vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update Este oficial: a fost respins și dosarul lui Văcean la concursul de management al Filarmonicii

    de Tomck@t | 24 octombrie 2022, 12:03 PM | Administraţie | Culise | Topic special

    17

    Zvonul din acest weekend s-a confirmat astăzi. Pe site-ul Primăriei a apărut nota obținută de Alin Văcean în prima etapă a concursului: 6,72. Ca să treacă mai departe în etapa a doua, ar fi avut nevoie de nota 7.

    „Membrii Comisiei de concurs numiți conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 485/2022 au analizat proiectul de management depus de către domnul Văcean Alin-Corneliu în vederea ocupării postului de manager la Filarmonica Arad și au acordat pentru prima etapă a concursului un punctaj de 6,72 puncte.

    Potrivit prevederilor art. 2 lit. e) din Anexa la Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 484/2022 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului de proiecte de management pentru Filarmonica Arad sunt declarați admiși pentru susținerea etapei a doua, candidații care au obținut în prima etapă a concursului nota minimă 7” – se arată în documentul Primăriei.

    Titlu inițial: Zvon: a fost respins și dosarul lui Văcean la concursul de management al Filarmonicii (22 octombrie)

    Surprizele curg ca dintr-o țeavă de canalizare fisurată când e vorba de Filarmonica Arad. Prima surpriză a fost candidatura neașteptată a fostului director, Alin Văcean, la actualul concurs de management, a doua surpriză a fost eliminarea din start a doi candidați, contracandidații lui Văcean, iar a treia surpriză… precizăm din capul locului: vine deocamdată pe cale neoficială, dar se pare că nici Alin Văcean nu are chiar un asemenea prost-noroc. A fost respins și dosarul său. Sau, mai precis, nu a obținut o notă de trecere.

    E o diferență, totuși, între cele două „ture de respingeri” ale dosarelor de candidatură. Primii doi respinși, profesorii Cristina Cameniţă și Laurenţiu Muntean, au fost eliminați din concurs înainte de evaluare de către secretariatul Primăriei, motivând că dosarele lor nu îndeplinesc anumite cerințe ale regulamentului (cu toate că motivațiile Primăriei au fost îndoielnice și chiar contestate, dar în van). În cele din urmă, Alin Văcean a rămas singurul candidat, iar sesiunea de evaluare – de data aceasta cu o comisie desemnată, printre care doi directori de Filarmonică din țară – a avut loc între 13 și 21 octombrie. Rezultatul urmează a fi afișat luni, 24 octombrie, dar din culise se aude că nota este sub 7, notă insuficientă pentru a mai trece în a doua etapă.

    Potrivit informațiilor noastre, evaluarea dosarului depus de Alin Văcean a fost destul de rapidă. Se pare că evaluarea dosarului este însoțită de un punct de vedere / obiecție, ceea ce înseamnă că membrii comisiei nu au reușit să ajungă la un acord comun, dar media celor trei note, în orice caz, nu este favorabilă lui Văcean.

    Alte surse susțin că cei din comisie au constatat că și acest dosar, precum al celor doi candidați respinși în prealabil, ar fi incomplet sau neconform cu cerințele regulamentului de concurs (nu am reușit să aflăm ce anume a fost incomplet / neconform), chestiuni pe care – dacă zvonul este adevărat – secretariatul Primăriei nu le-a depistat, în mod mirobolant.

    Comisia de evaluare a fost formată din Florin Estefan (managerul Operei Naționale din Cluj-Napoca), Marin Cazacu (managerul Filarmonicii „George Enescu”) și reprezentantul Primăriei, consilierul local Antoanela Naaji.

    Ce urmează?

    Potrivit Regulamentului de concurs, „sunt declaraţi admişi pentru susţinerea etapei a doua candidaţii care au obţinut în prima etapă a concursului nota minimă 7”. Dacă, într-adevăr,  Alin Văcean a primit acum o notă insuficientă, în mod normal, concursul de față se anulează pur și simplu și se reia toată procedura.

    admis

    Au fost presiuni „de sus” pentru împingerea lui Văcean în scaunul de director?

    Zvonurile au curs în avalanșă zilele acesta și toate semnele arătau că acest concurs nu a fost, din start, unul corect. Ba mai mult, semnele indică tentativa unui concurs aranjat.

    Dincolo de faptul că cei doi contracandidați ai lui Văcean au fost respinși pentru așa-zise neconcordanțe în dosar, în timp ce dosarul lui Văcean a trecut, chiar dacă, aparent, are și acesta iregularități, să nu uităm că după ani de zile în care Alin Văcean a fost persona non grata la orice eveniment cultural în Arad, numele lui a apărut din senin printre invitați pe afișul unui eveniment organizat în parteneriat cu Primăria Arad și Centrul Municipal de Cultură, „Zilele Culturii Austriece” (vezi aici dovada), eveniment care va avea loc între 26 octombrie – 3 noiembrie. În mod interesant, după această „boacănă” dezvăluită de Special Arad, CMCA a modificat programul și l-a scos pe Alin Văcean din program (vezi aici).

