sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day: Scuze tuturor! Domului Falcă, Bibarț, Bîlcea, Țolea și celorlalți! De vină suntem noi!

  de Lajos Notaros | 3 mai 2018, 10:03 AM | Opinii

  31

  Pentru că scriem ironic, la mișto, cum ar veni, despre cei care ne reprezintă.

  Nu e mare lucru, am fost admonestat de o cititoare pentru tonul ironic cu care, susține ea, am comentat catastrofa Retim, respectiv modul penibil în care a „manageriat” această catastrofă previzibilă domnul Adrian Țolea, președintele A.D.I. Deșeuri.

  Nu m-aș fi deranjat pentru un comentariu negativ, sunt absolut obișnuit, cel care face presă în aceste zile trebuie să știe să gestioneze avalanșa de păreri și opinii care se nasc pe marginea unui text de al său.

  Colegii însă se plângeau de lipsa de înțelegere a multor arădeni, de atitudinea lor, hai s-o numim mult prea provincială, atunci când venea vorba de scandalul gunoiului. Mulți încercau să-i scuze pe cei responsabili, de edili este vorba, nu de firma de salubritate, opinând că e ceva trecător, așa-i la început, nu-i mare lucru.

  În același ton, de altfel foarte civilizat, comentatoarea mea manifesta o slăbiciune pentru domnul Țolea, afirmând că este vorba de un om fin și priceput, nici măcar nu este o criză, e ceva obișnuit de „predare-primire”, lucrurile se vor calma cu timpul, firma va intra în pâine și totul va merge ca pe roate.

  31195706 1622141734488039 5199511374455111680 n

  Când am încercat s-o conving că este vorba de nepricepere, ca să nu spun mai mult, comentatoarea m-a pus la punct, tot foarte civilizat, spunându-mi să vorbesc de criză când gunoiul îmi va ajunge până la balcon, dar până atunci mai este.

  I-am spus că nu locuiesc la bloc, nu este vorba de mine, însă doamna, în mod evident, avea o părere despre jurnaliști, considerându-i în cel mai bun caz niște băgători de seamă care pot fi cumpărați de oricine și spun ce li se comandă de unii-alții.

  Iată, între timp gunoiul a ajuns la etajul șapte, doamna încă combate puternic pe postarea de pe FB, acum, după ce eu m-am retras realizând cu nu prea am cum s-o conving, contracarând comentariul doamnei Lucia Bibarț, cea care, mai citită, chiar poetă, încerca totuși să-i spună că nu e în regulă cu gunoiul neridicat de o săptămână.

  Nu cred că oponenta mea ar face parte din structurile administrative, e posibil să fie însă în cercul de cunoștințe și/sau prieteni ai domnului Țolea, marcată de eleganța în maniere a omului care răspunde de gunoiul și gunoaiele județului – A.D.I. Deșeuri fiind o „întreprindere” județeană –, o realitate semnalată și de faptul că fiecare intervenție de a ei era „lăicuită” invariabil de cine credeți, da, ați câștigat: domnul Adrian Țolea.

  Și mai este ceva pentru care am decis să vorbesc puțin despre atitudinea arădenilor, folosindu-mă de această polemică virtuală dintre un jurnalist și cititorul său.

  Da, domnul Țolea s-ar putea să fie ultimul pe lista vinovaților, este posibil să fie chiar nevinovat în naivitatea sa binevoitoare.

  31562184 2031086333826616 3628327353060425728 o

  Am urmărit o postare a domniei sale de acum o săptămână și mai bine – 24 aprilie – în care anunță cu bucurie că Retimul își începe activitatea. Postarea era ilustrată cu o imagine a unor mașini de salubritate aliniate, gata de luptă – o aveți în ilustrația principală a textului pe care îl citiți – domnul Țolea fiind de-a dreptul încântat de viitorul luminos al gunoiului arădean.

  Desigur, fotografia era doar ilustrație, asta ca să nu spunem un fake, o minciună, lucru demonstrat în zilele următoare, atunci când s-a aflat că mașinile Retim nu sunt câte ar trebui să fie și nici acelea nu au actele în regulă.

