În atenția Aradului, candidat Capitală Culturală Europeană: expoziție Salvador Dali la Sibiu!

  de Special Arad | 3 June 2014, 3:28 PM | Naţional

  0

  Expoziția prezintă 100 de piese de xilogravură policromă constituind ilustrațiile la Divina Commedia de Date Alighieri, comandate pentru ediția Joseph Fôret, Paris 1960, structurate potrivit celor trei tipare narative: Infernul, Purgatoriul și Paradisul, scrie realitatea.net.

  Piesele sunt originale (prima imprimare) potrivit listei publicate de Löpsinger/Michler Bd.II, Prestel-München-New York în anul 1995.

  Expoziția va fi deschisă în Sibiu, fostă Capitală Culturală Europeană, la Palatul Brukenthal, etajul I, având un regim de vizitare distinct față de expoziția permanentă, în perioada 15.07 – 15.09.2014.

  Curatorul expoziției din partea Muzeului Național Brukenthal este cercetător dr. Maria Ordeanu.

  În această lună s-a împlinit un sfert de secol de la moartea artistului spaniol. Salvador Felipe Jacinto Dali I Domenech, cunoscut mai târziu lumii artistice ca Salvador Dali, s-a născut la 11 mai 1904 în orăşelul Figueres, Spania. Prima sa expoziţie personală, organizată în 1925, la Barcelona, a adus şi prima recunoaştere publică a talentului artistului. A devenit cunoscut în întreaga lume, când trei dintre lucrările sale au fost expuse în cadrul celei de a treia ediţii a Expoziţiei Internaţionale Carnegie din Pittsbrugh, în 1928.

  Expoziția a mai fost prezentă, cel mai aproape de Arad în Ungaria, la Szeged, în anul 2006, pe vremea când orașul maghiar concurase la titlul de Capitală Culturală Europeană. Deși n-a reușit, ba chiar a și ieșit din competiție, favorizând orașul Pecs, care câștigase până la urmă, străduința cu care a animat orașul a fost debordantă. Ceva din care Aradul ar avea de învâțat!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.