miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Familie din Gurahonț, nenorocită de administrația locală și o societate comercială în trei pași: un pod nou, blocarea accesului în casă și inundarea! (Foto/Video)

    de Mihai Todoca, Andreea Daniela B. | 23 februarie 2022, 1:13 PM | Reportaj | Topic special

    3

    Se întâmplă câteodată ca toate intențiile bune în realizarea unui proiect să ducă la probleme mai mari. Aici vorbim despre construirea unui pod în Honțișor peste un, să-i spunem drept, râuleț a cărui adâncime nu ne ajunge până la glezne. Proiectul arată bine pe foaie, utilitatea lui este clar dovedită, dar problemele pe care le provoacă nu au fost luate în considerare, cu toate că familia care este afectată – din „fericire” doar una – de construirea acestui pod a făcut mai multe sesizări.

    Cum a început totul

    Undeva la marginea satului Honțișor (comuna Gurahonț), firma SC Vegas Center Wood House a primit o lucrare destul de serioasă. Aceasta a câștigat proiectul de construire a unui pod peste râulețul care traversează satul. Indicațiile pentru înălțimea podului, conform spuselor primarului interimar Daniel Blaj, le aparține celor de la Apele Române.

    Demersul a fost unul de bun augur, căci mereu merită să se investească pentru binele oamenilor. Din păcate, pentru unii, acest pod a devenit o adevărată sursă de nervi și nu doar. Vorbim despre familia Florea care nu mai are liniște de când a apărut podul, iar din luna august 2021 a început lupta cu autoritățile: cu Primăria, cu constructorul, cu oricine le poate rezolva problema: acccesul în curtea proprie.

    pod gurahont

    „În atenția domnului primar Blaj Daniel. Subsemnata Florea Florica, domiciliată în comuna Gurahonț, satul Honțișoru, prin prezenta solicit de urgență deplasarea unui reprezentant legal din cadrul primăriei comunei Gurahonț (…) cu scopul pronunțării cu privire la panta abruptă executată în fața casei mele cu ocazia construirii podului peste valea din apropierea casei mele și remedierea situației apărute, întrucât intrarea în curte și ieșirea din curte îmi este îngreunată”, scria Florica Florea în cererea adresată reprezentanților primăriei din comună, în speranța că cineva o va ajuta.

    Conform documentelor, dar și declarațiilor venite din partea primarului interimar Daniel Blaj, reprezentanții primăriei s-au prezentat de mai multe ori la domiciliul Floricăi și cunosc situația, însă nu au putut face prea multe pentru ea. Acest lucru ne-a fost confirmat de însăși doamna Blaj care a spus că primarul a văzut, știe ce se întâmplă și a vorbit cu constructorii, însă, în afară de a micșora puțin înălțimea podului, nu s-au putut face prea multe. Cu toate acestea, constructorii spun că vor reveni și vor încerca să le remedieze situația, pe care ei o consideră ca fiind una de confort, însă până acum nu au ajuns.

    Desigur, putem da vina și pe vremea rea, însă există un răspuns al celor responsabili cu lucrarea care ne arată că nu doar asta îi face să nu remedieze problemele, ci și faptul că ei au alte lucrări și acelea nu se mai desfășoară în zonă. În concluzie, familia Florea poate să aștepte mult și bine căci lucrurile probabil vom rămâne neschimbate mult timp de acum încolo, așa cum au rămas din august și  până în prezent. Ba mai mult, poate părea că familia Florea vrea să i se facă un moft, de parcă lucrarea executată până în prezent ar fi una perfectă.

