luni, 15 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Rectorul UAV, Ramona Lile, retrogradată de la profesor la conferențiar, nu se consideră vinovată și atacă în instanță ordinul ministrului Educației – interviu

  de Special Arad | 6 mai 2021, 9:42 AM | Interviuri | Topic special

  2

  E vorba de un șir de evenimente de care Special Arad s-a ținut deoparte până acum. Și nu pentru că nu avea o opinie, ci pentru că pornea de la prezumția că existența a două universități la Arad nu este puțin lucru, chiar dacă aceste universități, ca și multe altele din țară, au trecut prin toate bolile copilăriei și nici acum nu se simt prea bine. Nu am dorit să intrăm în luptele interne, cu atât mai puțin cu cât viața academică își are propriile legi, chiar o autonomie recunoscută prin lege, existând organisme care se pot pronunța în cunoștință de cauză cu privire la problemele învățământului superior. Acum însă s-a ajuns oarecum la un capăt de linie în ceea ce privește acuzațiile împotriva rectorului universității Aurel Vlaicu, acuzații prezente și în spațiul public, înainte de toate prin Revista 22 din capitală. Așadar am abordat în cele din urmă persoana care este în mijlocul scandalului. Doamna rector a acceptat să ne acorde interviul care urmează.

  – Doamnă Rector, sunteți ținta unui val de acuzații care ține de peste șase ani. E vorba de acuzațiile de plagiat susținute public în Revista 22. Acum Ministerul Educației a emis un ordin care pare să pună capăt acestui proces. Cum comentați?

  – Am acceptat provocarea de a răspunde întrebărilor dumneavoastră, dar aș vrea să precizez că la unele întrebări voi răspunde lapidar sau nu voi răspunde pentru că în acest moment sunt procese pe rol și nu îmi doresc să discut pe marginea temelor care fac obiectul acestor procese.

  – Dar ne puteți, totuși, spune ce anume ați atacat în instanță?

  – Acțiunea în instanță s-a îndreptat împotriva Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării pentru că acest Consiliu Național de Etică al Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNCSDTI) care  a emis hotărârea ce a dus la sancționarea mea, se află, acum, în subordinea acestui minister. O altă acțiune este îndreptată împotriva Ministerului Educației care a emis Ordinul de punere în aplicare a Hotărârii  CNCSDTI.

  – Când au apărut primele acuzații de plagiat? În 2016?

  – Mai exact prin 2015. Atunci au apărut primele acuzații și de atunci, pe aceleași articole am fost judecată, cred, de vreo 4 ori. Au existat sancțiuni care au fost aplicate deja și e greu de înțeles de ce, după atâția ani, se repun pe tapet aceleași subiecte.

  – E vorba înainte de toate de șase articole de natură academică. Cum vă raportați la acuzațiile de plagiat cu privire la aceste șase articole?

  – Nu sunt vinovată. Articolele nu sunt ale mele chiar dacă eu apar ca și coautor. Colegii mei și-au asumat răspunderea și au răspuns pentru faptele lor. Comisia de etică a UAV a luat măsurile care se impuneau, iar colegii au fost sancționați.  Am discutat în prealabil cu autorii despre aceste lucrări, într-adevăr, dar nu le-am văzut în forma finală, înainte de publicare. Lucrările au fost retrase după apariția acuzațiilor, colegii asumându-și răspunderea.

  – Însă înainte de aceste acuzații, în 2012, dumneavoastră personal ați mai trecut printr-un astfel de proces. A mai apărut această problemă a plagiatului la o altă lucrare scrisă de dumneavoastră.

  – Da, acolo a fost o problemă cu citările. Deși am menționat cărțile din care am citat, la bibliografia de la sfârșitul lucrării mele, nu am respectat pe parcursul cărții sistemul riguros de citare. Am primit un avertisment, iar cartea a fost retrasă.

  – Să revenim în actualitate. Care este acum situația dumneavoastră?

  – A fost pus în aplicare Ordinul de Ministru ceea ce înseamnă că s-a aplicat retrogradarea la gradul de conferențiar, precum și celelalte sancțiuni stipulate în respectivul ordin.

  – Ați atacat și Ordinul de Ministru în instanță? Care credeți că va fi finalul acestor demersuri?

  – Da, așa cum am spus și la începutul discuției, vă pot confirma ca am contestat și acest ordin. Când și cum se va termina, nu știu. Ceea ce pot să vă spun este că sunt convinsă că justiția va face dreptate. Suntem într-un stat de drept și am  încredere în imparțialitatea cu care este exercitat actul de justiție.

  – Nu vă reproșați nimic pentru faptul că s-a ajuns aici?

  – Nu. Nu am de ce să îmi reproșez. Singurul lucru de care îmi pare rău este faptul că imaginea universității este afectată de acest scandal mediatic. De aceea am și inițiat toate demersurile în instanță. Inevitabil, numele meu este legat de Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Chiar dacă această problemă este una personală, din păcate efectele ei se extind și asupra instituției de învățământ superior. Colegii mei m-au susținut în aceste demersuri, înțelegând că  fac parte și ei din această luptă.

  – Credeți că dacă nu ați mai fi rector, ar mai fi continuat acest scandal?

  – Nu. Cred că, în acest moment, deranjează mai mult poziția mea de rector.

  – Pe cine credeți că deranjează? Una dintre persoanele care semnează articolele în Revista 22, referitoare la dumneavoastră, este doamna Brândușa Armanca. Nu a fost cadru didactic al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad?

  – Doamna Brândușa Armanca a fost cadru didactic al universității noastre. A predat la specializarea jurnalistică, din cadrul Facultății de Științe Umaniste și Sociale, până la momentul pensionării. Pentru mine este de neînțeles atitudinea dumneaei de după aceea și mai ales înverșunarea  cu care s-a îndreptat asupra comunității academice, a foștilor colegi.

  – Aceste acuzații din presa națională și de pe site-urile de socializare  sunt susținute și de către fostul rector al UAV, doamna Lizica Mihuț, cea care v-a ajutat în carieră și v-a susținut, inclusiv candidatura la funcția de rector…

  – Nu vreau să comentez pe acest subiect. Doamna Lizica Mihuț este unul dintre cei care au ocupat funcția de rector al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, care a contribuit la dezvoltarea universității, la fel ca toți predecesorii și cred că orice atac la oricare dintre cei care au ocupat această funcție, este o pată pe imaginea universității.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.