  Domnul Țolea vorbea, așadar, cam fără acoperire, dar dacă asta nu i se pare o dovadă de incompetență, atunci nu mai știm ce ar putea fi.

  Poate calcul, poate lașitate, poate oportunism, oricum nedemn pentru cel care se consideră încă adevărata alternativă la Gheorghe Falcă iar faptul că a fost „retrogradat” de acesta, o dovadă a faptului că se teme de el.

  Dacă ar fi așa, domnul Țolea avea oportunitatea să arate chiar acum cine este, cât de bun și de tare este, nu să se pună în slujba celuia care l-a îndepărtat de pe liste, surghiunindu-l penibil un fel de șef la gunoaie.

  31727914 2031532210448695 1057190119552843776 o

  Mult mai rău ca Bibarț sau Bîlcea, ăștia măcar au pentru ce să-i cânte în strună lui Ghită Falcă. Chiar dacă nici Bibarț nu se simte foarte bine mai nou, tocmai din cauza lui Bîlcea, cel zvonit să-l urmeze pe Falcă în fotoliul de primar dacă acesta se duce mai sus undeva.

  Toate acestea sunt însă ipoteze și zvonuri, deocamdată primarul este tartorele, cu atât mai mare ne-a fost surpriza văzându-l dispărut din peisaj după primele zile de scandal cu Retimul.

  Nu stiu cum să-i spunem acestei „strategice retrageri”, dacă n-ar fi arădeni care încă, așa cum am văzut, țin la el și la marionetele sale, am zice că a fost o dovadă de lașitate și calcul de om în care nu poți avea încredere.

  În loc să stea pe metereze, primarul Aradului dispare tocmai atunci când ar fi mai mare nevoie de el, când situația se împute – de data aceasta și la propriu! – dovedind mereu că nu este decât un carierist fără conținut, gata să sacrifice tot și pe oricine pentru încă un pas pe scara imaginară a imposturii.

  Și, iată, am ajuns astfel să închidem cercul.

  31753524 2031520960449820 7385482039710973952 o

  Am plecat de la opinii care nu văd pădurea de „uscături” și am ajuns la uscăturile care astfel se pot imagina pădurea în sine.

  Astăzi, miercuri, 2 mai, nu a venit Retimul pe strada mea – era timpul conform programării – în ciuda asigurărilor domnului Țolea că din 2 mai lucrurile vor intra în normal. N-a venit nici în ciuda berilor oferite de domnul Bibarț lucrătorilor de la Retim, n-a venit nici în ciuda tăcerilor prelungi ale domnilor Bîlcea și, nu în ultimul rând, Falcă.

  Nu-i bai, dragi arădeni, putea să fie și mai rău, noi să fim sănătoși!

  Chiar dacă cu prelungirea acestei crize a gunoaielor și a temperaturilor de vară e din ce în ce mai greu!

  (Și în paranteză pentru cei care văd în ziaristi niște „coate-goale”, nerealizând ce înseamnă o societate modernă democratică: pentru inundarea unui oraș cu gunoaie (GARBAGE) pot fi mulți de vină, dar responsabil nu poate fi decât primarul!)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Doamna amintita in articol,poate avea o toleranta mai mare fata de problemele ce apar ocazional in urbe.Sau pur si simplu este simpatizant al actualei administratii.Este dreptul ei.Precum este si dreptul nostru,al celor care avem in memorie un ” opis” al derapajelor administratiei de-a lungul multilor ani de cand ne ,imbucura’ cu activitatea in folosul comunitatii.Iar onor mass-media bine face ca este cu ochii pe ei ” ca pe butelie”.Daca ne-am face ca ploua tot timpul,am putea reactiva ,Scanteia’ sau ,Munca de partid’ si n-am mai avea greturi.Ar rasuna Aradul numai de ode!

