Evaluarea lui Orban, „rezolvată” cu un vot din spital

  de Raluca Medeleanu | 22 februarie 2021, 8:01 PM | Administraţie | Topic special

  1

  După luni bune de când pe ordinea de zi a ședințelor de Consiliu Local Municipal a apărut – obsedant, am putea spune – același proiect de hotărâre ce prevedea evaluarea managerială a lui Doru Orban, manager al Filarmonicii Arad, iar de fiecare dată majoritatea consilierilor se abțineau de la vot, motivând că nu consideră că evaluarea a fost făcută corespunzător, din moment ce există atâția angajați care îi critică modul în care conduce instituția, iată că astăzi s-a produs „minunea”: după mai multe intervenții ale municipalității, cu chiu, cu vai, s-a adunat numărul necesar de voturi. Dar asta a implicat inclusiv la a pune un consilier care a fost la un pas de moarte să voteze prin Zoom, de pe patul de spital!

  Nota pe care a obținut-o Orban în urma evaluării realizată de comisia de specialitate este de 9,68, fiind considerată „satisfăcătoare”, însă nemulțumirile Sindicatului Filarmonicii au fost atât de vocale, încât au ridicat întrebări în rândul consilierilor despre cât de mult oglindește realitatea acel calificativ. Printre acuzațiile aduse de Sindicat, amintim probleme la contractul colectiv de muncă și atitudine preferențială față de angajați, ba chiar și abuz în serviciu, acuzații despre care Doru Orban a preferat mereu să se abțină de la comentarii în presă.

  Primarul Călin Bibarț a ținut să îi atenționeze pe consilieri că opunerea lor ar putea duce la un proces intentat Consiliului Local de către Doru Orban, care are șanse de câștig întrucât din punct de vedere juridic nu ar exista niciun motiv solid pentru înlăturarea lui de pe post, iar CLM s-ar vedea nevoit să restituie retroactiv salariile neachitate, pe perioada în care acesta ar fi avut sistată activitatea managerială. Bibarț a ținut apoi să dea cuvântul atât Danielei Andreica, directorul Centrului Municipal de Cultură, cât și Lilioarei Stepănescu, Secretarul General al Municipiului, pentru a-i convinge pe consilieri că nu există dovezi legale care să le permită acestora să se opună evaluării comisiei.

  Daniela Andreica a amintit de faptul că recomandarea comisiei de validare a fost susținută și de serviciile specializate din cadrul Ministerului Culturii, care îndeamnă la aprobarea rezultatului final. Lilioara Stepănescu a explicat că legea impune ca odată ce comisia de validare a ajuns la un verdict final (notă satisfăcătoare în acest caz), nu se poate cere refacerea evaluării, doar în cazul în care se găsesc „vicii de procedură”.

  „În opinia mea nu există un motiv legal să respingeți propunerea de aprobare a rezultatului final. Între aprobări există posibilitatea de a fi contestată hotărârea de respingere în instanță cu consecința de a plăti niște sume, de a despăgubi perioada în care nu s-a lucrat ca manager, în cazul în care se va ajunge la încetarea contractului de muncă”, a spus Lilioara Stepănescu, explicând că pentru a schimba structura în care se desfășoară o evaluare managerială, acest lucru nu poate fi făcut acum, după ce a fost deja pusă în aplicare, ci doar la următoarea evaluare pentru un nou mandat, pentru care există la ora actuală în lucru un proiect. Până atunci însă, din punct de vedere procedural, dat fiind faptul că Orban a trecut de evaluarea prezentă, el nu ar avea motive să nu își desfășoare activitatea.

  După dezbaterile pe subiect, consilierii locali au supus din nou proiectul la vot. USR PLUS, PSD și de această dată doar unul dintre cei doi consilieri PMP (Cristian Galea) s-au abținut, în continuare, de la vot, pe când Dorina Stela Vornicu (PMP) a hotărât de această dată să se alăture celorlalți consilieri care au votat pentru aprobarea evaluării. Mai mult, la vot a contribuit prin Zoom și consilierul local PNL Decebal Fordon, care se recuperează după cumplitul accident în care a fost implicat, săptămâna trecută, între Șiclău și Socodor.

  Managerul Doru Orban s-a aflat și el în sală, însă a asistat tăcut, nu a ținut să ia cuvântul și să facă vreun comentariu.

  Citește și: Bogdan Faur și Decebal Fordon, conștienți și stabili, dar cu politraumatisme 

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.