marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Gheorghe Seculici: „Președinții Consiliilor Județene pot dezvolta regiunile istorice ale României mai eficient decât miniștrii!”

  de Special Arad | 21 iunie 2024, 9:36 AM | Administraţie | Știri Arad

  0

  Comunicat Camera de Comerț Arad: Una dintre prioritățile administrațiilor locale alese în data de 9 iunie va trebui să fie reducerea decalajului dintre regiunile istorice ale României. Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, arhitect Gheorghe Seculici, este de părere că această sarcină trebuie asumată de președinții Consiliilor Județene mai degrabă decât de miniștri, fiindcă sunt mai apropiați de nevoile cetățenilor și sunt mai conectați la realitățile locale. Un argument în plus este că președinții au un mandat de cel puțin patru ani, iar unii sunt deja la al doilea sau la al treilea mandat, în timp ce mandatul miniștrilor este extrem de volatil și deseori nu permite angajarea în proiecte mari.

  „Agențiile de Dezvoltare Regională au la dispoziție fonduri pentru investiții în domeniile-cheie, dintre care se distinge, cu prioritate, infrastructura. Ar trebui avute în vedere în primul rând proiectele de interconectivitate, care creează legături noi între județe sau le îmbunătățesc pe cele existente. Mobilitatea duce la accesibilizarea pieței forței de muncă, iar stabilitatea și siguranța locului de muncă generează o creștere a calităţii vieții”, susține Gheorghe Seculici.

  Președintele CCIA Arad dă și un exemplu: Aradul a investit masiv în legăturile rutiere cu județele Bihor, Timiș, Hunedoara, dar și cu Békés, în Ungaria. Consiliul Județean a modernizat 850 km de drumuri județene din rețeaua de 1180 km (cea mai vastă la nivel național), și a modernizat și toate drumurile transfrontaliere. Acestor investiții se adaugă autostrada Nădlac-Timișoara (construită de stat) și drumul expres Arad-Oradea, care va fi realizat printr-o asociere între Ministerul Transporturilor și Consiliile Județene Arad și Bihor, respectiv Primăriile Arad, Oradea și Timișoara.

  „Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani la Arad este, de fapt, un răspuns la nevoile mediului de afaceri, care a solicitat legături rutiere mai bune, pentru scăderea timpului de deplasare și lărgirea bazinului de selecție a forței de muncă. Astăzi, în județ, nu doar datorită investițiilor în infrastructură, dar în bună măsură și din acest motiv, șomajul este de 1% și investitorii continuă să vină. Este, cu alte cuvinte, un model care poate fi multiplicat la nivel național”, a declarat arh. Gheorghe Seculici.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.