   +9 voturi
   +1
   -1
  2. Doamna care ii ridica osanale d-lui Tolea sau celor din administratia acestui oras prapadit este invitata in fata casei mele (unde se afla pubelele)spre a inhala mirosul emanat si desigur poate doreste oo poza cu viermii care s-au format in pubela de deseuri menajere.Nu este o gluma,martori sunt domnii de la Politia locala pe care i-am invitat „la vizionare”.Iar d-l Tolea daca este o persoană atat de „fina”si elevata ar face bine sa aiba si bun simt sa-si dea demisia din toate functiile administrative!

   +17 voturi
   +1
   -1
  3. In ’90 Petre Roman facea furori in randul admiratoarelor echipate in capot, revenind la prezent, pe mine unul ma lasa indiferent admiratia doamnei fata de acest martafoi pentru ca se vede cu ochiul liber incompetenta sa in postul pentru care este platit din banii aradenilor.

   In alta ordine de idei nu pot sa nu observ inca o data lasitatea caracteristica de care da dovada Falca. Rar mi-a fost dat sa vad un om mai fals si mai las decat asta.

   +18 voturi
   +1
   -1
  4. Nu stiu de ce trebuie bagate in seama toate fufele ce se baga in seama pe special arad!!!realitatra pute la propriu iar tolea daca ar avea onoare s ar apuca de altceva ca de administrator sau consilier e minus zero barat!!

   +10 voturi
   +1
   -1
   • Credeam că din text a reieșit că nu e vorba despre o „fufă” oarecare.
    Nu a comentat pe Special, ci pe timeline-ul meu de pe FB. Acolo unde s-a declanșat astfel o mică polemică.
    Doamna a fost prezentă cu nume, prenume, susținându-și punctul de vedere cu dârzenie, rămănând însă în limitele unei polemici normale. MI s-a părut că reprezintă o atitudine mai generală, caracteristică arădeanului mediu, de aceea am pornit de la observațiile ei.
    Pe de altă parte, eu răspund tuturor comentariilor care merită – e judecata mea, desigur -, considerând, am mai spus asta aici, că jurnalismul online este diferit de cel clasic, printat, și prin aceasta posibilitate ca autorul să discute pe marginea textului cu cititorii săi.
    Așa cum am facut acum cu Dumneavoastră.

    +7 voturi
    +1
    -1
  5. „doamna” respectiva ar trebui sa stie ca gunoiul si mizeria atrag sobolanii, sobolanii aduc cu sine boli, boli care au fost eradicate tocmai pentru ca noi ca specie am evoluat, daca ea a ramas in grota, nu are decat sa ramana acolo, sa-i duca cu ea si pe cei pe care ii apara, cu tot cu tomberoanele pline de gunoi in putrefactie!!!

   +3 voturi
   +1
   -1
  6. Poate doamna a fost convinsă de către cei de la Retim că așa e mai greu la început. Cu acest text s-au plimbat pe strada noastră sâmbătă în urma mașinii de gunoi doi habarnişti și repetau cu stoicism: „e greu la început ” . Din câte mi-am dat seama și lor le-a fost foarte greu să se documenteze nici măcar zilele în care operează pe strada noastră nu le știau sau măcar să aibă la ei un grafic tipărit și să citească de acolo. De atunci trebuia să mai treacă de 2 ori dar bănuiesc că băieții sunt pierduți printre grafice sau mai bine zis gunoaie.

