luni, 11 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Grevă la Filarmonică. Liderul sindicatului: „Această bătaie de joc nu mai poate continua”

  de Raluca Medeleanu | 4 iunie 2019, 12:04 PM | Administraţie | Topic special

  0

  Tensiunile de la Filarmonica de Stat Arad, pe care vi le-am relatat în mai multe articole de-a lungul acestui an, au ajuns la punctul de fierbere, astăzi membrii orchestrei și ai corului intrând în grevă, cu sprijinul sindicatului. Nemulțumirile au, bineînțeles, de a face cu continuarea nepăsării managementului Filarmonicii față de negocierea contractului colectiv de muncă. Amânările se lungesc de mai bine de 2 ani.

  Mihai Dogaru, președintele Sindicatului Artiştilor Interpreţi din Filarmonica de Stat Arad, a afirmat că au apelat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad pentru această blocare a negocierilor care încalcă prevederile legii 62/2011. Articolul 217 din legea respectivă prevede sancțiuni între 5000 lei și 10.000 lei pentru refuzul negocierilor, astfel că în urma apelării sindicatului la ITM Arad, managementul Filarmonicii a reluat negocierile, în aprilie, ca apoi doar să le tergiverseze din nou, pe diferite motive legate de lipsa de timp.

  „Am făcut greva asta pentru a atrage atenția conducerii că această bătaie de joc nu mai poate continua”, ne-a spus Mihai Dogaru.

  Mai jos vă reproducem întregul comunicat de presă emis de sindicat:

  „Având în vedere blocarea negocierilor privitoare la CCMI, Sindicatul Artiștilor Ingterpreți din Filarmonica Arad dorește să facă următoarele precizări:

  1. Negocierile precedente care au avut loc în perioada 2017-2018 au eșuat din cauza faptului că managerul instituției a modificat unilateral mai multe clauze convenite și asumate de părți. Din acest motiv, Filarmonica a rămas fără un contract colectiv valid încă din anul 2016, deși acest lucru reprezintă o cerință legală.
  2. Noile negocieri începute la solicitarea sindicatului au fost amânate câteva luni, managerul tergiversând începerea negocierilor. Acestea au fost demarate doar în urma unor sesizări făcute la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad.
  3. Lipsa de bună credință a managerului s-a manifestat încă de la începutul negocierilor, când în echipa de negociatori a conducerii au fost desemnate pe lângă manager două persoane, doar cu numele (n.red. potrivit lui Mihai Dogaru, este vorba de consilierul local Ionel Bulbuc și de directorul Centrului Municipal de Cultură Dana Andreica), pe lângă faptul că niciuna din persoanele numite nu a fost prezentă la nicio ședință de negociere, ele nici măcar nu au fost anunțate. Este de prisos să amintim că din punct de vedere legal, aceste persoane nici nu aveau dreptul să facă parte din comisie.

  La aceste motive se adaugă și faptul că managerul refuză orice fel de propunere lansată de sindicat. Trebuie să menționăm că propunerile făcute sunt normale și firești, ele regăsindu-se în toate celălalte instituții din țară. În urma acestor refuzuri și a întreruperii pentru perioade lungi de timp a negocierilor, sindicatul a organizat o ședință de mediere la ITM Arad.

  Și aceste negocieri au eșuat, situație în care sindicatul poate declanșa oricând acțiuni de protest. Având în vedere toate aceste argumente, în data de 04.06.2019 sindicatul declanșează o grevă de avertisment pentru a da un semnal conducerii instituției și autorităților cu privire la amânările repetate ale negocierii contractului colectiv de muncă.

  Menționăm că încă din luna februarie a acestui an am atenționat autoritățile despre situația din Filarmonică”, se arată în comunicatul semnat de președintele S.A.I.F. Arad Mihai Dogaru și de vicepreședintele S.A.I.F. Arad Tiberiu Varyas.

  Citește și:
  „Tensiunile continuă la Filarmonica de Stat Arad. Nemulțumiri majore față de tergiversarea contractului colectiv de muncă”
  „Municipalitatea retrogradează din pix Filarmonica de Stat Arad și blochează mărirea salariilor angajaților! Tensiunile cresc”

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.