direcția de Sănătate, ceea ce este de fapt explicația haosului la marginea tragediei pe care o trăim acum la Arad, indiferent dacă realizăm asta sau nu.

  Explicația este așadar contraselecția care este endemică de o vreme încoace și în societatea românească actuală și cu atât mai mult în „baroniadele” locale.

  O realitate care vine din negura timpului, o practică seculară care așează înaintea competenței și a rezultatelor practice apartenența la clan, subordonarea față de șeful de care depind toate în teritoriul dat.

  Nu e vorba aici de un partid sau altul, oricare ar fi, după preluarea puterii, fie centrale, fie locale, trece la umplerea conducerii instituțiilor cu oameni loiali și slugarnici, fără habar de realitatea care trebuie gestionată acolo.

  Examenele-concurs obligatorii, ca și licitațiile de altfel, au devenit exerciții de corupție, indiferent de culoarea de partid.

  Aici, la Arad, situația pare fără ieșire după ce o grupare politică și de interese, condusă chiar și acum de către Gheorghe Falcă, în ultimii 15 ani și-a însușit pur și simplu județul și orașul, administrându-le exclusiv după interesele șefului și ale celor apropiați lui.

  Poți să iei la rând instituțiile și întreprinderile bugetare ca să realizezi că în fruntea lor se află un slujbaș al acestei grupări, iar dacă, pe deasupra se și pricepe la ce trebuie făcut acolo, este o pură întâmplare. În marea majoritate a cazurilor habar nu are sau are vag habar, nepriceperea ieșind la iveală doar în caz de forță majoră, asă cum s-a întâmplat acum cu sistemul de sănătate, pus la încercare de epidemia care ne bântuie de trei săptămâni încoace.

  Incompetenții și lașii au o singură soluție pentru situații de criză care îi depășesc – și îi depășesc de fiecare dată –, să mintă și să arunce vina pe alții.

  Iar politicienii incompetenți fac asta arătând de obicei spre presă – așa se întâmplă și acum la Arad –, cea care are ceva cu ei, exagerează, face armăsar din țânțar.

  p087phdn
  Foto: BBC

  Ia, uitați-vă la Vladimir Puțin în ultima poză, cât de bine echipat e pentru situația dată și cât de săritori sunt cei din jur.

  rubrica sustinuta de 3

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Geniule… Aradul este sufocat de dragostea fara obligații dintre PNL+PDL+PNL+UDMR ! Adaugă acilea și șleahta de protestanți și vezi cine a distrus acest oraș!!! Și asta nu e de ieri de azi…”naivii”, ca tine, ” complet dezinteresați dealtfel” urlă că falcă că bilcea, că cionca „uitând” că ăștia de fapt sunt tovarăși in tot și în toate cu psdeii! Nu v-am văzut pe nime’ vreodată să ziceți ceva de dl viceprimar care e vice de când e Aradul Arad. De căprar care suge cot la cot cu Ghiță banu’ nostru…de toti țiganii, interlopii ținuți sus de aceste două capete ale sarcanului. Sau de milițienii, ANAFU’ care le permite astora sa existe! Bah da’ nimic numa’ papagalisme…
    De asta nu va suporta oamenii mah…că 99% din voi sunteți ori galbeni ori roșii ori portocalii ori verzi și la fiecare articol loviți fiecare după interes!
    Vrei sa fii pe treaba ta? Comentează sincer…daca ai c..e? Daca sunt zbârcite și vai mama lor dă-o in mă-sa de viață politică și lasă-ne in durerile noastre. Numa’ de căcaturile voastre n-are lumea chef acuma! Fac pariu că dacă va cheamă cineva la revoltă să îi răstignim pe politicieni, majoritatea vă încuiați in baie cu muierile in brațe.

    --2 voturi
    +1
    -1
    • Curajosule (ne)papagalist! N-am nicio treabă cu vreun partid, știu că toate sunt la fel, doar (ne)oamenii lor se schimbă. CJA și Primăria Arad au fost conduse tot timpul de cei din spectrul de dreapta (vorba vine!), chiar și în perioada 2000-2004 (Parpală era liberal vopsit în roșu, iar D. Popa venea de la țărăniști). Vedem cu ce rezultate.

     +2 voturi
     +1
     -1
     • D. Popa, Moisescu, Branc, Neamț…toți au contribuit…și PSD a fost mereu acolo. UDMR la fel. Ne place sa vorbim mereu de cei de la putere. In realitate însă… Căprar n-avea geaca de 1500 de Euro daca Falcă era așa cum ne spun psdeii și presa că este. Daca nu erau frați vedeai doar portocaliii ajunși…dar așa? E ampulea! Sunt identici, doar că fac parte din partide diferite!

