duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Florin Tripa: Este nevoie de măsuri concrete pentru a proteja presa românească pe perioada crizei

  de - | 7 aprilie 2020, 1:47 PM | Comunicate contra cost

  0

  În aceste momente de criză, contează fiecare informație oficială transmisă prin canalele mass-media către populație, pentru a cunoaște realitatea despre lupta împotriva coronavirusului. Criza provocată de pandemie a lovit multe domenii economice, sute de mii de oameni au fost disponibilizați într-o formă sau alta. S-a vorbit despre alimentația publică, turism, HORECA, dar aproape deloc despre modul în care a afectat criza firmele din domeniul mass-media. Acestea sunt dependente de banii pe care firmele, instituțiile sau organizațiile le investesc pentru promovare. În condițiile în care practic toată economia este afectată de criză, banii destinați promovării și publicității au fost reduși drastic, afectând grav existența masss-media din România.

  „Am aflat despre problemele grave cu care se confruntă firmele care editează ziare, site-uri de știri și chiar televiziunile mari din România. Până acum, jurnaliștii au încercat să transmită detalii despre situație pe canalele lor, prin asociații sau organizații, fără a scoate la lumină în mod public realitatea gravă cu care se confruntă. Noi, ca și consumatori de știri, nu simțim încă faptul că acestea ne sunt furnizate cu eforturi deosebite, de oameni dedicați meseriei, care sunt și ei în prima linie de luptă cu coronavirusul, de multe ori fără protecție corespunzătoare. Dar în curând vom mai putea citi știri de presă doar din ambiția unor editori de a rămâne pe piață, deși veniturile lor tind spre zero. Este vorba în principal de firme mici, cu câțiva angajați, care colaborează și cu jurnaliști free-lancer sau care activează în sistem PFA. Pentru ei nu există măsuri specifice de protecție economică pentru că la nivel de microintreprinderi cu puțini angajați, măsurile adoptate până acum sunt greu de aplicat. Este nevoie de un pachet special dedicat presei, sub forma unor ajutoare constând în finanțări nerambursabile egale cu valoarea unui salariu minim brut pe economie pentru fiecare angajat, pe perioadă determinată, pe durata stării de necesitate și 1-3 luni după încetarea acesteia, de scutire tot pe perioadă determinată de plata impozitului pe microintreprindere și de scutirea, nu amânarea plății contribuțiilor sociale tot pe perioada crizei. Efortul bugetar nu ar fi foarte mare deoarece vorbim despre un număr mic de firme, cu puțini angajați. În ceea ce privește impozitul pe microintreprindere, acesta este de 1-3 la sută din cifra de afaceri, în funcție de numărul de angajați iar în condițiile în care cifra de afaceri tinde spre zero, are o valoare simbolică. Voi propune colegilor mei parlamentari discutarea de soluții pentru domeniul presei, dar aștept și puncte de vedere de la reprezentați din branșă. Consider că este un demers corect, fără conotație politică, deoarece cu toții avem nevoie de canale de comunicare corecte, solide și eficiente, mai ales în vreme de criză profundă”, a declarat Florin Tripa, deputat PSD Arad.


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.