vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Este momentul celor mai noi actori ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici” să strălucească, în comedia muzicală „Terapie de grup”

    de Tomck@t | 2 octombrie 2020, 3:34 PM | Cultură | Topic special

    0

    După o mai lungă perioadă de pauză decât s-a dorit, arădenii vor avea ocazia să revină în sala mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” în acest weekend, iar primul spectacol al stagiunii 2020/2021 vine direct cu o nouă premieră și o surpriză de proporții! O comedie muzicală pusă în scenă în premieră națională și o primă ocazie pentru arădeni de a-i vedea pe scenă – și de a-i îndrăgi instantaneu, suntem conviși de acest lucru! – pe cei mai noi (și totodată cei mai tineri) actori angajați la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”!

    Noul spectacol, numit „Terapie de grup”, poartă semnătura regizorului arădean Tapasztó Ernő și îi are în distribuție pe Marina Palii, Bogdan Neciu, Ștefan Dogaru, Diana Ioana Licu, Alex Popa și Alexandra T. Gîtlan. Spectacolul va debuta sâmbătă, 3 octombrie, la ora 19, după care se va juca în această lună și duminică, 4 octombrie, și joi, 8 octombrie, de la aceeași oră.

    Primii trei au fost prezentați pe Special Arad în iulie și, ce-i drept, au mai avut ocazia să se prezinte în fața publicului arădean în această vară, însă nu într-un spectacol de teatru, ci într-un spectacol de jonglerii cu foc, lupte, scrimă și cabaret.

    Nou-venit în echipa Teatrului Clasic „Ioan Slavici” este și actorul Alex Popa, pe care-l vom prezenta mai pe larg săptămâna viitoare.

    Diana Ioana Licu a avut deja ocazia să joace pe scena mică a teatrului arădean (sala 30/3) încă înainte de pandemie, iar apoi pe scenele ambulante din timpul verii, în cadrul proiectului „Teatru la fereastră”, prezentându-ne one-woman show-ul „Bagajul cu oameni”.

    Alexandra T. Gîtlan colaborează deja pentru a doua oară cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, prima coproducție în care a jucat fiind spectacolul „Rosencrantz și Guildenstern sunt morți”. De asemenea, am putut s-o vedem în one-woman show-ul „Rhapsody in glue”, prezentat la Teatrul de vară în 2018.

    Va fi un spectacol longeviv

    Nu încape nicio îndoială! Special Arad a fost prezent ieri seara la prima repetiție integrală și concluzia e clară: „Terapie de grup” este un spectacol vibrant, energic, cu lipici automat și pe gustul tuturor, o comedie bine gândită și bine structurată, în care tinerii actori, fiecare în parte, sunt efectiv pe val. Este un musical, dar în același timp o ironie fină la adresa musical-urilor, accentul fiind pe prezentarea celor șase personalități complet diferite, cu probleme psihologice diferite.

    Simți că totul este pe punctul de a se destrăma? Că problemele te copleșesc? Ești îngrozit că te paște o boală? Îți este frică să iubești? Nu mai știi cine ești cu adevărat? Sunt întrebări esențiale care, fără îndoială, își găsesc un posibil răspuns în acest spectacol deosebit de simpatic!

    La bază, povestea transpusă pe scenă seamănă cu scenariul unui film ce se găsește pe Netflix, chiar dacă personajele au fost rescrise… însă nu vom divulga titlul, deoarece nu vrem să împușcăm surpriza. Îndrăznim să susținem, în schimb, că spectacolul de teatru are o rezonanță mult mai intensă decât filmul în cauză!

    „Terapie de grup” este o coproducție a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, Aradi Kamaraszínház și Teatrul Jókai din Békéscsaba (Ungaria), în cadrul proiectului „Teatru fără frontiere”. Scenariul a fost scris de Bolba Tamás, Szente Vajk și Galambos Attila, iar versurile sunt semnate de Alexandra T. Gîtlan, Tapasztó Ernő, Éder Enikő și Fekete Réka. Muzica este compusă de Bolba Tamás, coordonator muzical este Éder Enikő, iar decorul și costumele sunt realizate de Irina Păun Chirilă și Tapasztó Ernő. Echipa spectacolului este completată de Timea Laslavic (traducerea textului), Fekete Réka (asistent regie), Ioan Horga, Cosmin Harbei și Lucian Chîrlan (light design), Cosmin Harbei și Lucian Chîrlan (sound) și Cosmin Blaga (regie tehnică).

    Debut al stagiunii în condiții speciale

    Prima premieră a stagiunii 2020-2021 coincide cu primul spectacol jucat în interiorul teatrului, după declanșarea pandemiei de Covid-19. Pentru siguranța spectatorilor, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad a pus la punct o serie de măsuri concrete. Acestea se referă atât la accesul publicului în sălile de spectacol, cât și la dispunerea spectatorilor în sală, astfel încât să fie posibilă distanțarea socială. 

    Setul de măsuri de siguranță se aplică și în cazul vânzării biletelor. Astfel, pentru reprezentațiile susținute în Sala mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, biletele, în limita locurilor disponibile, se achiziționează online de pe platforma www.biletmaster.ro sau de la agenția de bilete a teatrului arădean, conform orarului (marți, joi și vineri: 10:00-16:00, miercuri: 10-14, sâmbătă și duminică: 10:00-12:00 și 17:00-18:30). Important de reținut este că, pentru a evita aglomerația, în ziua reprezentației, biletele pot fi achiziționate de la casieria teatrului doar până la ora 18:30!

