sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Înapoi la comunism? Aproape 50% dintre români cred că se trăia mai bine atunci decât acum

    de Adriana Barbu | 18 decembrie 2023, 7:10 PM | Naţional | Recomandările editorilor

    4

    Vrem o ţară ca afară, vrem salarii şi drepturi ca-n occident, dar credem că ne era tare bine în comunism. În tot acest timp, credem că românii de afară trebuie să poată vota la alegerile de aici şi că aceştia fac bine ţării.

    În pofida faptului că visăm la salarii şi drepturi de occident şi ne e greu de crezut că cineva se poate uita cu ochi dulci la trecutul nostru comunist, avem sute de mii, poate chiar milioane de nostalgici după comunism. Potrivit unui sondaj de opinie, aproape 50% dintre români cred că se trăia mai bine în comunism decât acum. Procentul este mai mare decât în urmă cu 10 ani!

    Comunismul, văzut ca un lucru bun

    Acest procent a rezultat din sondajul realizat de INSCOP la comanda News.ro, sondaj potrivit căruia 46.4% dintre români cred că înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situaţia din prezent, față de 44,4% acum zece ani. În schimb, 34.2% cred că se trăia mai rău, faţă de 33.6% în noiembrie 2013, iar 13.7% că se trăia la fel.

    48,1% dintre respondenți consideră că regimul comunist a fost un lucru bun pentru țară. Procentul celor care cred acest lucru a crescut ușor față de acum 10 ani, când 45,5% considerau că regimul comunist a fost bun pentru România. 42,3% dintre cei chestionați spun că acest regim a fost un lucru rău.
    Potrivit analizei socio-demografice, cei care cred că înainte de 1989 se trăia mai bine decât acum sunt persoanele cu educație primară, cei inactivi potențial activi, locuitorii din rural și din regiunile sudice sau estice, cei cu un venit mai redus.

    Nostalgia comunismului, a tinereţii şi a locului de muncă sigur

    Cum se explică acest miraj al comunismului într-o ţară care a trăit în beznă şi cu o populaţie ținută cu burta goală, în frig și frică, terorizată şi care a avut nevoie de o revoluţie însângerată pentru a scăpa de dictatură? Prin nostalgia după tinerețea pierdută, prin propaganda pe social-media, dublate de crizele din prezent, de creșterea gradului de sărăcie al populației și de lipsa de educație. Pentru a contracara un fenomen care este în creștere de la an la an e nevoie, cred experții, ca toți ceilalți să facă ceva, altfel comunismul ne va bate din nou la ușă, iar noi îl vom primi cu brațele deschise.

    Alt sondaj, românii de afară ne fac bine

    E, dacă nu interesant de analizat, cel puţin curios faptul că, în acelaşi timp, într-un alt sondaj de opinie, a reieşit faptul că peste 80% din români au rude în străinătate, că mulţi primesc bani de la aceştia (chiar dacă mult mai puțini decât în trecut), că un procent covârșitor cred că românii de peste graniţele ţării ar trebui să poată vota la alegerile din România, iar procentul acestora este în creştere.

    Potrivit IRSCOP, aproape 70% dintre români declară că au rude în străinătate, un procent semnificativ mai mare decât în urmă cu zece ani, deşi numărul celor care declară că primesc bani de la rudele de afară s-a înjumătăţit faţă de acum zece ani.
    68% dintre cei chestionaţi cred că românii plecaţi în străinătate contribuie mult la nivelul de trai al românilor din ţară (faţă de 56,8% în iunie 2013), în timp ce 84,4% dintre repondenţi au răspuns cu DA (faţă de 74,9% în iunie 2013) la întrebarea dacă românii din străinătate ar trebui să aibă dreptul de a vota la alegerile din România (13,4% au răspuns cu NU, faţă de 15,1% în iunie 2013, iar 2,2% cu NU ȘTIU faţă de 10% în iunie 2013).

    Crizele, inflația și propaganda politică

    Revenind însă la nostalgia comunismului, România și procentul șocant al celor care cred că ne era mai bine atunci, Remus Ştefureac, director INSCOP Research, a punctat pentru News.ro faptul că ”Aparent este şocant ca aproape jumătate dintre români să declare că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România şi tot aproape jumătate să declare că în perioada comunistă se trăia mai bine decât în prezent.

    Realitatea obiectivă şi absolut toate datele arată clar că nivelul de trai de astăzi, avuţia naţională, drepturile şi libertăţile sunt net superioare situaţiei de dinainte de 1989. Cu toate acestea, percepţia publică este alta, existând însă nişte explicaţii, unele parţial obiective, altele parţial subiective care alimentează acest sentiment acut de nostalgie”.

    Acesta a enumerat printre motive nemulţumirea populaţiei faţă de prezent şi succesiunea de crize cu care suntem bombardaţi, dublată de inflaţia galopantă care a afectat serios nivelul de trai, distribuţia inegală a averilor, care măreşte puternic diferenţele dintre categoriile afectate de sărăcie şi populaţia care are venituri medii și mari, nostalgia personală a unei părţi a populaţiei faţă de perioada tinereţii, procesul de socializare şi educare a tinerilor care învaţă de la aduţii nostalgici despre avantajele iluzorii ale acelei perioade (loc de muncă sigur, casă asigurată de stat), campanii agresive derulate în spaţiul online.

    comunism 2

    Responsabilitatea elitelor, soluția anticomunism

    Experţii INSCOP care au realizat acest sondaj la comanda News.ro cred că contracararea acestei tendinţe este o responsabilitate mai largă care revine elitelor intelectuale, elitelor politice, economice şi mass-media.