   +2 voturi
   +1
   -1
  7. As veni cu o completare la ultimul alineat al articolului.
   1. Orasul este al cetatenilor care isi delega in mod democratic administratorii publici pentru gestionarea aspectelor de interes comunitar, evident in acord cu interesul cetatenilor.
   2. Alesii nostrii ca delegati ai nostrii pentru administrarea problemelor publice locale sunt: primarul si consilierii locali.
   3. Noi nu am ales si nu am mandatat, prin alegeri libere si democratice o asociatie, care nu a participat la alegeri, sa ne reprezinte noua interesele in domeniul gestionarii deseurilor.
   4. Primarul si consilierii sunt singurii responsabili de gestionarea deseurilor.
   5. Consilierii sunt grupati in consiliul local municipal si isi manifesta prin vot in cadrul unor sedinte optiunile de pe agenda proprie. Ei nu au roluri administrative concrete ci sunt doar un for decizional colegial.
   6. Primarul este singura persoana mandatata de noi si care are atributii administrative, inclusiv in problema deseurilor.
   7. Primarul Aradului este singura persoana vinovata fiindca este singura responsabila fiindca este singura care are drept de decizie.
   8. consilierii se manifesta prin hotarari.
   9. ince masura pot consilierii sa hotarasca ca ei delega gestionarea deseurilor catre o asociatie este foarte discutabil, chiar ilegal. In constitutie se spune la art. 2 ca dreptul de a decide pe aspecte de interes public (notiunea de suveranitate) apartine poporului roman care se manifesta prin institutii alese in mod democratic. La nicel local institutia aleasa in mod democratic este consiliul local si primarul. ADI Deseuri nu este o institutie aleasa in mod democratic. Nimeni nu a fost chemat sa voteze nimic din ceea ce inseamna ADI deseuri.
   10. ADI deseuri exercita ilegal un atribut ce revine unei institutii. Adi nu are dreptul sa reglmenteze nimic care sa poata sa fie opus cetateanului. Forta juridica a hotararilor ADI este egala, din perspectiva cetateanului cu 0 (zero).
   11. Cum poate o asociatie sa contracteze obligatii si sa constituie monopoluri pentru cetateni? Nicicum! Toturi la Arad se intampla.
   12. Contractul de concesiune a serviciului cu RETIM a fost semnat de ADI cu RETIM. Pentru cetateni amandoua firmele sunt egale cu 0 din perspectiva dreptului de reglementare.
   13. Contractul cu RETIM care se baga sub nasul cetetatenilor ca fiind obligatoriu este o manipulare ordinara. Nimic din ce face o firma privata nu poate fi obligatoriu pentru cetateni decat in masura in care ei vor sa aiba o intelegere cu firmele respective, adica un contract. Se pare ca la Arad peste 50%din cetateni doresc RETIM – nu inteleg de ce se plang de RETIM cand ei l-au ales si ei au dorit sa fie parti contractele astea paguboase?
   14. Fiind vorba de contracte apare necesar sa se faca o solicitare catre Protectia Consumatorului pentru calitatea serviciilor care nu corespunde prevederilor contractuale si o alte catre Consiliul Concurentei pentru constituirea de monopol. Sunt foarte curios care va fi punctul de vedre al politrucilor incompetenti si corupti de la Protectia Consumatorului Arad, pusi pe functie de alti politruci? Cum vor reusi ei sa musamalizeze un scandal public, ca la fraierii de consumtori nu le da niciodata satisfactie daca este vorba de firme mari?
   15. Daca as avea contract as cere rezilierea lui in instanta, sa vad ce pot judecatorii nostri mirobolanti?

   +11 voturi
   +1
   -1
   • Impecabil.
    Da, despre asta este vorba, despre asta am incercat sa „combat”.
    Farar sa spun, pentru ca n-am probe, ca aceasta „inginerie” juridica este tocmai pentru a ascunde responsabilitatea la o adica.
    Avand in vedere, desigur, avantajele materiale care decurg de aici pt cei implicati…

    +4 voturi
    +1
    -1
   • Ce mai trebuie adăugat la cele deja menționate sunt următoarele:
    Prin dispoziții, Primarul și-a delegat cea mai mare parte a atribuțiilor Administatorului Public, Secretarului Municipiului, diverșilor directori. Fragmentarea actului decizional, antipatiile, orgoliile dar și incompetența, obediența și lipsa înfruntării atunci când primarul o dă in gard, toate astea au creat situația prezentă.

    Avem un primar mai mult politician decât gospodar. Mai mult turist decât localnic. Asta s-a votat. Sau pentru asta nu s-a ieșit la votul local.
    Da, primarul are vina lui. Imensă, și după părerea mea.
    Dar noi, cetățenii?

    +3 voturi
    +1
    -1
   • Ce vezi adunat pe la gunoaie e echivalent cu euroii stransi de falca tolea cionca balcea in banca la fiecare metru cub de gunoi care il vezi imaginativ poti vedea teancul de 10 mii de euro aruncat de iotcu in brad cand l au prins!!

    +5 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  6 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.