sâmbãtã, 12 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    În sfârșit o idee bună pe „tricoul” primarului! Monumentul Marii Uniri nu se va mai pune pe lac?

    de Tomck@t | 13 septembrie 2016, 2:49 PM | Culise | Recomandările editorilor

    0

    Potrivit declarației primarului Gheorghe Falcă, se pare că municipalitatea dorește să achiziţioneze terenul fostei fabrici „Tricoul Roşu”, care la ora actuală este proprietate privată aflată în paragină. Acesta a făcut publică intenția în discursului pe care l-a ținut, ieri, în cadrul deschiderii anului şcolar la Liceul de Arte „Sabin Drăgoi”.

    Planurile administrației locale, deocamdată neoficiale, vizează împărțirea spațiului aferent, o parte fiind gândită ca o prelungire a parcului de la Pădurice, în care se dorește amplasarea Monumentului Marii Uniri, iar cealaltă parte ar urma să fie oferită Liceului de Arte „Sabin Drăgoi”.

    Vestea „mutării” Monumentului Marii Uniri într-un nou parc s-ar putea să bucure societatea civilă arădeană care și-a manifestat, în ultimele luni, dezaprobarea profundă față de planul inițial de a amplasa monumentul în mijlocul unui „lac împuțit”. Adjectivul dat lacului de la Pădurice aparține sculptorului controversatului monument, Florin Codre, cel care a declarat de mai multe ori că nu-i convine locația găsită de Primăria Arad.

    Special Arad a contactat purtătorul de cuvânt al Primăriei, cerând informații despre intenția Administrației locale privind terenul „Tricoul Roșu” și Monumentul Marii Uniri. Vom reveni cu poziția lor oficială de îndată ce vom primi un răspuns.

    teren-tricoul-rosu-2

    Așa arată astăzi o parte a terenului unde a fost fabrica „Tricoul Roșu”

    Idee lăudabilă. Rămâne de văzut cum vor administra banii

    Municipalitatea arădeană a alocat din bugetul local, încă din 2010, suma de 3.200.000 de lei pentru lucrările la amplasamentul monumentului, bani care au fost transferaţi în fiecare buget anual, fiind pregătiţi în orice moment pentru a fi cheltuiţi. Stadiul fizic actual nu este altceva decât un Proiect Tehnic (PT), chiar dacă, în cursul acestui an, Administrația locală a încheiat un protocol de colaborare cu Ministerul Culturii în care au stipulat responsabilitățile municipalităţii arădene, ale sculptorului şi ale Ministerului. Conform proiectului, valoarea obiectivului se ridică la suma de 3.513.000 lei, iar durata realizării a fost estimată la 5 luni. Nu se precizează niciunde data exactă când s-ar fi dorit începerea lucrărilor, dar există intenția ca până în 2018 să fie gata. Decalarea a depins până acum, în mare măsură, și de sculptorul Florin Codre, care nu dădea niciun semn cum că ar vrea să transporte elementele sculpturii la Arad.

    În protocolul semnat de către Primăria Arad și Ministerul Culturii s-a precizat că sculptorul trebuie să suporte cheltuielile de amplasare, de realizare a bazei, inclusiv sistemul de prindere a monumentului, iar municipalitatea va finanţa cheltuielile aferente lucrărilor de amenajare a zonei unde urmează să fie amplasat monumentul, constând în curăţarea şi amenajarea lacului, realizarea fundaţiei şi iluminatul arhitectural. Proiectul inițial ar fi inclus 3 poduri spre monumentul din mijlocul lacului, suprafața construită fiind de 418 metri.

    Dacă intenția „mutării” Monumentului Marii Uniri pe terenul fostei fabrici Tricoul Roșu va deveni un proiect oficial, toate aceste planuri vor fi aruncate la gunoi (Doamne ajută! – ar spune mulți) și va fi nevoie de alte planuri, alte PUZ-uri, alte sume din bugetul local. 

    Va urma

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.