    Datele care stau la baza acestui sondaj au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, cu vârsta de 18 ani şi peste.

     

    Citește și:

    Excesele ultimului deceniu de comunism, la Timișoara, în fotografiile lui Andrei Pandele

    Zece persoane ucise de regimul comunist vor fi căutate și deshumate la Cimitirul Pomenirea din Arad

    Muzica face comunismul mai uşor de privit în „Ring”-ul din Cinema Arta

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Nu va doresc nimic altceva celor care plang dupa comunism decat sa ajunga din nou sa stea la coafa de la ora 4:00 dupa 2 litrii de lapte pentru copiii lor, sa ia 25 gr de unt de persoana pe luna si 500 gr de carne si 0,500 litrii de ulei, 25 de litrii de benzina pe luna si sa stea 4 ore la coada pentru 5 role de hartie igienica! Asa sa va ajute Dumnezeu!!!

      +4 voturi
      +1
      -1
    2. Celor care sunt nostalgici le propun urmatorul „test”.
      In urmatoarele 2 saptamani sa faca urmatoarele:
      – sa opreasca curentul si caldura. Pentru apa calda sa foloseasca doar aragazul. Lumina doar de la lumanari sau lampa de petrol.
      – oprit internetul complet.
      – pentru a se deplasa, sa foloseasca doar transportul in comun.
      – pentru „amuzament” si divertisment sa se plimbe prin oras si sa discute doar cu oameni, fata-n fata. Exclus criticarea mediului politic.
      – buget maxim 200 de lei pentru supravietuire. Cumparaturile sa le faca exclusiv din piata si au voie sa cumpere doar legume autohtone, „adidasi” si gheare de pui. Paine: cate o franzela pentru 3 zile. Inainte de-a intra in piata, sa astepte la o „coada” imaginara, minim 3 ore. Evident, sa cumpere doar un produs la fiecare vizita in piata.
      Si tot asa sa simuleze viata din comunism, in special anii ’80.

      +4 voturi
      +1
      -1
    3. Nu, nu vreau să fac apologia comunismului, pt simplul fapt că NU ERA MAI BINE în comunism.
      Dovada…?
      Câți oameni au fugit din capitalism spre comunism și câți invers ?!🤔
      .
      Dar, totuși, aș vrea să clarific câteva aspecte DE PROPAGANDĂ GREȚOASĂ anticomunistă, la fel de grețoasă cum era și propaganda „capitalismului decadent”, făcută de comuniști!
      .
      Deci, DA, în comunismul din România s-a trăit bine, chiar f. bine, în perioada 1970 – 1980, pt că EXISTA DE TOATE (mă rog, nu la nivelul Occidentului, dar nici f. departe), iar dacă acel nivel de trai continua și după 1980, când „i s-a pus pata” lui Ceaușescu, ca să plătească toată datoria externă a României, indiferent de sacrificii, vă garantez câ NICI PICIOR DE ROMÂN NU IEȘEA ÎN STRADĂ!!!
      .
      Uitați-vă la filmul „Nea Mărin miliardar” și vă spun că ceea ce vedeți în film, este exact așa cum era pe Litoralul românesc, în anii ’70.
      Inclusiv existau și nudiști străini (la Eforie Sud), care , uneori mai ieșeau la șosea, de pe plajă, fără ca Miliția să le aibe treabă.
      Poate vi se pare fantastic, dar e purul adevăr…
      De mulțimea de Baruri de noapte, Discoteci, magazine cu de toate, Shop-uri pe valută, etc. nu are rost să vorbim.
      .
      Nici în restul țării nu era prea rău; la noi , în vest, polonezi, cehii duceau tone de alimente în țările lor, câteodată și sârbii, care, deși aveau și ei de toate, era ceva mai scump ca la noi.
      Nici ungurii n-o duceau chiar rău cu mâncarea, dar le lipseau mai multe produse industriale și băuturile alcoolice (f. scumpe la ei).
      .
      Totuși, în acei ani (ai existenței comunismului), ANGAJATUL DE RÂND din țările Occidentale, O DUCEA, EFECTIV, REGEȘTE, fiind cu adevărat răsfățat de patroni.
      Dar asta DOAR PÂNĂ LA CĂDEREA COMUNISMULUI din Estul Europei!!! 😥
      .
      Deci, da, dacă în țarile comuniste din anii ’70, oamenii de rând n-o duceau chiar rău (libertatea cuvântului și a Alegerilor ce le mai lipsea…), omul de rând Occidental, în anii ’70 o ducea SUPER-BINE, deci erai clar tentat să fugi din comunism.
      Și nu pt că era groaznic, ci pt că DINCOLO ERA ȘI MAI BINE! 😉
      .
      Ei, după 1980 lucrurile au început ‘să se împută”, din motivul de mai sus și, poate, și cu „un mic sprijin” Occidental … 😉
      .
      Din păcate, după 1990, odatâ cu căderea comunismului din Estul Europei ȘI VIAȚA OMULUI DE RÂND, A ANGAJATULUI, din Vestul Europei, a început să se strice, nu brusc, ci treptat, prin „pași mărunți”, ajumgându-se la bătaia de joc din zilele noastre.
      Bineînțeles că nu pt. toți, la fel …
      .
      Concluzie:
      Comunismul a fost bun… pentru angajatul din Occident (era „bau-bau” -ul de care „le tremurau chiloții” la patronii Occidentali, oferind, astfel, o mulțime de privilegii pt proprii angajați, privilegii care astăzi mai poți doar să le visezi).
      Normal că raportat la nivelul de trai de-atunci…

      +5 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.