Anunțul care ne-a întristat seara… A plecat dintre noi un artist, un om frumos. Aradul și-a pierdut încă un maestru, Mihai Vaștag

  de Lucian Dănilă | 11 decembrie 2020, 5:12 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  2

  Vi s-a întâmplat să admirați anumiți oameni pe care nu îi cunoașteți, cărora nici măcar numele l-ați știut vreodată? Mie mi s-a întâmplat de multe ori, iar unul dintre acești oameni este acest „artist necunoscut” care mi-a făcut zilele mai frumoase.

  Nu știam numele lui deși m-am intersectat cu el ani de zile și mă bucuram de fiecare dată când îl vedeam. Am băut zeci, sute de cafele la parterul hotelului Continental. Mă duceam cu ani în urmă la barul din interiorul hotelului, cel de vizavi de recepție, pentru a sta la o cafea cu prietenul meu Cosmin sau cu nenea Ghiță, care la acea vreme erau barmani acolo. De câte ori îl vedeam pe acest „artist necunoscut” parcă și cafeaua avea alt gust, o savuram altfel, avea o aromă mai specială. Se așeza la pianul din vecinătatea barului și ne cânta. O făcea din talent, din plăcere și vedeai pe el că trăiește pentru a face asta.

  Am aflat astăzi că se numește Mihai Vaștag, dar momentul m-a întristat profund. Firul vieții lui Mihai Vaștag s-a rupt astăzi, la vârsta de 66 de ani. Era un elegant prin definiție, prin port, prin conversație, prin atitudine, prin felul cum atingea clapele pianului de la parterul hotelului. Prezența lui schimba totul, iar ceea ce transmitea când parcă se unifica cu pianul dădea o stare de bine tuturor. Era în universul său, se vedea asta pe el și simțea muzica ca și cum ar respira acele sunete. Nu l-am mai văzut de ani de zile, dar tot astăzi am aflat că timp de șase ani a plecat să cânte pe vapor. Așa mi-l și închipuiam de câte ori îl vedeam, în rolul pianistului de pe ocean, precum în cunoscuta peliculă cinematografică.

  Mihai Vaștag a plecat discret dintre noi, la fel de discret cum și apărea atunci când se așeza la pian și îi simțeam prezența doar ascultându-i muzica…

  „Cu nemărginită durere în suflete, anunțăm trecerea la cele veșnice a colegului și prietenului nostru, Mihai Vastag, profesor la clasa de Pian a Școlii Populare de Arte Arad. Dumnezeu să te odihnească în pace, Mihai! Nu te vom uita niciodată!”, a anunțat, în urmă cu aproximativ două ore, Centrul Cultural Județean Arad pe Facebook. A fost anunțul care mi-a întristat seara…

  Artist în adevăratul sens al cuvântului, Mihai Vaștag reușit să trăiască toată viața din muzică. A copilărit la Semlac, iar la 14 ani a început să cânte în diferite formații și orchestre. A trecut prin mai multe orașe din țară și în anii ’80 s-a stabilit la Timișoara, unde a fost selectat să facă parte din formația de protocol la o vizită a lui Nicolae Ceaușescu. După Revoluție a revenit la Arad și a mai cântat la pian în restaurantele hotelurilor President și Continental, după care a plecat să cânte timp de șase ani pe un vas de croazieră. Revenind la Arad, în ultimii ani a fost profesor de pian la Școala Populară de Arte Arad.

  Mulțumim Mihai Vaștag pentru toate momentele frumoase, relaxante, pline de bucurie și bun gust pe care ni le-ai oferit tuturor celor care te-am ascultat, deși mulți dintre noi nu te-am cunoscut.

  Somn lin printre îngeri… Cu siguranță și ei se vor bucura ascultându-ți muzica.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.