    IATĂ MĂSURILE DE PROTECȚIE ÎMPOTRIVA RĂSPÂNDIRII VIRUSULUI SARS-COV 2:

    MĂSURI PRIVIND ACCESUL PUBLICULUI ÎN SALA DE SPECTACOLE

    •  STAȚIONAREA EXTERIOARĂ 

    Publicul spectator se va grupa, păstrând distanța, pe suprafața împrejmuită cu gard de protecție special destinată prestaționării. Aceasta se află pe latura stângă a platoului din fața clădirii teatrului, privind dinspre bulevard. Accesul în spațiu se va face prin intrarea pe o poartă confecționată din lemn și sârmă, după parcurgerea trecerii de pietoni de pe latura cu strada Unirii.

    •  ACCESUL PUBLICULUI ÎN CLĂDIREA TEATRULUI

    Accesul publicului se va face gradual, după cum urmează: după staționarea în spațiul dedicat așteptării, publicul va parcurge traseul marcat, prin tunelul de protecție, holul de intrare, holul mare, foaier și locul rezervat din sala de spectacole.  

    Personalul teatrului va fi amplasat pe tot traseul stabilit. Astfel, de la platoul de staționare și până în sală, atât pompierii, cât și plasatoarele, vor fi dispuși la o distanță care să le permită să păstreze contactul vizual, pentru o coordonare mai bună și o dirijare eficientă a fiecărui spectator. 

    Personalul desemnat al teatrului va împiedica staționarea sau gruparea mai multor persoane în spațiile de tranzit și va îndruma fiecare spectator să își ocupe locul rezervat în sală. 

    •  PROCEDURA DE TERMOMETRIZARE

    Pompierul de la poarta principală de intrare în incintă va măsura temperatura fiecărui participant la spectacol, cu monitorizarea atentă a nivelului de temperatură individual. Acesta va respecta procedura standard de repetare a măsurării temperaturii dacă ea depășește 37,3 grade Celsius. Spectatorului căruia i se stabilește la o a treia măsurare o temeperatură egală sau mai mare cu 37,3 grade Celsius nu i se va permite accesul în sala de spectacole, urmând să i se restituie contravaloarea  prețului biletului.

    •  TRASEUL PUBLICULUI PÂNĂ ÎN SALA DE SPECTACOLE 

    Pentru stabilirea traseului de acces spre sala de spectacole circuitul va fi marcat cu bandă de ghidaj adezivă,  bicoloră  (galben-negru). Direcția de acces spre sală și, respectiv, spre ieșirea din imobil, va fi marcată cu săgeți de culoare verde. Circuitul de intrare va fi amplasat pe partea stângă a holurilor, pe sensul de intrare spre sală, iar cel de ieșire – în partea opusă, pe sensul de ieșire din clădire. Cele două circuite nu se vor intersecta sau suprapune. 

    •  DISTRIBUȚIA LOCURILOR ÎN SALA DE SPECTACOLE

    Sala de spectacole beneficiază de un grafic de dispunere a locurilor conform cu normele în vigoare. Se va folosi stalul sălii, lojele de la parter și cele de la etajul I. Variantele de grupare a publicului în sala de spectacole sunt în formulă de 2- 3 spectatori, excepție fiind locul singular. Noul grafic al sălii este disponibil pe site-ul www.teatrulclasic.ro și pe platforma profesională de vânzare a biletelor www.biletmaster.ro.

    •  ACCESUL PUBLICULUI LA TOALETE

    Accesul spre toalete se va face pe un circuit complementar circuitului de acces spre sala de spectacole și va fi marcat cu bandă adezivă bicoloră: galben-negru.

    MĂSURI DE PROTECȚIE ȘI INFORMARE IGIENICO-SANITARĂ

    •  AMPLASAREA MIJLOACELOR DE IGIENIZARE 

    La intrarea în incintă și în sala de spectacole vor fi amplasate următoarele dispozitive: dispenser – tun, dispenser cu rezervă pe suport metalic sau rezerve cu soluții montate pe pereți.

    •  MATERIALE DE INFORMARE 

    În incinta clădirii, publicul va fi informat asupra măsurilor de prevenire și combatere a SARS-Cov 2, prin intermediul afișajului și a informărilor audio. Acestea cuprind formulările standard privind purtarea măștii, distanțarea fizică, igiena mâinilor.

    ESTE STRICT INTERZISĂ:

    •  Staționarea publicului în spațiile de tranzit
    •  Nepurtarea măștii de protecție în interiorul teatrului
    •  Formarea de grupuri mai mari de trei persoane în spațiile de tranzit
    •  Ocuparea, în sala de spectacol, a unui alt loc decât cel rezervat 
    •  Nerespectarea traseului stabilit în prealabil pentru accesul și ieșirea din sala de spectacole și din clădirea teatrului
    •  Nerespectarea distanțării sociale atât în spațiile de tranzit, cât și în sala de spectacol 

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.