vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Paradoxul celui care spune adevărul într-o lume mincinoasă

    de Lajos Notaros | 17 noiembrie 2022, 7:32 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    4

    (foto: akvillas.com)

    Nu vorbim ca să ne aflăm în treabă și chiar dacă ar fi așa, care ar fi treaba?

    Chiar dacă nu sunt preocupați prea mulți de cele ce urmează, este bine să reținem că acum vreo 2600 de ani unul Epimenide din Creta a afirmat că toți cretanii sunt mincinoși. Cretanii nu s-au supărat ei foarte tare, povestea era veche, ei, pur și simplu, nu acceptau ideea că Zeus este nemuritor.

    De fapt, cel puțin dacă ne luăm după poveste, treaba a început atunci când Medea și Thetis au dorit să decidă cineva care dintre ele este mai frumoasă și l-au rugat pe Idomeneu cretanul să fie el acela. Iar când acesta a optat pentru Thetis, dezamăgita Medea l-a făcut mincinos și i-a blestemat pe toți cretanii să nu mai poată spune adevărul în vecii vecilor.

    Multă vreme afirmația lui Epimenide nu a reprezentat nicio problemă. Asta este, omul s-a supărat și i-a făcut din nou mincinoși pe toți concetățenii săi blestemați de Medea. Până au apărut filozofii, mai ales cei moderni, realizând că dacă luăm mot-a-mot afirmația cretanului, avem o problemă. Fiind cretan, minte și atunci când spune adevărul, ceea ce înseamnă că spune adevărul și atunci când minte. Oarecum problematic din punct de vedere al logicii, am spune astăzi fără să mai intrăm în amănunte.

    Ouroboros 2
    Foto: 東スポ

    Mi-am adus aminte de acest paradox al mincinosului, cum se numește, atunci când am citit ultima intervenție de pe Facebook a lui Gheorghe Seculici.

    În această postare mai lungă ca de obicei, președintele Camerei de Comerț din orașul nostru încearcă să lămurească confuzia creată după intervențiile sale din ultima vreme. Nici subsemnatul nu s-a dat la o parte, remarcând activismul civic din ce în ce mai intens al celui numit, prezența sa de o vreme în spațiul public cu puncte de vedere clare, limpezi și de multe ori tranșante.

    Ce spune el mai nou: nimic deosebit și până la urmă ceva absolut normal. Să nu se interpreteze, să nu se presupună tot felul de lucruri, ci textele sale să fie luate ad literam. Adică să nu se ajungă la presupunerea că el urmărește altceva decât spune. Că de fapt nu vorbește doar de dragul de a clarifica lucruri legate de economia și urgențele economice ale orașului și județului, ci urmărește prin asta scopuri politice.

    149163 310678989044899 1464727765 n

    Mai simplu spus așa, după o retragere de câțiva ani, își anunță revenirea în politica arădeană, întrebarea fiind doar când, unde, cum și de ce. Cam asta este părerea care s-a coagulat, atât în presa locală, cât și în spațiul public digital, asta încerca să contracareze Seculici prin postarea sa oarecum explicativă.

    Nu știu dacă Gheorghe Seculici este familiar cu paradoxul mincinosului, prezentat mai sus. Nu aș fi surprins, știut fiind că din acest punct de vedere este mult peste nivelul clasei politice arădene, dimensiune de altfel oarecum evidentă și în intervenția sa despre care discutăm.

    1280px
    Foto: Wikipedia

    Pentru că dacă este, trebuie să fie conștient și de șansele minime ale intervenției sale. De faptul că nimeni nu crede în onestitatea acestei abordări în afară, eventual, de cei care îi sunt aproape, mai precis au un interes în revenirea sa în prima linie a politicii arădene. Într-o lume în care toți caută adevărul în spatele celor spuse și declarate, fiind convinși că meseria de politician tocmai asta înseamnă, să ascunzi cât mai bine adevăratele tale intenții, este cam naiv să crezi că ceea ce spui este exact ceea ce se înțelege. Că oamenii te și cred dacă afirmi lucruri care nu se mai poartă în politică.

    Politica în România este mai nou o lume a cretanilor care au fost blestemați să mintă tot timpul.

    Este drept, nu are cum să fie altfel din moment ce această lume a politicienilor este plină de indivizi fără chemare, pregătire și o minimă onestitate. E mai rău decât în Creta lui Epimenide: acei cretani nu se ascundeau fiindcă nu aveau ce arăta, ci afirmau sus și tare că ei nu cred în Zeus. Ai noștri nu cred în nimic în afara intereselor lor personale, dar pe care le caută prin mijloace lipsite de onestitate tocmai datorită faptului că nu au calitățile cu care să le obțină pe căi oneste.

