„Here, now you don’t exist”. Arădeanul Laurian Popa, expoziţie personală la Galeria Jecza





„Aici, acum tu nu exiști”| “Here, now you don’t exist”, se întâmplă începând de sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 18:00, la Timişoara. Atunci are loc vernisajul expoziției lui Laurian Popa intitulată „Aici, acum tu nu exiști | Here, now you don’t exist”, prima sa expoziție personală de la Galeria Jecza, din Timişoara.
Evenimentul face parte din programul Noaptea Albă a Galeriilor, aşa că galeria va rămâne deschisă până la ora 01:00, oferindu-vă celor cuceriţi de arta arădeanului Laurian Popa mai mult timp pentru a explora noua sa serie de lucrări.
Potrivit organizatorilor, în același timp, în spațiul Jecza Projects, va avea loc prima expoziție personală în România și la galerie a artistei austriece Anita Schmid – „Transcendental Translation”.
Despre noua serie de lucrări a artistului arădean Laurian Popa
Dacă ajungi la vernisajul lui Laurian Popa atunci trebuie să ştii că nu ai parte doar de artă şi de transpunerea instantanee într-o altă lume, în oniricul arădeanului, ci şi de un vin bun, de la Cramele Recaș, și de o cafea cum trebuie de la Comun Caffe. Curatorul expoziţiei „Aici, acum tu nu exiști”| “Here, now you don’t exist” este Horațiu Lipot, iar seria propusă de pictorul arădean tratează spaţialitatea.
Ce spune Horaţiu Lipot despre noile lucrări ale artistului arădean? Că „Noua serie de picturi și desene realizate de Laurian Popa are în centrul ei ca subiect spațialitatea. Atât cea specifică mediului iluzoriu, bidimensional al picturii, cât și cea extinsă, a noului spațiu construit prin raportul ei la privire și privitor. O temă despre limbajul picturii, tratată cu elementele picturii.
Despre sistemul deliberat de semne și indexări care formează domeniul auctorial artistic, chiar și pe cel pe care tindem să îl vedem ca aparținând unei individuații și materialități pregnante, cum este cel al picturii; despre cum vedem, sau cum suntem învățați să vedem, atunci când privirea ne este ghidată prin iconografii convenționale; despre morfogeneze de tot soiul, asta implicând și natura constitutivă a obiectelor fizice, reale, nu doar reprezentarea lor; despre timp și cum apare el într-un mediu prin excelență static”.
Expoziția „Here, now you don’t exist” poate fi admirată până la începutul lunii decembrie.
Cine este Laurian Popa?
Laurian Popa s-a născut în 1980 la Arad, unde locuiește și lucrează. Este artist vizual, licențiat în Pictură, la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, prof. Constantin Flondor. Cu peste 10 expoziţii personale şi zeci de expoziţii de grup, în ţară dar şi în străinătate, cu premii primite de la Uniunea Artiştilor Plastici din România, dar nu numai, Laurian propune o combinaţie de compoziții, desene și obiecte care formează imaginea unui material figurativ, unul îndrăzneț și nu familiar. Un figurativ care mai degrabă traduce în realitate un obiect cu o identitate neobișnuită, o prelucrare a resturilor de obiecte adunate și recompuse într-o altă dimensiune. Un oniric al dimensiunilor obiectelor.
Potrivit descrierii de care se bucură operele sale, „în această dimensiune nou creată, sensul obiectelor devine confuz, ciudat, dând uneori impresia unor imagini aranjate, „instalații” bine ordonate care se cer pictate, unde dimensiunea obiectelor este disproporționată, raportată la dimensiunea reală a suportului. Încercarea de a observa realitatea unui obiect, de a „simți” corporalitatea, de a-l scoate din funcțiune și de a-l pune în disfuncție, este modul în care intervine artistul, prin care obiectul observat devine altul, într-o nouă imagine”.
Citeşte şi:
Doi artiști arădeni, Laurian Popa și Radu Pandele, premiați de Uniunea Artiștilor Plastici
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)