duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Doi artiști arădeni, Laurian Popa și Radu Pandele, premiați de Uniunea Artiștilor Plastici

  de Tomck@t | 25 octombrie 2020, 3:06 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Doi arădeni se numără printre câștigătorii celor mai recente Premii acordate de Uniunea Artiștilor Plastici din România: artiștii vizuali Laurian Popa și Radu Pandele. Doar cel din urmă a apucat să-și ridice personal premiul până în momentul de față, deoarece acesta locuiește de câțiva ani la București.

  Festivitatea de decernare a Premiilor UAP – pentru activitatea artistică din anul trecut, 2019 – a avut loc vinerea trecută în Capitală, în Combinatul Fondului Plastic, însă într-un cadru extrem de restrâns, fără mediatizare, având în vedere că Bucureștiul este deja de o săptămână în scenariul roșu. Atât de restrânsă a fost, încât până și un membru al juriului și-a manifestat supărarea că a aflat despre decernare văzând doar transmisia în direct pe Facebook. Evenimentul trebuia să aibă loc inițial la Iași și să fie chiar televizat, pandemia a încurcat însă organizatorii mult mai devreme, Iașiul intrând în scenariul roșu înaintea capitalei.

  Laurian Popa a primit Premiul în secțiunea Pictură pentru expoziția sa de anul trecut din capitală, numită „Disfuncțional”, de la CAV (Centrul Artelor Vizuale și Multimedia), iar Radu Pandele a fost premiat în secțiunea Tineret. „Chiar mă bucuram că am luat amândoi, expoziția mea a fost în spațiul coordonat de el și de încă doi tineri. Și tot anul trecut am avut (n. red. – amândoi, Popa și Pandele) la MARe – Muzeul de Artă Recentă o expoziție de grup, „GPS. Geometrii Post Sistem”, curatoriată de Erwin Kessler”, a spus pentru Special Arad Laurian Popa.

  De altfel, la categoria Pictură au fost premiați doi artiști, alături de Laurian Popa fiind laureat și Vasile Rață.

  AB9A8273
  Expoziția „Dysfunctional”

  Laurian Popa (Popa Laurian Constantin) este născut în 1980 la Arad, unde trăiește și lucrează. Este absolvent al Facultății de Arte și Design din Timișoara, secția Pictură, clasa prof. Constantin Flondor. Are un masterat și un doctorat la aceeași Facultate de Arte și Design din Timișoara. În prezent este lector la Facultatea de Design din cadrul UAV Arad. A expus în mai multe orașe din țară, dar și în străinătate, cum ar fi Madrid, Paris, Como, Budapesta sau New York. O selecție de expoziții din anul 2019: Disfuncțional – Instalație video – Arkadia Short Fest Film Festival – Corbu-România; Disfuncțional – Galeria CAV – Centrul Artelor Vizuale și Multimedia – București; Dincolo de alte orizonturi – Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Artă; GPS – Geometrii Post Sistem în Arta Românească de acum – MARe – Muzeul de Artă Recentă – București; Bienala Internațională de Pictură – Muzeul de Artă Chișinău – Rep. Moldova.

  La Arad, câteva dintre lucrările lui Laurian Popa au putut fi văzute cel mai recent la Salonul Anual de Arte Vizuale la Galeria Delta (august 2020), la expoziția „E La Nave Va” de la Muzeul de Artă (decembrie 2019), la Noaptea Albă a Galeriilor de Artă din Teba (octombrie 2019) și la MAFA / Media Art Festival – De Rerum Natura (2018).

  Recunoașteți pictura murală de mai jos?

  A fost realizată de Radu Pandele în 2016, la inițiativa Asociației Citizenit, în cadrul Festivalului Particles.

  dsc 9621
  Foto: Valentin Goran, aradon.ro

  Radu Pandele s-a născut la Arad în 1993, a absolvit Universitatea Naţională de Arte la Bucureşti, şi-a continuat studiile de Artă şi Design la Cluj, apoi la Ecole Superieure d’Art Grenoble. Despre acest traseu academic onorabil spune că l-a parcurs numai ca să îşi dea seama că putea şi fără el. Face parte din grupul Sweet Damage alături de care realizează proiecte murale monumentale în toată Europa. Picturile sale au fost expuse la Grenoble, Berlin, Lisabona sau Luxembourg. Pot fi văzute la Muzeul de Artă Contemporană de la Bucureşti. Pe lângă pasiunea de a picta pe ziduri, Radu Pandele apelează la tehnici diverse – instalaţii multimedia, digital media, sculptură. E bun prieten cu arta abstractă, dar pledează în propriile lucrări pentru arta figurativă. Cu multe niveluri de citire. (Digi24, „Frumusețea salvează lumea”)

  Lista completă a câștigătorilor Premiilor UAP 2019 (decernate în 2020):

  Marele Premiu – Florin Ciubotaru
  Premiul pentru Excelență – Marilena Preda-Sânc
  Premiul pentru Pictură – Vasile Rață, Laurian Popa
  Premiul pentru Sculptură – Elena Scutaru
  Premiul pentru Grafică – Cristian Tarbă
  Premiul pentru Arte Decorative – Ovidiu Constantin Ionescu
  Premiul pentru Scenografie – Anca-Violeta Albani
  Premiul pentru Critică – Cristian Nae
  Premiul pentru Multimedia – Dorel Tulcan
  Premiul pentru Artă Plastică Religioasă și Restaurare – Dudu Valentina
  Premiul pentru Artă în Spațiul Public – Vlad Basarab
  Premiul pentru Tineret – Pandele Radu
  Premiul pentru Diaspora – Bata Marianov
  Premiul Juriului – Valeriu Șușnea

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.