      0 voturi
      +1
      -1
  1. Textul e OK, dar cu poza lui Putin, ati dat cu cu bâta-n baltă. Legătura articolul e fortată si nu denotă decât o directie total gresită, de adulare a unui personaj sinistru.
   Credeti că marele tătuc este un exemplul de gestionare corectă a acestei crize incât să-i publicati poza din sedinta foto de propagandă?

   --1 voturi
   +1
   -1
  2. Decretelul iepocii de aur

   Noi arădenii nu suferim doar din incompetența lor ! Ci si din orbirea si obtuzitatea noastra, atunci cand mergem la vot si alegem pe cei mai corupti, incompetenti si ipocriți candidati ai partidelor roșii, albastre, galbene, portocalii etc. ! Pentru că în primul rând contează calitățile umane, apoi culoarea de partid. Vreți să știți pe cine să NU alegeți ? Atunci informați-vă din surse credibile. Nu din presa care laudă și „perie” candidații, ci din aceea care spune adevăruri neconvenabile, ascunse sau chiar dureroase!

   +7 voturi
   +1
   -1
   • Mimarea cu tupeu a democratiei

    Nu ai pe cine sa NU alegi. Nu ai cum sa NU-i alegi tot pe ei.
    Exemplu:
    Daca vrei sa nu fie ales candidatul PNL ai DOAR trei variante:
    1. Votez candidatul altui partid, poate PSD.
    2. Votezi un independent
    3. Nu votezi sau iti anulezi votul
    Invers, daca vrei sa nu fie ales candidatul PSD au tot DOAR 3 posibilitati:
    1. Votezi PNL
    2. Votezi un independent
    3. Nu votezi sau iti anulezi votul
    Precizari:
    1. Votand contracandidatul celui care tu vrei sa NU iasa votezi, sustii, imputernicesti pe un mandat intreg un alt hot, impostor pus pe capatuiala.
    2. Votand un independent iti risipesti votul, respectiv e ca si cum nu ai vota sau ti-ai anula votul
    3. Nevotand sau anulandu-ti votul nu contezi. Macar nu sustii jegurile din campanie si nici nu le oferi celor care castiga satisfactia sa spuna ca are sustinere electorala – un plus mic, prea mic care nu asigura acel minim cerut unui sistem democratic.
    Concluzie:
    Sistemul electoral actual, astfel cum si l-au facut ei lor, face ca tu sa nu ai decat 2 optiuni:
    1. Votez hotul din dreapta
    2. Votez hotul din stanga.
    Oricare va fi rezultatul tu ramai nereprezentat, furat, umilit. Oricare ar fi rezultatul sistemul electoral promoveaza hoti, curve, nonvalori, tupeisti, excroci.
    Oricare va fi rezultatul ei vor fi la putere, indiferent cat de nedoriti sunt in realitate.
    Cauzele lipsei optiunior dezirabile se gasesc in sistemul electoral defect, facut ”pe persoana fizica”. Sistemul electoral este mecanismul care ar trebui (nu se intampla in pseudo-democratia din Romania) sa asigura mecanismul delegarii si al controlului democratic. Daca nu schimbam mecanismul vom continua sa ne uram intre noi, sa ne acuzam, sa ne desfiintam si in final sa sustinem niste jeguri imense.

    +4 voturi
    +1
    -1
    • plin de logica dar fals: ati ales raul cel mai mare ( dovada cel mai prost rezultat e unde au condus 20 ani baroni pd, falca si flutur) , ai propus sau sustinut pe careva care a avut rezultate in profesie sau doar din invidie fiindca era un om normal ca tine l-ati barfit si desfiintat . Edeleni care a dezvoltat strandul si Gospodaria locala a primit 1% din voturi.
     primii si urmatorii pacienti apartin nu celor din strainatate ( cei doi emigranti au murit direct in vama) ci celor care au apartinut unei comunitati inchise , ce de fiecare data nu spune cu cine a luat contact si ca a fost in strainatate

     0 voturi
     +1
     -1
     • Corecta remarca ta. Eu NU discutam de maturitatea electoratului ci de dreptul de a alege (in ipoteza in care oamenii pot face si alegeri rationale).
      In concret vreau sa spun ca daca electoratul este redus, primitiv, incult, usor de manipulat, lacom, fara valori etc. un sistem corect nu este suficient iar daca sistemul este marsav (asa cum este asta pe care-l avem in prezent) nici cu un electorat matur, informat, rational nu se vor atinge rezultatele dorite.
      Deci: amandoi avem dreptate… asta in cazul in care nu esti un sustinator al teoriei omului providential care urmeaza sa vina si sa ne salveze, noi neavand nimic de facut decat sa speram, sa avem incredere, sa asteptam inerti ca niste vite la abator.

