sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  A murit Fernando Botero, unul dintre marii artiști ai secolului 20

  de Special Arad | 16 septembrie 2023, 9:13 AM | Internaţional | Recomandările editorilor

  0

  Piața Botero (Medellin/Columbia)(foto: Wikipedia)

  Pictorul şi sculptorul columbian Fernando Botero, celebru pentru personajele sale voluptoase şi considerat unul dintre cei mai mari artişti ai secolului XX, a murit vineri la vârsta de 91 de ani, relatează AFP, citat de news.ro.

  „Fernando Botero, pictorul tradiţiilor şi defectelor noastre, pictorul virtuţilor noastre, a murit”, a anunţat vineri preşedintele columbian Gustavo Petro pe reţeaua X (fostul Twitter).Potrivit fiicei sale, Lina, Fernando Botero, născut în 1932 la Medellin, în centrul Columbiei, a murit vineri dimineaţa la Monaco, unde locuia. Starea sa de sănătate se deteriorase în ultimele zile şi a murit din cauza unei „pneumonii”.

  „Este cel mai columbian dintre columbieni, pentru că a purtat Columbia în inima sa în permanenţă. Nu doar pentru că a fost la curent cu actualitatea columbiană, sensibil la nevoile şi domeniile în care putea ajuta, ci şi pentru că Columbia şi amintirile sale i-au alimentat opera artistică”, a spus fiica sa. „A continuat să picteze până la sfârşit, chiar sâmbătă o făcuse”, a adăugat ea, subliniind că tatăl ei „suferea de mai mulţi ani de boala Parkinson”, care nu îl făcea să „tremure”, dar „îi îngreuna mersul, comunicarea şi capacitatea de a înghiţi”.

  Încă de vineri dimineaţă, la Bogota, curioşii s-au adunat în faţa uneia dintre operele maestrului, impunătorul „Bărbat călare”, aflat la intrarea într-un parc din apropierea centrului istoric al capitalei. De asemenea, vizitatorii s-au adunat în faţa lucrărilor expuse la Muzeul Botero, la doi paşi de Plaza de la Candelaria, într-o clădire colonială spaniolă care adăposteşte aproximativ o sută de lucrări ale artistului.

  7 zile de doliu pentru Botero

  Vineri, presa columbiană l-a salutat la unison pe „cel mai mare artist columbian din toate timpurile”, artistul „universal” sau planetar, iar oraşul său natal, Medellin, a declarat şapte zile de doliu pentru „a-i aduce un omagiu maestrului (…) după o viaţă plină de opere şi o moştenire care va rămâne pentru totdeauna în inimile tuturor locuitorilor oraşului”, a declarat primarul acestuia, Daniel Quintero.

  Citește și: Cum arta ne colorează sufletele și unii nu prea înțeleg asta

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.