Încetinitorul de particule: Aradul, centrul epidemic al incompetenței și lașității





După o săptămână de când au început decesele – primele trei au fost raportate în 22 Martie – Aradul ocupă un nesperat loc doi, după Suceava, în această listă a tragediei în desfășurare.
În timp ce scriu aceste rânduri, duminică spre seară, sunt raportate șapte decese oficial, plus unul care oficial nu este în urma COVID-ului, însă circumstanțele îl așează tot acolo.
Și pentru a vedea excepționalitatea acestei situații, să mai spunem că din cele patruzeci și ceva de decese raportate până acum pe plan național, Transilvania, pe lângă șapte din Arad, vine cu încă opt-nouă, restul de treizeci fiind din Regat.
Patru în Hunedoara, trei în Timiș, unul în Reșița, respectiv Cluj, celelalte județe ardelene neraportând până acum niciun deces.
Am insistat pe aceste cifre tocmai pentru a identifica situația în care ne aflăm.
Ca să fim onești până la capăt, situația de la Arad ar putea avea o explicație și prin faptul că județul este principala cale de acces pe șosea dinspre Occident, majoritatea celor care s-au reîntors sau se reîntorc din țările UE trecând prin vama Nădlac. Situație de altfel arzătoare tocmai în localitatea respectivă și până acum lăsată, cum de altfel toate, așa cum vom vedea, la voia întâmplării.
Citește și Primarul din Nădlac și nădlăcanii au ajuns la capătul puterilor. Oamenii disperați că ar putea fi infectați cu coronavirus strigă după ajutor
Explicația cu Arad, județ de trecere, nu ține însă dacă ne gândim mai bine, în fond majoritatea celor care intră se duc spre interiorul țării, cazurile de îmbolnăvire din Arad având legătură cu fenomenul doar în primele două cazuri de infectare și deces.
Pe de altă parte, veți vedea de ce, cifrele sunt și ele mincinoase, ascunzând adevărul epidemiei. După informațiile redacției Special Arad, numărul deceselor de pneumonie la Arad a crescut mult peste media obișnuită în zilele trecute, acest lucru datorându-se logic celor netestați, deci neraportați, dar morți de coronavirus.
Mergând spre adâncul sistemului sanitar local dăm de lucruri de-a dreptul inimaginabile, de o imagine a haosului organizatoric, a lipsei totale de pricepere și responsabilitate, dublate, cum e din nou logic, cu încercarea autorităților de a ascunde pe toate căile adevărul.
Ultima mizerie este legată de aducerea vestitului aparat pentru teste, anunțat cu surle și trâmbițe de cel care a rămas pe metereze dintre oamenii lui Falcă, președintele de la județ, Iustin Cionca și de trâmbițașii subordonați de partid de pe FB.
Realitatea și în acest caz este a cepei pe care dacă o desfacem de foile suprapuse nu mai rămânem cu mai nimic: aparatul nu este complet, nu poate fi pus în funcțiune deocamdată, de altfel nu avem nici specialiști pregătiți, așa că intrarea în folosință a aparatului va întârzia cel puțin una sau două săptămâni, depinde pe cine asculți.
Oricum, nu prea ai pe cine, marele om de două săptămâni s-a dat la fund, Cionca zice ce îi șoptește Ando, Bîlcea chiar dacă spune ceva, nu se înțelege nimic, Geani a dispărut pur și simplu din peisaj, iar de Bibi ce să mai zicem, el, săracu, contează în această ecuație cât un fluier de cantonier după ce a trecut marfarul peste autobuz.
În locul lor acționează cei numiți pe linie de partid (ce frumos sună, până și Nea Nicu ar fi încântat), directorași la spital și la Direcția de Sănătate, ceea ce este de fapt explicația haosului la marginea tragediei pe care o trăim acum la Arad, indiferent dacă realizăm asta sau nu.
Explicația este așadar contraselecția care este endemică de o vreme încoace și în societatea românească actuală și cu atât mai mult în „baroniadele” locale.
O realitate care vine din negura timpului, o practică seculară care așează înaintea competenței și a rezultatelor practice apartenența la clan, subordonarea față de șeful de care depind toate în teritoriul dat.
Nu e vorba aici de un partid sau altul, oricare ar fi, după preluarea puterii, fie centrale, fie locale, trece la umplerea conducerii instituțiilor cu oameni loiali și slugarnici, fără habar de realitatea care trebuie gestionată acolo.
Examenele-concurs obligatorii, ca și licitațiile de altfel, au devenit exerciții de corupție, indiferent de culoarea de partid.
Aici, la Arad, situația pare fără ieșire după ce o grupare politică și de interese, condusă chiar și acum de către Gheorghe Falcă, în ultimii 15 ani și-a însușit pur și simplu județul și orașul, administrându-le exclusiv după interesele șefului și ale celor apropiați lui.
Poți să iei la rând instituțiile și întreprinderile bugetare ca să realizezi că în fruntea lor se află un slujbaș al acestei grupări, iar dacă, pe deasupra se și pricepe la ce trebuie făcut acolo, este o pură întâmplare. În marea majoritate a cazurilor habar nu are sau are vag habar, nepriceperea ieșind la iveală doar în caz de forță majoră, asă cum s-a întâmplat acum cu sistemul de sănătate, pus la încercare de epidemia care ne bântuie de trei săptămâni încoace.
Incompetenții și lașii au o singură soluție pentru situații de criză care îi depășesc – și îi depășesc de fiecare dată –, să mintă și să arunce vina pe alții.
Iar politicienii incompetenți fac asta arătând de obicei spre presă – așa se întâmplă și acum la Arad –, cea care are ceva cu ei, exagerează, face armăsar din țânțar.
Ia, uitați-vă la Vladimir Puțin în ultima poză, cât de bine echipat e pentru situația dată și cât de săritori sunt cei din jur.
Comentariile portalului
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)
Toți candidații la alegerile prezidențiale sunt cu Dumnezeu în gura, nu știu dacă și în suflet. Lipsește cel mai cel dintre toți, acela care adaugă (...)
= DUPA CE AU LUAT LUMINA ACUM INAPOI LA FURAT -- ASTA I CRESTINISMUL LA HAIMANALELE POLITICE ARADENE -- SCARBA MI E -- PANA SI CEREMONIA IN SINE A FOST O (...)