Fisuri vizibile de structură la fațada vechii Catedrale Ortodoxe din centrul Aradului





Pe fațada vechii Catedrale Ortodoxe „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din centrul Aradului au început să se vadă fisuri accentuate, de structură, chiar de-a lungul și deasupra frontonului.
Catedrala Veche Ortodoxă din Arad a fost construită între anii 1862 și 1870, dar a fost dată în folosință deja în anul 1865, însă din cauza unor dificultăți apărute pe parcursul lucrărilor, abia în anul 1870 a fost finalizată construirea catedralei. Turnurile originale au fost înlocuite cu cele actuale la începutul secolului XX, înaintea lor fiind unele similare, tot pe o structură de lemn acoperită cu tablă.
Furtuna intensă din 2017 a afectat turnul stâng, punând la pământ crucea din vârf. Arhiepiscopia a început atunci demersurile pentru înlocuirea turnului, lucrări care au fost duse la bun sfârșit în octombrie 2022. Ulterior, s-a luat măsura de înlocuire și a celui de-al doilea turn, muncitorii mai au de efectuat doar mici finisaje în acest sens.
Părintele Flavius Petcuț, parohul Catedralei Vechi, susține că deși acum sunt mai vizibile, fisurile sunt vechi, ele apărând chiar la începutul construirii bisericii, din cauza terenului mlăștinos. Parohia intenționează să reabiliteze întreaga catedrală, care este înregistrată ca Monument Istoric, în acest sens fiind întocmit deja un studiu de fezabilitate, costurile estimate fiind 5 milioane de euro.
Repararea acoperișului este prioritară
Se va încerca obținerea unei finanțări de la Compania Națională de Investiții (CNI), dar până atunci pentru a urgenta lucrările la nivelul acoperișului, care sunt extrem de necesare întrucât plouă în interior, se vor acoperi costurile din fondurile parohiei, care îi revin de la Guvern, Primărie și Consiliul Județean.
„Fisurile sunt mai vechi. Am făcut studiu de fezabilitate pentru reabilitarea întregii catedrale. Avem studiu de fezabilitate pe tot ce înseamnă structură de rezistență, instalații, inclusiv pictura interioară. În prima fază, trebuie finalizate ambele turnuri, mai trebuie câte ceva de închis la turnul dinspre nord și urmează acoperișul în integralitate anul acesta, dacă dă Dumnezeu. Acum așteptăm firme specializate în consolidări pentru fisuri. Aceste fisuri sunt datorate tasării turnului dinspre miazăzi, pentru că terenul este foarte moale aici, este teren mlăștinos. Fisurile au apărut chiar la puțin timp de la zidirea catedralei, dar erau mascate.
Dacă până se aprobă proiectul mare, trebuie să facem acoperișul. Nu putem aștepta, plouă, e degradată structura lui și dacă dă Dumnezeu să primim și proiectul mare, atunci slavă Domnului este de făcut și în continuare, dar anul acesta e prioritar acoperișul. Noi am făcut tot ce ține de noi, avem avizele favorabile, așteptăm decizia (de la CNI, n.red.)”, ne-a spus părintele Flavius Petcuț.
Comentariile portalului
== DOCTORE == LASA BALIVERNELE CA ESTI DOCTOR == MAI BINE SA NE EXPLICI CUM USR A VOTAT PENTRU MENTZINEREA GUVERNUL CIULACUL LA MOTZIUNEA DE CENZURA . ==V ATZI DAT CU SHATRELE REUNITE IN (...)
Din aia 77% jumătate merg într-un CET de care se folosesc sub un sfert din arădeni, care e noima? Nu au fost în stare să facă un parc fotovoltaic (...)
E vorba de procente, nu și de modul în care au fost implementate proiectele în sine... Articolul reflectă strict cifre, nicidecum laude. Pentru analize mai ample asupra proiectelor, puteți (...)