marþi, 18 martie, 2025

Special Arad Logo

    Mureș și copaci, la Sufrageria arădeană. În căutarea unei arii protejate urbane în Arad

    de Adriana Barbu | 13 februarie 2025, 12:49 PM | Eco | Știri Arad | Topic special

    0

    Locuiți în Arad? Atunci trebuie să știţi că mai multe ONG-uri și-au dat mâna pentru a identifica aici o arie protejată urbană, cu Mureș și copaci, cu păsări și alte viețuitoare. O arie care să nu aibă de suferit în urma intervențiilor oamenilor. Au căutat-o, au identificat-o, au arătat-o Primăriei Arad, au făcut planuri pentru protejarea ei pe mai departe și au expus-o aseară la Sufrageria arădeană.

    mures 1

    Miercuri, 12 februarie, după ora 18.00, cum ne stă nouă, arădenilor, bine, cei care au trecut pragul Sufrageriei arădene, din strada Tribunul Dobra nr. 10, au avut ocazia să vadă o expoziție specială „Natura Urbană”: cele mai bune fotografii selecționate în urma concursului „Între spații urbane și locuri naturale”.

    Fotografii realizate de arădeni în cadrul proiectului mult mai amplu derulat de mai multe ONG-urilor printre care amintim Excelsior, Pro Urbe, Rețeaua de Natură Urbană, CitiZenit, Foto Club Pro Arad., Euromediu, în vederea încurajării descoperirii valorilor naturale ale Municipiului Arad, cu scopul final de a atrage atenția asupra importanței conservării lor.

    Au fost expuse acolo, miercuri, în cadrul simpozionului care a venit să încununeze acest proiect, parte din zonele verzi de pe malul Mureșului propuse pentru a fi incluse în Parcul Biodiversității Urbane Arhitect Milos Cristea, un refugiu de liniște, recreere și conexiune cu natura.

    Parcul Biodiversității Urbane Arhitect Milos Cristea este propunerea Asociației Excelsior pentru ca și Aradul să facă parte din Rețeaua Națională a Ariilor Naturale Urbane, un proiect pentru oameni și natură. Despre Parcul Biodiversității Urbane Arhitect Milos Cristea puteţi citi mai multe AICI.

    mures 20

    Expoziția „Natura Urbană” a fost completată de un simpozion, în cadrul căruia s-a vorbit despre natură, oameni și cum putem să ne bucurăm de ce ne oferă natura reprezentanții celor implicați în proiect. Un proiect născut din pasiunea pentru peisajele naturale din Arad și din dorința de a sensibiliza comunitatea locală asupra oportunităților de recreere în mijlocul naturii.

    360 de hectare dedicate unei arii protejate naturale în Arad?

    S-a vorbit mult, apăsat și cu speranță, miercuri seara, despre descoperirea valorilor naturale ale Municipiului Arad și despre importanța conservării acestora, despre spațiile verzi existente pe malul Mureșului și despre propunerea de a include în Parcul Biodiversității Urbane „Arhitect Milos Cristea” o parte din aceste locuri.

    Ovidiu Pîrv, coordonatorul proiectului, a indicat și scopul final al acestui demers: s-a identificat „o zonă naturală de cca. 360 ha, situată de-a lungul râului Mureș, care oferă posibilități diverse pentru activități recreative precum picnicuri, drumeții, observații de păsări și alte animale sălbatice, într-un cadru natural nealterat” și s-a înaintat Primăriei Arad propunerea, încă de la începutul anului 2022, ca această zonă se devină arie protejată urbană.

    Zona ar include, dincolo de Mureș, malurile acestuia, o serie de plaje și terenuri folosite ca pășuni, un spațiu supus riscului inundațiilor, care nu se pretează pentru construcții comerciale sau de locuințe, și unde orice infrastructură trebuie dezvoltată cu precauție. „Prin protejarea acestei zone se urmărește prevenirea defrișărilor, limitarea accesului mijloacelor motorizate și stoparea deșeurilor aruncate necontrolat. De asemenea, se dorește crearea unui mediu propice activităților educative și recreative pentru toate categoriile de vârstă”, au arătat, în prezentare, artizanii proiectului.

    Ovidiu Pîrv a menționat faptul că nu doar Aradul este inclus în acest proiect amplu, de identificare de arii protejate, ci și alte 9 orașe din România, printre care a amintit Bucureștiul și Clujul. Unele orașe au mai multă deschidere la autorităţi pentru acest tip de inițiative, altele mai puțină, dar lupta nu trebuie abandonată niciodată când vine vorba de salvarea zonelor verzi din orașe, au mai punctat miercuri cei prezenţi la eveniment. O luptă dată cu toate armele iubitorilor naturii, pentru 360 de hectare de spaţiu natural urban protejat!

    mures 2

    Fotografii pentru conştientizarea frumuseţii peisajelor arădene

    Prin intermediul acestei expoziții, vernisată miercuri la Sufrageria arădeană, organizatorii speră să-i încurajez pe locuitorii Aradului „să exploreze și să aprecieze frumusețea peisajelor naturale din jurul orașului lor, să se bucure de ele și să contribuie la protejarea acestor resurse valoroase pentru generațiile viitoare”.

