Eveniment festiv la Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad. Un sfert de secol de la înființare





În prezența fostului ministru al educației, reprezentanților celor două universități arădene, dar și a unor universități din țară și străinătate, a ambasadorului Mexicului, a oficialităților locale arădene, reprezentanților mediului politic local și reprezentanții cultelor din Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a trecut astăzi în „straie” de sărbătoare, pentru a celebra un moment important din existența insituției: 25 de ani de la înființare.
Evenimentul a început cu discursul de bun venit al rectorului universității UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile, iar după intonarea imnului Gaudeamus s-a proiectat un scurt film care a prezentat istoria universității, cât și structura actuală.
Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad (înființată în 1972, ca institut de subingineri), a devenit în anul 1990 universitate propriu-zisă, sub denumirea iniţială de „Institutul de Învăţământ Superior”, respectiv „Aurel Vlaicu” din 1991. Universitatea are la ora actuală în structura sa 9 facultăți (Științe Economice, Științe Exacte, Știițe Umaniste și Sociale, Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială, Teologie, Inginerie, Inginerie Alimentară, Turism și Protecția Mediului, Educație Fizică și Sport, Design), 38 de programe de Licență, 29 de programe de Master și 2 domenii de Doctorat.
„Adresez felicitări și întreaga mea gratitudine intelectualilor arădeni care, imediat după Revoluție, au manifestat, inclusiv în stradă, dorința înființării unui institut de învățământ superior, apoi îndrept felicitări autorităților locale pentru sprijinul acordat la modul concret celor care și-au asumat sarcina înființării universității”, a spus prof.univ.dr. Radu Homescu. Acesta a ținut să ofere și câteva sfaturi Universității, îndemnându-i pe membrii săi să aibă grijă de proiectele internaționale, să continuie menținerea apolitismului drept un vector constant și să se axeze cât mai mult pe cercetare. Prof.univ.dr. Homescu a amintit pe urmă toți rectorii care s-au luptat pentru dezvoltarea universității, menționând și importantul rol pe care l-a avut prof.univ.dr. Lizica Mihuț în acest sens.
„Aradul merită această universitate, Aradul merită universități și fac această apreciere pentru că întotdeauna am simțit în Arad acel orgoliu intelectual care îndreptățește comunitatea orașului să spere și să aibă o instituție de cel mai înalt nivel. Cioran ne spunea că un om fără orgoliu nu face nimic, nu lasă nimic în urma lui și cred că avea dreptate. Și poate că această aplicare spre învățătură, Aradul a demonstrat-o dintotdeauna. Poate că nu întâmplător prima școală de învățători în limba română s-a înființat în Arad. (…) Cei care au format istoria de 25 de ani ai acestei universități merită tot respectul nostru, toate aplauzele și toată prețuirea noastră”, a spus Ecaterina Andronescu, fost minisru al educației, actual președinte al Senatului Universității Politehnica din București.
Rectorii Universității „Aurel Vlaicu” Arad, de-a lungul timpului
– conf. univ. dr. Gheorghe Halic: rector numit în perioada 1 iulie 1990 – 3 noiembrie 1990, rector ales 1 mai 1992 – 1 iulie 1993
– prof. univ. dr. Radu Homescu: rector în perioada 3 noiembrie 1990 – 1 august 1991
– conf. dr. ing. Francisc Lammert (decedat): rector în perioada 2 august 1991 – 1 mai 1992
– conf. dr. ing. Florea Vălu (decedat): rector în perioada 1 iulie 1993 – 14 mai 1994
– prof. univ. dr. Dimitrie Cameniță (decedat): rector în perioada 10 iunie 1994 – 1 ianuarie 1996
– prof. univ. dr. Gheorghe Păcurariu: rector în perioada 1 ianuarie 1996 – 22 februarie 2000
– prof. univ. dr. Lizica Mihuț: rector în perioada 22 februarie 2000 – 18 aprilie 2008; 29 septembrie 2008 – 24 aprilie 2012
– prof. univ. dr. Eugen Rovența: rector în perioada 18 aprilie 2008 – 29 septembrie 2008
– prof. univ. dr. Ramona Lile: rector în perioada 24 aprilie 2012- prezent.
VIDEO de la eveniment:
GALERIA FOTO:
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)