      0 voturi
      +1
      -1
  3. Domnule E.Nola, stiti bine ca va apreciez si ca n-am ezitat sa va scriu asta cand am gasit ocazia. La acest articol vreau sa va spun, in contextul expresiei care ma dispera la TV, respectiv ”cu subiect si predicat”, ca avem subiectul, dar lipseste predicatul. Stim toti foarte bine cum au incercat sa-l faulteze inca din vara trecuta toata ”gasca si grupul de interese” (cum bine spunea chiar el la lansarea candidatilor) pe primarul actual (interimar). Ordonantele si decretul starii de urgenta i-a taiat si mai mult din atributele legale. Iar acum, dupa ce Aradul e in situatia in care e, normal ca ”gasca” a preluat toate parghiile (cum bine mentionati in articol). Oriunde te duci, inclusiv in o anumită parte a presei, ca sa nu mai vorbim despre Radio TV Arad, unde l-au impins pe ineptul Bilcea sa se balbaie si sa se laude cu proiecte, in vreme ce Bibart nu mai are voie sa comunice cu cetatenii decat pe la mai obscure posturi radio, dai de slugile lui Falca si ale Gianinei. Si, daca tot am pomenit-o, stati linistiti, n-a disparut, ea e maestra in a trage sforile din culise!
   Oricum, articolul ar putea fi un inceput bun spre o analiza detaliata si foarte serioasa privind situatia administrativa din Arad. Ati fi uimit cate ati descoperi!
   Acum sigur veti intelege de ce scriam ca lipseste predicatul. Va doresc mult succes!

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Mersi de comentariu, apreciezi si eu aceste observații care vin de la Greierele lui Pinocchio
    Eu cred însă că predicatul nu lipsește, ideea scoaterii lui Bibart din joc de către gașcă este cât se poate de prezentă în această observație: „iar de Bibi ce să mai zicem, el, săracu, contează în această ecuație cât un fluier de cantonier după ce a trecut marfarul peste autobuz.”
    Cine are urechi de auzit, aude, cred eu…
    Asta chiar în situația în care nu împărtășesc încrederea în Calin Bibarț, chiar dacă este evident si pentru mine că este singurul din „gașcă” care se comportă onest și normal, păstrându-și decența și bunul simț chiar si în aceste condiții de excludere.
    Numai că în contextul actual nu mai contează în jocurile politice din Arad, iar coronavirusul, apreciez eu, nu va schimba asta.

    +3 voturi
    +1
    -1
    • Domnule E.Nola, Ceea ce am sugerat eu era ideea unei anchete jurnalistice mai profunde. N-as vrea sa gresesc, si nici nu vreau sa jignesc pe nimeni (eu am obisnuit si pe vremea comunista sa spun ce am de spus, indiferent de consecinte – si n-ati vrea sa stiti care si cate au fost acestea!), dar am sentimentul ca intr-o buna parte a presei nu mai functioneaza ”tonomatul” (sigur stiti la ce ma refer!). E momentul sa se sparga, in sfarsit, ”buboiul” care coace de prea mulți ani in Arad. Si asta in conditiile in care, pe linie de ”mostenire” unii ar dori sa ramane cu ”buboiul” pe mai departe. Nu aveti cum sa stiti, dar pana la ”excluderea” sa din prima linie a partidului Bibart s-a cam ”exclus” singur, pe mana proprie, lucru care l-a si adus in dizgratia ”imparatului”. Desi nu cred ca va spun ceva nou, am sa va arat o logica a miscarilor politice din PNL. In megalomania lui, Falca vrea sa ramana in istoria Aradului ca ”maretul ctitor si vizionar” (vedeti si acum, cand e europarlamentar, despre ce proiecte megalomanice vorbeste!). Pentru ca sa ramana asa avea nevoie de un succesor mai slab, mai inodor și incolor. Si nu doar atat. Trebuia să fie si unul care sa indeplineasca toate calitatile unei marionete. Era Bibart acela? Iata, a descoperit rapid ca nu! Si-atunci, simtind momentul de ”grea cumpana”, a intervenit (mai mult sau mai putin salvator) ”contesa”. Cred ca stiti ca oamenii politici (nu doar romani, dar la noi e si mai si!) se cam ”au la mana” unii pe altii. Ceea ce cred ca e si cazul relatiilor din povestea noastra. Stati de vorba cu membri seriosi din PNL si veedeti cam cine trage sforile in realitate acolo. Va asigur ca ori Bibart e mai destept decat toti, ori nu au nimic cu ce sa-l santajeze, caci altfel se scapau de mult de el. Fiindca el e acum pentru ei ca un cui in talpa. Din pacate pentru el (si zic eu, poate idealist) nu are decat doua optiuni: fie se rupe ca independent, ceea ce pentru el poate fi ori inceputul unei cariere politice adevarate, fie sfarsitul ei, fie PNL-ul se va trezi si va recurge la o metoda, sa zicem ”onorabila”, de genul ”draga Stolo” (ceea ce, la prostia si ticalosia de acolo e mai greu de presupus). Tin sa precizez ca nu sunt neaparat un ”fan Bibart”, dar ma doare Aradul meu si vad ca, asa cum se prezinta la ora actuala (il am ”sub lupa” de aproape 2 ani!), e singura optiune valabila (caci, vrem-nu vrem, sistemul ne obliga la alegeri politice).
     Si, vai, cate v-as mai putea spune… Deocamdata va doresc succes! Cu respect!

