marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Euforia continuă! UTA a spulberat cu scorul, deja, normal și pe Csikszereda: 3-0

    de Lucian Dănilă | 18 august 2019, 4:17 PM | Recomandările editorilor | Sport

    0

    UTA atrage din nou. Arădenii au început campionatul într-un ritm inferanl și nu mai există transmisie TV în care să nu se amintească de gruparea arădeană. Echipa lui Balint câștigă la scor de neprezentare și atunci când nu reușește neapărat cel mai bun joc, iar aceste rezultate crează emulație. Se vede și în tribune că arădenii au foame de rezultate, au foame de fotbal de nivel bun.

    Au fost aproximativ 3.000 de spectatori pe Motorul, o cifră pe care nu am văzut-o în ultimii ani decât la barajele cu Călărași și cu ACS Poli, sau la meciul de tristă amintire din primăvară cu ASU Poli. Gyuszi Balint, cel mai aplaudat antrenor al arădenilor de la Roli Nagy încoace, atrăgea atenția asupra dificultății jocului cu Csikszereda. Nu se temea, pentru că Balint nu se teme, dar știa că gruparea din secuime este o echipă bine așezată în teren care are la mijlocul terenului unul dintre cei mai buni jucători din acest eșalon: Jebari. Pe banca celor de la Csikszereda este Valentin Suciu, un tehnician care acum doi ani a promovat-o pe Sepsi. Sunt câteva argumente suficiente pentru a ne da seama de dificultatea partidei.

    UTA nu a funcționat deloc perfect în jocul de ieri. Balint a rezolvat problemele defensive care le-am văzut cu Dunărea și cu Petrolul, dar și așa în primele 20 de minute Csikszereda a fost periculoasă la poarta lui Iacob. O minge trimisă de Jebari în fața porții a trecut paralel cu linia de 6 metri fără ca Hodgyai să o poată ajunge, iar la a doua fază intervenția în careul mic a lui Bogdan Stancu a fost salutară. Au fost practic singurele situații periculoase ale oaspeților. Până la prima pauză de hidratare, în minutul 23, UTA nu a fost periculoasă la poarta lui Ljuljanovic, al treilea portar al naționalei Muntenegrului. Presiunea arădenilor a început după aceea. Miculescu l-a găsit pe Tomozei în careul Csikszeredei, acesta a driblat portarul, a fost atins de un fundaș, a căzut, dar arbitrul a considerat că este simulare și i-a acordat cartonaș galben. Tot Miculescu a găsit o „gaură” pentru Cipri Rus, acesta a încercat un lob dar portarul advers a respins. UTA juca foarte bine defensiv, la mijloc Lorenzi făcea un efort foarte mare, dar Miculescu, Hrezdac și Buștea erau cu o viteză în minus față de ceea ce ne-au arătat în primele două etape. Rus și Buhăcianu se găseau cu greu în ultimii 30 de metri, iar toate aceste lucruri s-au văzut pe tabelă la finalul primei părți când scorul arăta 0-0.

    uta 1 1

    Balint a arătat din nou de ce ne punem toate speranțele în tactul și priceperea lui. După 15 minute de pauză echipa arăta altfel. A început partea a doua mai sus, iar în câteva minute Rus avea să marcheze după o deviere a lui Miculescu. Era minutul 54 și Rus a trimis mingea pe lângă Ljuljanovic pentru 1-0. Deși conducea, UTA nu a făcut nici un pas înapoi. Ocazii mari nu am mai văzut la nici o poartă, excepție făcând șutul lui Miculescu cu piciorul drept respins de portar. Dar parcă nici emoții nu aveam pentru că UTA era în control. Gyuszi Balint i-a scos pe Buștea și pe Hrezdac și a mutat cu Isac și Ursu. Amândoi au venit cu o viteză în plus și parcă cu un plus de entuziasm. Minutele treceau și ne mulțumeam cu acel 1-0 care însemnau exact ceea ce ne doream: trei puncte.

    Dar, precum pe arena „Ilie Oană” din Ploiești, UTA avea să marcheze două goluri în ultimele minute ale întâlnirii. La prima acțiune reușită împreună de Buhăcianu și Rus, primul a fost servant pentru al doilea și Cipri a reușit „dubla” cu un șut cu latul de la 14 metri de poartă, mingea intrând pe la colțul scurt. Era 2-0 și pe stadion nu mai conteneau uralele. Balint i-a dat apoi minute și lui Oroian care i-a luat locul lui Buhăcianu. Talentatul junior a avut nevoie de o singură fază pentru a se remarca. A plecat pe contraatac, a pătruns în colțul careului de 16 metri, l-a depășit din fentă pe adversar, a fost agățat și s-a dictat penalty. Ne așteptam cu toții cu Cipri Rus să încerce „hat-trick”-ul, dar acesta a luat mingea și i-a înmânat-o lui Ursu printr-un gest care arată unitatea de grup a acestei echipe. Ursu a executat perfect și UTA a câștigat cu 3-0.

