miercuri, 23 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Zoltan Kovacs și-a lansat cartea de tip manual școlar despre „Comunism și cioburile sale” și la Arad

    de Tomas Arond (Tomck@t) | 20 martie 2025, 2:33 PM | Cultură | Topic special

    0

    Pornind cu ideea că pentru a înțelege de-a întregul o perioadă istorică nefastă a României, mai precis comunismul, este nevoie de o sinteză aprofundată, dar totuși ușor digerabilă, pe înțelesul tuturor, jurnalistul-scriitor timișorean Zoltan Kovacs a scris cartea „Comunismul și cioburile sale”, iar miercuri, 19 martie, a lansat-o și la Arad, la librăria Cărturești. Volumul se adresează în primul rând tinerilor care nu au avut nicio tangență cu comunismul.

    „Mulți mi-au spus că ea seamănă cu un manual școlar și că în cazul în care, într-adevăr, de anul viitor se va introduce în școală Comunismul ca materie obligatorie, ar fi bine să fie manual. Desigur, nu va fi. Sperăm însă că manualul care va apărea va fi unul interesant, care să îndemne tinerii să citească, să învețe acești ani care, din fericire, au trecut, și sperăm să nu se mai întoarcă”, a spus Zoltan Kovacs la lansarea din Arad.

    Cartea conține 360 de materiale scurte și 260 de imagini, într-un format vizual jurnalistic, cu o structură editorială similară cu paginile ziarului Agenda din Timișoara, Arad și Bihor, așa cum a remarcat prezentatorul lansării de carte, Ovidiu Balint (directorul Hub cultural mARTA), cel care a fost ziarist, printre altele, tocmai la ziarul Agenda de Arad. Zoltan Kovacs a fost, de altfel, fondatorul celebrului ziar timișorean și al trustului de presă regional.

    Zoltan Kovacs carte Comunismul și cioburile sale Arad (2)

    „Comunismul și cioburile sale” nu este o lucrare academică, a precizat atât Ovidiu Balint, cât și autorul, dar prezintă comunismul românesc din cât mai multe unghiuri, de la început până la sfârșit, calendaristic. „Sunt atâtea lucrări academice deja despre comunism, încât a scrie încă una era total inutil. Poate în acest mod ea este mai folositoare, mai ales pentru tineri”, a spus Zoltan Kovacs.

    Zoltan Kovacs carte Comunismul și cioburile sale Arad (3)

    „Cartea face o radiografie din 1944, când a avut loc lovitura de la Palat, pe care eu îl consider primul pas al comunismului, fiindcă lovitura a avut loc în prezența membrilor Partidului Comunist Român, Pătrășcanu și Bodnăraș, iar de acolo lucrurile deja au mers foarte repede, cu ajutorul tancurilor sovietice, deja în 1945 martie am avut Guvernul Groza, care era de fapt un guvern subordonat comuniștilor și de acolo, dezvoltarea acestei ere era de neoprit până în decembrie 1989, când la fel ca-n toate țările estice din Europa, și la noi a căzut comunismul.

    Cartea încearcă să prezinte din cât mai multe unghiuri acea perioadă de 45 de ani, fiindcă doar așa se poate înțelege cum s-a dezvoltat comunismul în România, respectiv se poate înțelege ce a însemnat a trăi zi de zi în acest regim. Un regim care, mai ales în primii ani – vorbesc de finele anilor ’40, începutul anilor ’50 –, a fost deosebit de greu, domnea o teroare în toată România. Dar o societate bună – sau cum ne-am obișnuit acum, o societate liberă – niciodată nu s-a putut instala în România”, a mai spus autorul la lansarea cărții de la Arad, menționând că lucrează deja pe partea a doua a volumului, în care va fi vorba despre „Comunismul mondial – o iluzie pierdută”, chiar cu acest titlu.

    Citește și:

    Enola Day – Uite că Omul Nou al lui Ceaușescu își arată fața și ne face semn cu mâna!

    Fericirea din comunism. Să ne vedem cu bine la capătul urii

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.