vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Fisuri vizibile de structură la fațada vechii Catedrale Ortodoxe din centrul Aradului

  de Raluca Medeleanu | 21 februarie 2024, 4:55 PM | Știri Arad | Strada | Topic special

  2

  Pe fațada vechii Catedrale Ortodoxe „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din centrul Aradului au început să se vadă fisuri accentuate, de structură, chiar de-a lungul și deasupra frontonului.

  Catedrala Veche Ortodoxă din Arad a fost construită între anii 1862 și 1870, dar a fost dată în folosință deja în anul 1865, însă din cauza unor dificultăți apărute pe parcursul lucrărilor, abia în anul 1870 a fost finalizată construirea catedralei. Turnurile originale au fost înlocuite cu cele actuale la începutul secolului XX, înaintea lor fiind unele similare, tot pe o structură de lemn acoperită cu tablă.

  Furtuna intensă din 2017 a afectat turnul stâng, punând la pământ crucea din vârf. Arhiepiscopia a început atunci demersurile pentru înlocuirea turnului, lucrări care au fost duse la bun sfârșit în octombrie 2022. Ulterior, s-a luat măsura de înlocuire și a celui de-al doilea turn, muncitorii mai au de efectuat doar mici finisaje în acest sens.

  Părintele Flavius Petcuț, parohul Catedralei Vechi, susține că deși acum sunt mai vizibile, fisurile sunt vechi, ele apărând chiar la începutul construirii bisericii, din cauza terenului mlăștinos. Parohia intenționează să reabiliteze întreaga catedrală, care este înregistrată ca Monument Istoric, în acest sens fiind întocmit deja un studiu de fezabilitate, costurile estimate fiind 5 milioane de euro. 

  Repararea acoperișului este prioritară

  catedrala ortodoxa veche centrul aradului 2

  Se va încerca obținerea unei finanțări de la Compania Națională de Investiții (CNI), dar până atunci pentru a urgenta lucrările la nivelul acoperișului, care sunt extrem de necesare întrucât plouă în interior, se vor acoperi costurile din fondurile parohiei, care îi revin de la Guvern, Primărie și Consiliul Județean.

  „Fisurile sunt mai vechi. Am făcut studiu de fezabilitate pentru reabilitarea întregii catedrale. Avem studiu de fezabilitate pe tot ce înseamnă structură de rezistență, instalații, inclusiv pictura interioară. În prima fază, trebuie finalizate ambele turnuri, mai trebuie câte ceva de închis la turnul dinspre nord și urmează acoperișul în integralitate anul acesta, dacă dă Dumnezeu. Acum așteptăm firme specializate în consolidări pentru fisuri. Aceste fisuri sunt datorate tasării turnului dinspre miazăzi, pentru că terenul este foarte moale aici, este teren mlăștinos. Fisurile au apărut chiar la puțin timp de la zidirea catedralei, dar erau mascate. 

  Dacă până se aprobă proiectul mare, trebuie să facem acoperișul. Nu putem aștepta, plouă, e degradată structura lui și dacă dă Dumnezeu să primim și proiectul mare, atunci slavă Domnului este de făcut și în continuare, dar anul acesta e prioritar acoperișul. Noi am făcut tot ce ține de noi, avem avizele favorabile, așteptăm decizia (de la CNI, n.red.)”, ne-a spus părintele Flavius Petcuț.

   

  Citește și: Bate toaca între Dezna și Moneasa! Cu Dumnezeu în minte și ciocanul în mână – asta am găsit și simțit după calamitatea care a dus toți muritorii, preț de câteva clipe, în iad | Foto / Video · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.