    „În urma evaluării situației s-au constatat următoarele: Lucrările la pod sunt executate conform proiectului nr. 287/2019. A fost realizat un acces la proprietatea d-nei Florea Florica. D-na Florea dorește sporirea confortului accesului la proprietate. Pe baza celor de mai sus s-a hotărât ca într-un termen rezonabil pentru constructor, care nu mai are organizare de șantier în zonă (dintr-o primă estimare cantitățile de material-mixtură asfaltică, sunt foarte mici), să realizeze lucrări suplimentare în vederea sporirii confortului accesului la proprietate pentru a elimina orice alte reclamații ale proprietarului limitrof podului”. 

    minuta

    Într-adevăr, în ceea ce privește podul, în afara faptului că este de mărimi neînțelese la prima vedere și pare că s-a consumat foarte mult material fără rost, acesta arată exact ca și în plan, însă dă impresia că a fost făcut de cineva care nu a văzut zona înainte. Concret, acest pod putea să fie construit așa într-o zonă în care nu existau case însă, pentru că a fost construit fix în dreptul casei familiei Florea, el produce doar neplăceri.

    Cum arată podul și ce pagube produce

    Podul este unul bine construit, cel puțin așa se vede dacă privești cu ochii unui om care nu este din domeniu. Arată destul de urât având în vedere că asfaltul se oprește la mijlocul străzii, însă asta nu prea afectează pe nimeni. Pe lângă că este cu mult mai mare față de celelalte poduri care traversează același râu, el a fost ridicat la o înălțime de aproximativ 1,70 metri față de nivelul inițial al solului. Astfel, dacă înainte toată strada era la egal, acum, în fața casei familiei Florea, este o diferență de aproape doi metri între asfaltul din fața porții și cel de pe pod.

    dif inaltime

    Pe lângă toate acestea, această diferență de nivel nu doar că face imposibilă intrarea în curte cu tractorul sau mașina, dar mai este și un factor decisiv atunci când vine ploaia. Ca să fim expliciți, în momentul în care plouă, toată apa de pe șosea se revarsă în curtea acestora provocând pagube materiale pe care probabil și le vor rezolva singuri până la urmă, din banii proprii.

    Brâul casei, atât în exteriorul, cât și în interiorul curții este umed și se desprinde din cauza umezelii provocate de cantitatea mare de apă care le intră în curte. Desigur, constructorii au încercat să găsească o rezolvare, probabil gândindu-se că aici se va ajunge, însă și-au dat singuri cu stângul în dreptul.

    Aceștia au reușit, după nu mai puțin de patru încercări, să le facă un șanț în fața casei în care ar trebui să ajungă toată apa de ploaie. Din nefericire, șanțul a fost făcut în așa fel încât apa care ajunge în el merge printr-o conductă direct în curte și din curte în conductă, un fel de ciclul apei în natură. Mai mult, adâncimea șanțului nu este mai mare de 10 cm, iar înclinația acestuia pare inexistentă, așa că apa nu doar stă pe loc, dar se înalță și ajunge direct în curte.

    Am încercat să urcăm cu mașina… 

    Ca test, cu toate că nu mai era nevoie de unul având în vedere cele constatate la fața locului, am încercat să vedem cât de complicat ar fi pentru o mașină să parcheze, să coboare și să urce ceea ce constructorii podului numesc „accesul în curte”. Ei bine, fiindcă cea mai mare problemă este la intrarea cu spatele în curte, căci oamenii sunt vizitați destul de des de câte un tractor încărcat care le aduce lemne, pietriș sau altele, am încercat și noi să coborâm și să urcăm rampa.

    Desigur, cu greu am reușit, însă am constatat că problema este și mai serioasă. Am dus la bun sfârșit „misiunea”, dar ținem neapărat să menționăm că dacă aveam mașină mică nu aveam curajul necesar. Cu  mașină 4×4 am reușit cu greu să vedem drumul în momentul în care am încercat să plecăm din fața porții, cât despre unghi, ei bine, vedeam doar cerul și ne rugam să nu apară vreo mașină prea silențioasă.

    masina

    Primarul Blaj: „Nu mi-ar conveni nici mie situația dacă aș sta în locul doamnei Florea”

    După cum spuneam și mai devreme, primarul interimar al comunei Gurahonț, Daniel Blaj, a încercat să remedieze situația și a mers la domiciliul familiei Florea de mai multe ori, însă fără rezultat. Conform spuselor acestuia, el chiar le-a sugerat muncitorilor unele modificări, însă aceștia nu au luat în considerare sfaturile pentru că, cică, nu puteau interveni asupra proiectului. Mai mult, se pare că totul a început în august 2020, pe vremea când Daniel Blaj nu era primar interimar, astfel că este cumva prins la mijloc. De menționat este și că recepția lucrării nu a avut loc încă, asta însemnând că momentan nu a fost achitată constructorului întreaga sumă.

