Horea Timiș, directorul DSP Arad: „Vaccinarea rămâne, până la urmă, singura armă împotriva valului cinci”

  de Andreea Daniela B. | 29 December 2021, 3:47 PM | Sănătate | Topic special

  0

  Finalul anului 2021 se apropie și putem spune că a fost unul plin cu greutăți pentru sistemul medical. Mii de arădeni, poate chiar zeci de mii, au trecut pragul Spitalului Județean și nu numai, atât cu diferite afecțiuni, dar mai ales din cauza coronavirusului. S-au făcut sacrificii din partea autorităților, dar și a cadrelor medicale, cu toții luptând pentru același scop, sănătatea arădenilor.  

  A fost un an foarte greu, niciodată nu ne-am confruntat cu o asemenea situație în sistemul de sănătate. Ceea ce s-a întâmplat anul acesta a fost fără precedent. O parte dintre aceste lucruri le-ați simțit și dumneavoastră, a fost un test de stres al sistemului de sănătate și trebuie să mulțumim cadrelor medicale pentru efortul pe care l-au făcut. Județul Arad a făcut față valului patru și, împreună cu celelalte spitale, s-a completat într-un mod prin care s-au salvat vieți. Mai mult, județul Arad nu a trimis pacienți în alte județe. Spitalul Județean și-a depășit planul de reziliență. De exemplu, secțiile ATI însemnau viață, iar spitalul putea să extindă secția cu 17-20 de paturi, conform infrastructurii. Aradul a atins aproape dublu față de cât era maxim posibil, 37 de paturi”, a declarat Horea Timiș, directorul DSP Arad.

  Județul trebuie să scape de spitalele apărute peste noapte

  „Împreună cu Consiliul Județean, la începutul anului trebuie să punem harta județului astfel încât să nu mai apară spitale peste noapte care să se concureze ca servicii și care să nu furnizeze corect servicii medicale către populație. Trebuie să răspundem la ceea ce își doresc cetățenii, să punem recuperarea în zona în care trebuie, cardiologia acolo unde se pune cardiologia și să colaborăm cu primăriile din județ astfel încât să construim acele facilități care vin în completarea Spitalului Județean, în prelungirea lui, și să funcționăm ca un tot unitar. Acest lucru va asigura o mai bună gestionare a resurselor umane și financiare. Trebuie să creștem speranța de viață a județului Arad. Suntem un județ complicat, printre primele din țară la munte dintre afecțiuni, avem și partea de neurologie care trebuie să fie o prioritate alături de oncologie și cardiologie”, a explicat Horea Timiș.

  Valul cinci, la doar câteva zile distanță

  „Desigur, în ultimii doi ani se puteau face lucruri mai bune, dar vă asigur că s-a făcut maximul și numai nopțile cu câte 60 de pacienți care nu aveau un pat și ceea ce au văzut cadrele medicale ne reamintesc într-un mod trist ceea ce a fost, însă nu trebuie să uităm și ceea ce va veni. Valul cinci nu ne va ocoli și va fi un val care va avea o creștere exponențială. Ne vom confrunta cu un număr mult mai mare de cazuri. Mi-aș fi dorit ca Aradul să fie mai sus în clasamentul vaccinaților fiindcă acesta va face diferența. Vaccinarea rămâne, până la urmă, singura armă împotriva valului cinci, la fel și doza booster. Vin sărbătorile, a fost un an greu, dar încercați să nu uitați că toate aceste contacte pe care le avem aduc cu ele și un risc. Vreau să vă transmit să vă vaccinați pentru că este singura armă care există la ora actuală în țările civilizate pentru a ne salva. Vom trăi cu acest virus indiferent de toate discuțiile și poveștile care sunt în jurul vaccinării. Doar prin vaccinare vom putea lăsa sistemul să respire”, a spus, în încheiere, directorul DSP Arad.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.