    Unele dintre momentele şi vieţuitoarele surprinse în imagini şi expuse la Sufrageria arădeană sunt unice şi pot fi admirate doar aici, în cadrul expoziţiei, dar alte momente unice pot fi surprinse oricând de arădeni în zona pe care iniţiatorii proiectului o vor protejată de intervenţii dăunătoare.

    Evenimentul i-a avut printre invitaţi, alături de Ovidiu Pîrv, pe reprezentanţii Asociaţiei Excelsior, în frunte cu Mihai Pascu, pe arhitectul Alexandru Nagy Vizitiu, de la Asociaţia Pro Urbe, pe Ildiko Biro, de la Asociaţia CitiZenit, pe Călin Andra, de la Foto Club Pro Arad, care a fost şi membru în echipa care a jurizat concursul de fotografie şi a selectat fotografiile câştigătoare. Totul a fost acompaniat de o degustare de vin cu arome naturale din Crama Andronic, Octavian Andronic şi echipa sa fiind şi ei prezenţi la eveniment.

    mures 15

    Gaza evenimentului, Florin Galiş, a dezvăluit din prima speranţele celor implicaţi în proiect, după ce a lăudat faptul că un număr atât de mare de asociaţii şi-au dat mâna pentru a lucra împreună la un proiect important pentru Arad: „Sper să nu rămânem de aici doar cu o expoziţie, ci cu idei care să ne însoţească de a lungul vieţii”.

    mures bun

    Paşi spre un parc natural urban

    Până la conectarea reală a oraşului la natură, până la realizarea unui parc natural urban în Arad, aşa cum îl visează Ovidiu Pîrv şi ceilalţi participanţi la proiect, fiecare pas în direcţia aceasta, făcut în ultimii doi, trei ani, s-a dovedit a fi important şi despre aceşti paşi au vorbit toţi cei prezenţi.

    Alexandru Nagy Vizitiu şi Mihai Pascu au vorbit despre importanţa naturii în oraş şi cum poate fi ea protejată, Ildiko Biro a vorbit de paşii făcuţi deja de asociaţie, despre spaţiile revitalizate, aşa cum a fost cazul fabricii Teba şi a cinematografului Arta, de lupta aproape de gherilă dusă de tinerii de la CitiZenit pentru cucerirea fiecărui spaţiu abadonat, natural sau construit, de scopul festivalurilor Particles.

    Toți au vorbit, însă, clar, fără ocolișuri, despre necesitatea de revitalizare a atuurilor acestui oraş, iar unul dintre principalele atuuri e Mureșul și zona din imediata vecinătate a acestuia, un spațiu al arădenilor iubitori de natură, fie că acesta aparține de Primăria Arad, fie de Apele Române.

    Un spaţiu care trebuie privit cu ochi de îndrăgostit al naturii, astfel încât, dincolo de planul naţional de dezvoltare gândit pentru un Mureş navigabil, un plan cu bune şi cu rele, lucrurile să se aşeze aici pe dorinţe, putinţe, necesităţi, realități. Adică, o dezvoltare, dincolo de cea schiţară pe hârtie, pe structura naturii prezente în Arad.

    La final, Octavian Andronic a cinstit evenimentul cu trei tipuri de vin din cramele sale, unul alb, un roze și un vin roșu, pentru că, așa cum spunea, citând, Florin Galiș, orice simpozion trebuie însoţit de vin.

    Cele 25 de fotografii din concurs și câștigătorii

    Expoziția vernisată miercuri la Sufrageria arădeană prezintă cele mai bune 25 de fotografii selecționate în urma concursului de fotografie digitală „Între spații urbane și locuri naturale”, organizat în urma colaborării dintre Asociația Excelsior din Arad, Asociația Citizenit și Foto Club Pro Arad, cu sprijinul Rețelei pentru Natură Urbană și BRD Groupe Société Générale. Concursul a atras 46 de participanți, fiecare prezentând câte 5 fotografii, iar câștigătorii au fost desemnați de un juriu de specialitate.

    Câștigătorii concursului au fost:
    Locul I: Flaviu Codorean – „Ceață pe Mureș”
    Locul II: Levente Bagy – „Dimineți cețoase”
    Locul III: Elisabeta Sipoș – „Vineri”
    Premiul publicului, acordat în cadrul festivalului Particles, a revenit lui Călin Creștin pentru fotografia „Red Train”. 

    Citeşte şi:

    Mai mult decât un simplu festival: o coagulare a energiilor pozitive. „Ce înseamnă Particles pentru tine?” | VIDEO

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.