    Un rezultat mincinos? Deloc… UTA pe lângă că arată foarte bine pregătită din punct de vedere fizic, pe lângă că interpretează fiecare moment al jocului aproape perfect, această UTA, antrenată de Balint, ne arată că știe să profite de aproape orice ocazie i se oferă, această UTA ratează foarte rar și de aici s-au născut și cele trei victorii cu 3-0 în cele trei partide din debutul campionatului. Arădenii au avut practic cinci ocazii importante și au marcat de trei ori.

    Chiar dacă a învins cu 3-0, chiar dacă are un golaveraj de 9-0 și un punctaj maxim, UTA a căzut pe locul al doilea. Buzăul a trecut cu 7-0 de Snagov și este pe primul loc cu 9 puncte și golaveraj 10-1. Dar aici este anomalia… UTA este practic tot pe primul loc, dar asta dacă luăm în considerare echipele care au drept de promovare. Gloria Buzău nu are drept de promovare.

    În aceeași notă cu echipa a fost publicul. Da, și publicul a reușit un joc foarte bun, galeria a cântat pe toată durata meciului, iar ceilalți au pus presiune pe jucătorii oaspeți și chiar pe arbitrii la fiecare moment important. Asta pentru că marile victorii se obțin în 12, iar Balint știe asta și a și declarat că „acest public ne-a împins de la spate când am trecut prin momente mai dificile”.

    La final, lângă vestiare, prima care l-a felicitat pe Gyuszi Balint a fost chiar soția lui, apoi adversarii de la Csikszereda, echipă la care a lucrat în urmă cu câțiva ani. Imediat după aceea a fost luat în brațe de Bogdan Apostu, fostul atacant al echipei UTA, prietenul foarte bun al lui Balint. Împreună, cei doi au construit la Arad o echipă care ne face din nou să visăm. Iar acum, parcă mai mult decât oricând în ultimul deceniu, avem și cu ce și de ce.

    PS: Nu sunt un statistician, dar cred că niciodată în istoria de aproape 75 de ani, UTA nu a început campionatul cu trei victorii la trei goluri diferență fără a încasa vreun gol în 270 de minute. Nici pe vremea marelui Petschovski, nici a lui Domide și Broșovski – cu specificașia că pe atunci juca în prima ligă și cucerea titlul național, de șase ori -, și cu siguranță nici măcar în Liga a 4-a și în Liga a 3-a.

    uta 2

    UTA ARAD – FK CSIKSZEREDA         3-0 (0-0)

    Ciprian Rus 54 şi 87 şi Octavian Ursu – 90+3, 11m

    UTA: Fl. Iacob – Tomozei, Melinte, Fl. Ilie, Bg. Stancu – Lorenzi, Hrezdac (60 Isac) – Miculescu, Cip. Rus (cpt.), Buștea (53 Ursu) – Buhăcianu (89 Oroian)

    Rezerve: Bolboaşă – Şeroni, Dam. Isac, Oroian, Oct. Ursu, Cr. Puşcaş, Khalaila

    Antrenor: Laszlo Balint

    Csikszereda: Ljuljanovic – Majzik, Lalic, Csonka, Simo – Eder Gonzales, Sz. Veres – Bara (81 Barta), Jebari, Erdei (63 Magyari) – Hodgyai (53 Julia)

    Rezerve: Gyenge – Takacs, Csuros, Julia, Barta, Magyari, Palmes

    Antrenor: Valentin Suciu

    Arbitru: Mihai Amorăriţei (Câmpina);

    Asistenţi: Ionuţ Marius Bobe (Videle) şi Alexandru Filip (Timişoara);

    Rezervă: George Cătălin Roman (Grădinari – Timiş);

    Observatori: Iulian Spătaru (Timişoara) şi Romeo Malac (Timişoara).

     

