marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Consiliul Județean solicită un teren de la Primărie pentru a face Parcul Marii Uniri

  de Raluca Medeleanu | 8 martie 2022, 2:06 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  2

  simulare din 2017 cu zona din jurul Monumentului Marii Uniri

  Terenul din fața Casei Sindicatelor, pe care s-au aflat atelierele Uniunii Artiștilor Plastici din Arad, a trecut prin multe dezbateri și certuri, dat fiind faptul că a fost locul final ales din mai multe variante pentru construirea notoriului Monument al Marii Uniri. Așa cum știm, atelierele au fost demolate, iar Primăria a nivelat și pregătit zona pentru amplasarea statuii respective, însă lucrurile s-au oprit aici. Sculptorul e în proces cu Ministerul Culturii, care i-a dat toți banii în avans, iar Monumentul care trebuia să fie inaugurat cu ocazia Centanarului, adică în urmă cu 4 ani, s-a făcut nevăzut.

  Acum, aflăm că o altă instituție dorește să valorifice spațiul rămas fără întrebuințare. Consiliul Județean Arad, care are sediul chiar lângă, a înaintat încă din vara anului 2020 o cerere Primăriei Arad, prin care solicită obținerea terenului respectiv, iar anul acesta, chiar ieri, 7 martie, a mai revenit cu o solicitare, în același scop.

  Potrivit proiectului de hotărâre care va fi supus la vot de consilierii locali municipali, în ședința din 11 martie, Consiliul Județean dorește să preia terenul în suprafață de 6794 metri pătrați pentru a realiza un parc dedicat Marii Uniri. Trebuie totuși menționat că o parte din acest teren nu mai aparține (cel puțin momentan) Municipiului Arad, întrucât în vara lui 2021 Primăria a oferit drept de superficie cu titlu gratuit (adică cedarea provizorie) Ministerului Culturii a terenului pe care a rămas stabilită amplasarea sculpturii, teren în suprafață de 760 metri pătrați, pentru o perioadă de 2 ani, adică până în 2023.

  Astfel, dacă va trece proiectul de hotărâre de votul consilierilor în viitoarea ședință CLM, Consiliul Județean (de fapt, Județul Arad) se va face stăpân practic pe terenul din jurul Monumentului (în cazul în care acesta își va face apariția în perioada menționată), urmând ca partea de teren destinată statuii (cu sau fără monument) să rămână ulterior Municipiului Arad.

  Referitor la viitorul parc, aflăm din proiectul de hotărâre următoarele: „Consiliul Județean intenționează să dezvolte un proiect amplu de amenajare a zonei adiacente sediului instituției, situat pe str. Corneliu Coposu, nr. 22, prin realizarea unui parc ambiental generos în jurul viitorului Monument al Marii Uniri ce va fi edificat de către Ministerul Culturii. Amenajarea propusă a se realiza ar conferi zonei o vizibilitate net superioară celei actuale și o punere în valoare a structurii imobilului, considerat a fi modern și reprezentativ pentru întreaga zonă, purtând denumirea de Parcul Marii Uniri”.

   

  • Citește și: Monumentul Marii Uniri, din nou în cărți? Consilierii vor vota un nou „pas” către înfăptuire, solicitat de Ministerul Culturii – Special Arad 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ca cetatean al Aradului, imi pun intrebarea fireasca.Aflat in imediata apropiere de consiliul judetean, canalul Muresel, in fapt o mizerabila dejectie ,plina de gunoaie ,in lungime de cateva sute de metri, oare nu intra in atentia nici a primariei si nici in a consiliului judetean , cu toate ca de zeci de ani, cetatenii care locuiesc in proximitate , au facut zeci de sesizari si reclamatii ?

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.