     +2 voturi
     +1
     -1
    • Si am uitat sa va mai spun ceva. Toata tacerea ”gastii” in asa zisa perioada a ”izolarii” n-a fost altceva decat un timp folosit pentru a pune la cale cea mai mare marsavie la care puteau ajunge. Si anume, sa profite de tragedia asta, de buna credinta a multor oameni inimosi, firme gata sa ajute, creand o pista falsa, care se numeste… ”reteaua Solidaritatii”. Buna electoral, buna (partial) obiectivului declarat, dar… restul e treaba altora! Cine e in fruntea ei? Unde-s adevaratii ”strategi” ai acestei idei? Va las sa ghiciti!

     +1 voturi
     +1
     -1
    • ”Ia, uitați-vă”…”cât de bine echipat e pentru situația dată și cât de săritori sunt cei din jur”
     Ce ar trebui sa faca in aceasta situatie, el singur, in conditiile in care nici ceilalti doi din spatele sau nu par sa detina panaceul universal… Tot este o situatie data, in care cei ilustrati in poza par limitati de a se plimba dintr-o incapere in alta, fara solutii pentru a rezolva situatia. O alta realitate este si faptul ca in vremuri dificile tot apartenenta la clan te scoate din probleme si asta face ca totul sa fie si mai dificil.

     0 voturi
     +1
     -1
  4. Domnule profesor, sunt de acord ca, indiferent de culoarea politica, coruptia nu are margini. Aradul, insa, e o situatie speciala in sensul ca e condus de aceasi gasca de ortaci pusi pe capatuiala de 15 ani incoace. Care ortac a incercat sa se sustraga presiunii baronului local Falca a fost inlaturat de la ciolan, a fost dat la o parte de la masa imparatului. El, ortacul inlaturat, desi stia mare parte din mizeriile subterane, nu s-a adresat justitiei, ci a acceptat sa elibereze fotoliul si s-a asezat, spasit, in apropierea mesei pe un scaunel din lemn cu speranta ca imparatul il va chema, candva, iar, la slugarnicie. Dati Dvs exemple, le stiti, le cunoasteti. Ortaceii au fost plimbati de la o institutie la alta, din adjunct in general, anii au trecut si Aradul a murit incet si putin cate putin. Sa dea Dumnezeu sa scapam cati mai multi din actuala pandemie de incompetenta in Arad. Si, poate, sper, ca de atunci incolo, cand ii vom intalni, prin piete, prin magazine, sa nu ne fie rusine sa le spunem de la obraz ca au fost niste porci. Ei, de la mic la mare, merita sa fie trasi de soric, de la manager de oras la manager de spital/ institutie. Iar cei care pana azi au inghitit si s-au complacut cu asa conducatori, sa nu o mai faca. Iar noi sa nu-i mai votam. Cat despre dl. Falca Gheorghe… are cine sa-l judece. Cu dreptate. Abia astept sa vad. Multa sanatate.

   +2 voturi
   +1
   -1
  5. D-le coleg, nu cu mult timp în urmă, cineva din conducerea unei puternice instituţii din Arad lansa un slogan împrumutat azi de mulţi şi anume „ÎMPREUNĂ”. Poate acei politicieni care au ajuns unde au ajuns şi datorită acelei instituţii şi-ar pune capul pe umeri şi să-l facă şi să gândească bine şi rapid, poate atunci lucrurile vor intra pe un făgaş normal. De fostul primar nu se mai aude absolut nimic ! E atât de fals şi laş încât nu mai vreau să aud niciodată nimic despre el ! Din păcate toată gaşca lui e asemenea „icoanei pocite” şi cine nu e cu ea e urgent servit cu un picior în dos care totuşi e un pas înainte ! Aceleşi tratament l-ar merita politicienii noştri la viitoarele alegeri ! Ruşine lor !

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.