miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule | Anul începe tare la Arad: valoarea noului monument din fața Daciei a explodat pur și simplu!

  de E. Nola | 7 ianuarie 2019, 10:41 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  1

  Nu este ușor s-o iei de la capăt.

  Cu atât mai mult cu cât scrii duminică seara care încheie sezonul estival de la sfârșit de an, românii abia se dezmeticesc, se învârt fără rost prin casă sau se uită fără chef la ecrane, nu se mai ating nici de sarmale, chiar dacă unii insistă cu un ultim pahar. Nici măcar cei care stau cu orele la punctele de trecere a frontierei în Ungaria nu sunt cu mult mai treji sau veseli, chiar dacă vameșii români îi asigură că este din vina ungurilor.

  Acestea fiind date, realizez brusc că toate informațiile pe care le voi ameți mai jos se referă la anul trecut, singurul lucru demn de băgat în seamă care s-a întâmplat săptămâna trecută la Arad este apariția Dimplomelor Specialului de Arad, numai că nici asta nu este mare lucru în situația în care ție nu-ți vine decât să dormi, dacă se poate încă un an, dar cel puțin până la Moș Nicolae.

  Ce să-ți mai bați capul cu Goombay Dance Band, dacă a fost sau n-a fost, precum Revoluția din Decembrie, care, din câte ne-am dat seama din manifestările omagiale, n-a prea fost sau dacă a fost s-a topit în Mos Crăciun, așa cum Monumentul Marii Uniri s-a topit în cele trei figuri de tablă din fața fostului cinematograf care dovedea, zice primarul, că pe vremuri, pe aici pe undeva – cam în Ungaria, e drept, unde intri din ce în ce mai greu mai nou – era Ziridava, nu magazinul mai spre catedrală, ci localitatea dacă, dacă înțelegeți ce vreau să spun.

  poza aradon
  (Foto: Iza Pal / Aradon)

  Povestea cu Goombay Dance Band, ca să revenim la ceva mai vesel, a fost umflată în mod evident de presa care nu-și găsește subiecte în aceste perioade în care nici măcar pe Facebook nu mai este viața obișnuită, unii se retrag, alții postează doar poze cu bradul și cu familia zâmbind de parcă s-ar fi transformat cu toții în Smiley, nemaivorbind de cei care în această perioadă mai friguroasă, imediat după Crăciun, se urcă pe un low-cost și nu se opresc decât în țările mai calde, precum berzele.

  Am prieteni și cunoștințe care mă salută din Caraibe sau Zanzibar, numa’ Dani Dascălu este constant și fidel, postând netulburat parcarea de la Dedeman, prima cafă și ceva pipițe făcute cu fotoșopu. Îi și înțeleg pe undeva, și ce dacă Goombay Dance Band a venit cu un negru în loc de Oliver cel neamț și nici cele două pipițe nu erau originalele, doamna Pădurean arătând printre ele atât de bine încât unii comentatori de pe FB opinau că era Lady Gaga în persoană.

  49304798 2191532544210463 6971114302346362880 n

  Și tot așa, navigând fără orizont printre neîntâmplări și neevenimente, dăm de singura știre înălțătoare a momentului, de fapt o confirmare a exploziei economice la care suntem martori, noi, arădenii administrați de Ghiță și dimplomații lui – încă odată, să nu uitați de Dimplomele Special Arad! – creșterea spectaculoasă a valorii monumentului în loc de monument din fața fostului cinematograf, o creștere de cel puțin 100% față de valoarea inițială, având în vedere că Primăria a fost amendată cu 1000 de lei pentru lipsa autorizației de construcție în cazul de față.

  Cu alte cuvinte, stimați cititori mai buimaci ai Specialului, domn Primar a ridicat tăblăria aceea în fața fostului cinematograf, actual pizzărie și loc de adunare, fără să aibă autorizație, asta în timp ce nu demult se făcea mai catolic decât Papa și mai ortodox decât Patriarhu’ în problema autorizațiilor de construcții vizavi de clădirile istorice neîntreținute ale orașului.

  Îmi cer cu această ocazie scuze colegului și amicului Ovi Balint pentru minimalizarea eforturilor sale de a aduce la cunoștința opiniei publice schimbarea legislației în acest domeniu, respectiv decriminalizarea intervențiilor fără autorizație, eu susținând sus și tare că în România n-ai cum să construiești ceva fără autorizație, chiar dacă pedeapsa nu mai este cu închisoarea, ci o simplă amendă contravențională.

  Uite, că se poate, Ovi are dreptate din nou, chiar dacă nu-mi convine defel treaba asta, altfel spus Ghiță putea fi trimis la pușcărie până la 6 ani pe baza legii vechi – chiar e de văzut dacă constatarea celor de la autorizări e înainte de schimbarea legislativă sau după -, așa scapă doar cu o amendă de o mie de lei, ceea ce crește valoarea monumentului de tablă sau, dacă chiar vrem să fim exacți, îi stabilește în cele din urmă valoarea, adică de exact o mie de lei cât face amenda.

  20181130 143738

  Astea fiind spuse, nu vă supărați prea tare pe mine, e început de an, ideile vin greu, cuvintele și mai greu, mult mai important este că anul pe care tocmai începem va aduce mari schimbări în viața obștei noastre de pe ambele maluri ale Mureșului, noi fiind de pe acum convinși că după ce ajunge parlamentar european, fostul nostru primar nu se va mai implica în decorarea festivă a orașului și nici în organizarea distracțiilor de Anul Nou, astfel încât la sfârșitul anului ce tocmai începem vom putea avea un monument al Unirii adevărat, respectiv, în cele din urmă, în loc de Led Zeppelin, va veni să cânte la Arad Sex Vazelin, așa cum v-ați exprimat dorința în prima polă a zilei din acest Nou An.


  Video: Dacian Pantea

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.