    1524473 472716969533469 416965820969805448 o

    Nefiind nici pregătiți, nici inteligenți, au nevoie de pile, cunoștințe și relații (PCR-ul nemuritor), neavând gânduri și proiecte proprii, au nevoie de complicitatea celorlalți ca ei ca să nu pară cu totul nefolositori. Să apari dintr-odată pe un cal alb printre cei care circulă doar în SUV-uri, riști să nu fii luat în serios, ba dimpotrivă, să creezi ilaritate atât printre cei din SUV-uri cât și printre cei care urmăresc spectacolul de pe marginea drumului.

    Pe de altă parte, rămâne întrebarea: suntem condamnați la a accepta la infinit parazitismul unei clase politice nepregătite și lașe care trăiește din prostia și ignoranța noastră, a celor mulți și aflați la cheremul lor? Cum s-ar putea sparge acest cerc vicios, cum ar fi posibil să se nască încet, dar sigur o clasă politică pricepută și responsabilă? Cel puțin atât cât se poate asta în politică la cei care sunt un pic în fața noastră, la cei la care se duc ai noștri concetățeni mai întreprinzători să lucreze și să învețe și să realizeze că, totuși, corupția acolo nu este atât de omniprezentă ca la noi.

    Și cu aceste întrebări dăm din nou de paradoxul de la care am pornit: numai așa, dacă acceptăm că paradoxul mincinosului este totuși un paradox logic și nu unul practic, în realitate nu se poate exclude ca între atâția mincinoși, să mai fie și câte unul care spune adevărul…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. In ochii ”tovarasilor” ...

      … noi nu suntem decat niste simpli pioni, instrumente insignifiante in evolutia de ansamblu a lucrurilor “bine facute”.Incearca de ceva vreme sa puna accentul pe nevoia unei schimbari, si indeosebi pe schimbarea din viata sociala; ideea ca lucrurile, ba chiar si faraonii, se schimba.
      Toti “jmecherii” acestia se misca intr-un fundal speculativ, crezandu-se adevarati “ingineri sociali”.Nu vad ca istoria se repeta, nu vad ca sunt niste degenerati inutili atat politic cat si social.
      ODT – oligarhie, democratie, tiranie, iata un amestec perfect a ceea ce se intampla astazi cu noi, “pulimea”.La poarta sperantei stau buluciti “salvatorii” – alde GS & Co.Sunt iscusiti, dar vizibil ostili, propagandisti daunatori si democrati cameleonici! Isi cresc cu grija “auxiliarii” care ne vor calca pe cap copiii!

      +6 voturi
      +1
      -1
    2. [„Paradoxul celui care spune adevărul, într-o lume mincinoasă”…]
      Eu aș spune că nu este nici un „paradox”, ci , mai repede, REALITATEA: „inutilitatea” celui care spune adevărul, într-o lume plină de „păreriști” și demagogi, fără ca acest „adevăr” SĂ FIE COMPLETAT DE FAPTE CONCRETE și „consistente” (ex: Bolojan)…
      Pt că DOAR „adevărul”, NU ȚINE LOC NICI DE FOAME, NICI DE FRIG !!! 😣

      [„De faptul că nimeni nu crede în onestitatea acestei abordări în afară, eventual, de cei care îi sunt aproape, mai precis au un interes în revenirea sa în prima linie a politicii arădene. Într-o lume în care toți caută adevărul în spatele celor spuse și declarate…”] – regret, dar aici, din nou, aș face o corecție: lumea, caută, în primul rând, FAPTELE din spatele celor declarate ! 🤔

      Și, da, normal că nici un „om cu scaun la cap”, nu ar putea crede în onestitatea unuia care, înainte de a emite tot felul de păreri „intelijente” și a spune tot felul de „adevăruri”, are „palmaresul de realizări concrete PT. COMUNITATE”, al naibii de gol ! 😉
      Dar are, în schimb, EXPLICAȚII și JUSTIFICĂRI (pt nerealizări)…