    primar gurahont blaj

    Eu zic că proiectul e respectat cu strictețe pentru că săptămâna trecută am fost la fața locului cu un domn de la Inspecția în Construcții, domnul Iancu. Dumnealui a verificat proiectul , a verificat situația din teren și a spus că totul e respectat. Cred că ați fost la fața locului, că ați vorbit cu doamna Florica și cred că v-a spus dacă m-am implicat sau nu acolo. Ei (proiectanții n.red) aveau de gând să facă mult mai înalt acolo. Dar le-am spus că așa ceva nu se poate. Au ajuns la un moment dat, de comun acord și doamna Florea cu constructorul și a zis că e bine așa cum e acum. Un primar, cât de atotștiutor ar fi, nu poate să le știe pe toate. Și un primar, în opinia mea, nu poate și nu trebuie să intervină peste un specialist. Ei zic că nu există altă variantă acolo. Constructorul și proiectantul… De la primul apel telefonic al doamnei Florea, am fost acolo. Am avut o discuție cu constructorul. Am vrut să văd și eu cum arată diferența de la nivel. Tind să îi dau dreptate doamnei care stă acolo, că nici eu dacă aș sta acolo nu mi-ar conveni. Am luat legătura cu proiectantul , a venit acolo, a zis că ei nu pot merge mai jos pentru că au niște reguli pe care trebuie să le respecte. Se ia înălțimea podului în conformitate cu cel mai mare debit înregistrat în ultimii  100 de ani. De aceea e podul așa de mare… Dar, repet, ce am putut eu să fac, din punctul meu de vedere, am făcut. Pentru că mai mult… aș face abuz de putere. Nu pot eu să mă duc să și modific o lucrare încât să nu mai respecte proiectul. Dar nici nu vreau să fug de responsabilitate… Podul acesta e început cu mult înainte de a fi eu viceprimar cu atribuții de primar, uitați din 03 august 2020. Prima sesizare apare în august 2021, la un an după. Ce am putut să fac, am încercat să fac, dar mai mult…Mi-am dat seama și eu că panta e destul de mare, m-am dus la constructor să vorbesc omenește cu el, dar mi-a zis că ar fi opțiune să facem acces lateral pe lângă drum. Acuma nu știu…”, ne-a spus cu năduf Daniel Blaj.

    Și același Daniel Blaj a mai completat: Am făcut o adresă și așteptăm să vedem ce variantă vom primi de la Inspecția în construcții, să vedem ce propuneri. Trebuie să rezolvăm problema, pentru că este o problemă și tocmai de aceea nici nu am semnat recepția la lucrare. Trebuie să găsim o soluție, dar am și eu niște pârghii limitate,  nu pot să le depășesc altfel intru în sfera penală ”.

    Soluții, e drept, fără a se interveni în proiect sunt puține, dar nu credem că este o așa mare bătaie de cap atâta timp cât în timpul realizării podului, membrii familiei Florea au fost asigurați în repetate rânduri că „nu va fi mai înalt de atât”. Doar că săracii oameni nu aveau proiectul în față și ne este imposibil să credem că cel care a proiectat podul s-a deplasat la fața locului să vadă amplasamentul podului. Altfel nu credem că se ajungea în situația aceasta.

    Cu toate astea, o soluție trebuie găsită pentru că nimeni nu și-ar dori să fie în locul oamenilor, asta spunând-o până și viceprimarul Daniel Blaj.

    Până la momentul publicării nu am reușit să contactăm reprezentantul constructorului, dar vom reveni în momentul în care acesta va lua legătura cu noi.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Nu agreez administrația locală, însă întreb pe autorii articolului cum administrația locală și firma constructoare au nenorocit familia Florea dacă podul a fost construit conform proiectului, după cerințele celor de la Apele Române. Doar îi întreb.
      Cât despre „șoferul „care a urcat rampa…….

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.