    Gyuszi Balint – antrenor UTA

    „O victorie muncită. Le-am spus băieților toată săptămâna că nu ne va aştepta un meci uşor şi, din păcate, de ce ne-a fost frică nu am scăpat. Adică, nu am avut prospeţimea necesară, luciditatea de a face ceea ce ne-am propus. Am vrut să împingem fundaşii laterali cât mai sus, pentru a avea mobilitate în ofensivă, iar când, în sfârşit, am făcut aceste mişcări, ne-am luat aceste repere, au apărut şi ocaziile. După discuţia de la pauză, din fericire, echipa a reacţionat bine, am început mai hotărâţi. Am spus că trebuie să punem presiune, să îi facem să greşească şi echipa a răspuns bine. Nu a fost neapărat o discuţie mai tare cu jucătorii la pauză, dar am fost nemulţumit că am abordat relaxaţi duelurile unu la unu şi le-am spus că vreau mult ca, indiferent de numele lui, adversarul să simtă că vine acasă, la UTA. Am fost mai hotărăţi în partea a doua şi jos pălăria jucătorilor pentru ceea ce au făcut. Am fost organizaţi, am alergat, am muncit toţi. Băieţii au făcut efort mare pe această căldură, iar pe terenul sintetic efortul lor a fost dublat. Rezultatul e cu atât mai valoros. Din punctul meu de vedere, mulţi dintre jucători sunt la un nivel fizic bun şi e extrem de important ca cei de pe bancă să facă diferenţa. E vital ca ei să aducă plusul prospeţime fizică şi realizări tehnico tactice. Dacă stăm să ne gândim bine, Miculescu nu a jucat la Ploieşti şi a fost sub nivelul echipei din punct de vedere fizic astăzi. Consumul la meciul cu Petrolul a fost foarte mare, chiar şi psihic, a fost o încărcătură mare atunci. În schimb, acest meci a fost de o altă factură, porneam ca favoriţi, ştiam că ei se vor mulţumi chiar şi cu un punct şi că vor aglomera zona centrală. Important e că am obţinut ce ne-am propus şi mă bucur că spre final am reacţionat bine şi, pe organizarea bună defensivă din a doua jumătate a reprizei secunde, am plecat bine pe contraatac. E clar că mai avem de lucru, e clar că e doar debut de sezon, nu ne îmbătăm cu apă rece. Deja ne gândim la meciul cu Ripensia, o echipă rănită ce va încerca să ne pună mari probleme. Nu am intrat relaxaţi, pur şi simplu am avut lipsă de prospeţime, de aceea nu am luat întotdeauna cele mai bune decizii. Îi cunoşteam pe cei de la Csikszereda, eu i-am analizat, ştiam că au organizare defensivă bună, că se dublează, iar la mijloc au un jucător extraordinar pentru acest nivel, Soufiane Jebari, care accelerează bine când e cu faţa la poartă. Aşa a făcut etapa trecută, când ataca echipa sa şi mai ştiam că trebuie să avem răbdare, fiindcă va apărea calitatea noastră. Trebuia să fim perseverenţi, să punem presiune pe ei, asta am făcut în partea a doua. Trebuie să ne revenim rapid pentru meciul următor, pentru că, pentru mine, e important să fim la fel de serioşi de fiecare dată şi să ne construim această mentalitate”

    Valentin Suciu – antrenor FK Csikszereda

    „Din păcate, am pierdut un joc în care, la un moment dat, ne puneam speranţe. Din punctul meu de vedere, ne-a costat lipsa de experienţă la nivelul jucătorilor şi e a doua deplasare în care se vede asta, după cea de la Buzău. Trebuie să ne trezim la realitate cu toţii şi trebuie să jucăm un fotbal mult mai bun. În prima parte repriză am încercat să ameninţăm poarta adversă, am avut oportunităţi, dar lipsa de experienţă şi-a spus cuvântul. Oricum, scorul mi se pare dur, dar ăsta e fotbalul. Dacă ai ocazii de singur cu portarul şi dai în plopi…Ocaziile se răzbună, ca şi astăzi, rezultatul e nedrept, dar la final rămâne el e cel care rămâne înregistrat pe tabelă. Cine nu a văzut meciul îţi face o altă idee, meritam mai mult, dar din păcate nu am putut. Fotbalul te răsplăteşte sau te pedepseşte, când nu faci ce trebuie în teren. Felicit UTA pentru victorie, pentru rezultat, noi avem mult de învăţat din acest joc şi sperăm ca la următoarele meciuri să ne reglăm şi sunt convins că vom face asta. Lipsuri avem în special pe faza de atac. UTA este o echipă de tradiţie, cu suporteri extraordinari, care au susţinut echipa pe tot parcursul meciului. E o formaţie matură şi rezultatele confirmă acest lucru. Au jucători care pot decide jocul, e a treia etapă în care învinge cu acelaşi scor, chiar dacă, la fiecare meci în parte, poate rezultatul e cam dur pentru adversari, dar aşa e în fotbal. UTA e o echipă foarte pragmatică, dacă o ţine aşa, poate să ajungă departe. Altfel, fotbalul e pentru spectatori, mie îmi pare sincer rău că nu a fost şi mai plin stadionul. În faţa unor tribune pline, jucătorii se simt fotbalişti şi ştiu că trebuie să facă spectacol pentru spectatori. Nu contează că eşti acasă sau în deplasare, fotbalul s-a inventat pentru spectatori”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.