      PS: credeți că eu, dvs sau alții, care spunem niște ADEVĂRURI PERTINENTE (zic eu), am fi aleși și utili Comunității, dacă toate aceste ADEVĂRURI n-au fost dublate și de REALIZĂRI CONCRETE ȘI SEMNIFICATIVE în folosul acestei Comunități ?
      Mă îndoiesc…
      Și, cred, că așa ar fi și normal: ca după atåția ani de DEMAGOGIE GOALĂ (indiferent cât adevăr și inteligență ar ascunde ea), SĂ DEVENIM MULT MAI PRAGMATICI și să judecăm pe ceilalți, DOAR DUPA FAPTE ! 🤔 (iar în direcția asta, Bibi – indiferent câtă „beșteleală și miștocăreală” încasează, pare să „pedaleze” cu mult succes – ceea ce, după părerea mea -, e și de admirat și de respectat, DACĂ o să continue tot așa!).

      +3 voturi
      +1
      -1
      • O teorie teoretic corecta.
        Sunt si eu de acord ca ar trebui sa promovam politrucii dupa criterii obiective, masurabile si nu dupa promisiuni sau identificarea unor probleme arhicunoscute numai ca logica asta este bruiata logic de logica puterii.
        Sa-ti explic …. eu detin monopolul puterii, toate resursele publice, toate promovarile stau in pixul meu, nimic nu misca fara mine, toti imi sunt subordonati, slugi, iobagi. Eu sunt singurul care poate face ceva.
        Eu am monopolul putirintei. Repet, doar eu pot. Nimeni nu poate nimic.
        Dupa asta revin la logica ilogica a logicii puterii si pun pe tapet ideea asta potrivita intr-o lume normala, competitiva, nu la noi unde n-avem nimic cu niste principii elementare (competitie libera, concurenta, meritocratie, transparenta, implicare civica, consultare, dezbatere etc.) si spun iarasi, logic, ca eu sunt cel mai bun fiindca sunt singurul care am facut ceva, ca nimeni nu a facut mai multe ca mine. Ignor total ca nimeni nu a avut acces la resursele publice care sunt monopolul meu, de dictator incult, necompetitiv si smecher si se pare ca si altii reusesc sa se faca ca nu vad evidenta faptului ca sunt singurul care are voie, care are acces, care poate, care are cu ce.
        Intrebarea ar trebui pusa altfel: ce ai facut din ce trebuia si puteai face?
        Ce trebuia si putea Seculici si ce a facut din astea? Sutn doua liste: una lunga cu ce putea si trebuia sa faca si una foarte, foarte scurta cu ce a facut. Apoi, daca retionezi, pui intrebarea: de ce nu a facut ceea ce trebia si putea sa faca? Si raspunsul va curge de la sine: ”fiindca l-a durut l a un metru in fata …..!” Si daca ai ajuns la realitatea asta atunci vei reusi sa intuiesti ca genul asta de personaj (a pus laba pe cladirea centrului de proiectare, a ajuns in guvern vice, a ajuns presedinte la CCI Arad, are o gramada de proprietati, si-a aranjat fata si pe ginerica care ia si tras-o etc.) nu ar fi bun sa reprezinte pe nimeni, ca nu este potrivit de candidat nici macar pentru adunatra aia jegoasa ce-si spun liberali (toti fostii PDL-isti veniti de pe sate).
        Dar Falca?
        Dar Bibart?
        Dar ceilalti ultra-preocupati de noi, de comunitate, de progres, de dezvoltare (preocupati din gura ca de miscat nu misca nimic altceva decat avantaje si privilegii, trafic de influenta, mazilirea oricui are tupeul, naivitatea de a face o propunere)?
        Asa reusesti sa-ti dai seama, chiar si empiric, farta sa faci analize savante ca niciunul nu a facut nimic, sau prea putin din ce puteau face!!!
        Si mai este o chestie … astia nu nuami ca sunt niste idioti smecheri si neputinciosi dar sunt suficxient de vicleni sa manipuleze toate mecanismele, toate institutiile – pe care le domina in logica de partid – in asa fel incat NIMENI sa nu aiba acces la resurse, la mijloace – ca altfel monopolul lor jegos n-ar mai fi suficient de convenabil pentru ei si pentru idiotii utili pe care se sprijina.
        Dar nu cred ca intelegi ce este un idiot util. Idiotul util este acel individ care din prostie, slugarnicie sau din sperante imbecile ajunge sa sustina ceva ce este evident pentru orice om normal ca nu-i este benefic. Un fel de masochist suferind de sindrom Stockholm care traieste schizofrenic intr-o realitate care nu exista in realitate.

        0 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    7 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.