    Dar asta a fost doar primul semn care susține zvonul potrivit căruia revenirea lui Alin Văcean a fost plănuită de luni de zile.

    Al doilea – și cel mai concludent – semn a fost modificarea „ușoară” a regulamentului concursului.

    Alin Văcean a putut să participe la concurs pentru că regulamentul prevede următoarea condiție: „nu i-a încetat contractul individual de muncă, raportul de serviciu sau contractul de management pentru motive disciplinare în ultimii 3 ani”. Alin Văcean a fost demis – tocmai pentru motive disciplinare – în anul 2016, deci – în mod convenabil – în urmă cu mai mult de 3 ani. A fost însă o modificare cât se poate de evident „cu dedicație”, deoarece, în mod normal, perioada „de grație” este de 7 ani. Iată mai jos, ca dovadă, regulamentul concursului din 2014.

    UPDATE

    Ulterior publicării articolului, ne-a fost adusă în vedere modificarea Codului Administrativ, în 2019, care a redus această condiție de la 7 la 3 ani. Totuși, trebuie să menționăm că în Regulamentul concursului de management se invocă Codul Administrativ doar pentru a se stabili dreptul consilierilor locali de a aproba formatul documentului (art. 129, art. 139 și art. 196), în schimb, dat fiind faptul că este vorba de o angajare de tip contractuală, se aplică prevederile din Codul Muncii, care lasă la latitudinea autorităților locale să specifice perioada care trebuie să treacă după o sancțiune de tip demitere până la o nouă angajare. Există alte instituții de cultură în țară care au stabilit o altă perioadă în Regulamentul Concursului de Management. La concursul de management pentru Filarmonica „George Enescu” București din acest an și la concursul pentru Filarmonica „Banatul” Timișoara de anul trecut, de exemplu, condiția era de 4 ani.

    Nu e o greșeală că Primăria a preluat condiția de 3 ani din Codul Administrativ, însă e strict o alegere și nu o obligație asupra acestei perioade menționate. Codul Administrativ ar fi impus o perioadă de exact 3 ani doar dacă am fi vorbit despre funcționari publici în funcție de conducere, nu și în cazuri de acest fel cum este cel prezent.

    regulament concurs 2014

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Habar n-aveti ce vorbiți sau sunteți plătiți să scrieți aberațiile astea. Verificați și alte anunțuri de concurs la alte filarmonici din tara să vedeți că niciunde nu e trecută perioada de 7 ani. Apoi, acest concurs este organizat de către Cheșa Ilie și Codrin Vlad pentru Laurențiu Muntean. Vacean s-a băgat, fără știrea nimănui, și le a încurcat socotelile. Dacă vreți să fiți obiectivi și să dați o știre cu adevărat, documentati-va mai mult despre acest concurs. Voi scrieți ce va livrează Codrin Vlad nu ce este de fapt in spatele acestui concurs.

      +2 voturi
      +1
      -1
    2. Asta „cu dedicație” a termenul de 7 ani n-are nicio treabă cu realitatea. Mereu se caută țapi ispășitori in rândul functionarilor, dar nimeni nu analizează legea. Ați publicat un anunț din 2014 cu termen de 7 ani. In 2014 se aplica legea 188/1999 care prevedea la art.82 că sancțiunea disciplinară privind destituirea din funcție se radiază de drept după 7 ani de la aplicare. Din 2019 e in vigoare OUG 57/2019 codul administrativ care la art.497 prevede că sancțiunea disciplinară privind destituirea din funcție se radiază de drept după 3 ani. Așadar, dedicația vine de la legiuitor, iar daca stabilești un concurs in 2022 trebuie sa ai in vedere actul normativ în vigoare la momentul concursului. Da na, scriem ce ni se spune, nu verificam puțin de ce e așa.

      0 voturi
      +1
      -1
    3. Faptul că alte filarmonici au pus 4 ani e problema lor. Radierea de drept presupune ștergerea sancțiunii in baza legii, ope legis, iar extinderea perioadei la una mai mare de 3 ani, prevăzută de lege, presupune interzicerea oricărei persoane căreia i s-a radiat sancțiunea după 3 ani, sa participe la un concurs încă un an, în mod nelegal.

      0 voturi
      +1
      -1
    4. Am căutat și eu. Concursul este organizat în baza OUG 189/2008 care la art.3 nu prevede o asemenea cerință, deci este o cerință specifica autorității. Întrucât, nici codul muncii și nici HG 286/2011 nu conțin asemenea fraza, sunt convins că a fost preluată din L.188 și mai apoi din codul administrativ, de către autoritatea organizatoare și de aici sunt și termenii de 7, respectiv 3 ani. Iar în cazul managerilor filarmonicii nu prea poți vorbi de o sancțiune, pentru pe toți i-au căzut la evaluare, deci practic, le-a încetat contractul de management conform OUG 189/2008.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.