marþi, 28 mai, 2024

Special Arad Logo

  Se înlocuieşte unul din turnurile Catedralei Vechi. A fost avariat de furtuna din 2017

  de Raluca Medeleanu | 17 octombrie 2022, 2:33 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Furtuna de acum cinci ani a făcut ravagii în tot județul și a pus la pământ inclusiv crucea din turnul stâng al Catedralei Vechi din centrul municipiului Arad. Demersurile pentru înlocuirea completă a acestui turn au început în urmă cu câțiva ani, iar în cursul zilei de azi a început înlocuirea propriu-zisă.

  Lucrările au fost începute de firma Ornamentika din Odorheiul Secuiesc și continuate de firma Dach Construct din Arad. Replica turnului a fost făcută din banii Parohiei Ortodoxe din centru, dar și cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad (care anul acesta a dat o tranșă de 250.000 lei). Investiția totală depășește 400.000 lei.

  În lunile următoare, în funcție de condițiile meteo, va fi recondiționată și o parte din turnul celălalt care este și el erodat de vreme.

  Catedrala Veche Ortodoxă din Arad a fost construită între anii 1862 și 1870, dar a fost dată în folosință deja în anul 1865. Din cauza unor dificultăți apărute pe parcursul lucrărilor, abia în anul 1870 a fost finalizată construirea catedralei. Turnurile originale au fost înlocuite cu cele actuale la începutul secolului XX, înaintea lor fiind unele similare, tot pe o structură de lemn acoperită cu tablă.

  Mai multe detalii despre istoria monumentului istoric puteți afla AICI.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.