vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Navalnîi, Aleksei Navalnîi…

    de Lajos Notaros | 28 ianuarie 2021, 8:56 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    4

    Sau Navalny, cum este mai cunoscut prin presa occidentală.

    În chirilice nu ne pricepem, așa că ne lăsăm pe modestele noastre cunoștințe de istorie și cultură rusească pentru a înțelege ce se întâmplă de fapt, în aceste zile, în Rusia lui Vladimir Putin.

    Și pentru că am fost demolat acum o săptămână pentru că mi-am permis să-i spun pe nume ex-președintelui SUA, îmi permit acum să spun câteva cuvinte în sens contrar despre Aleksei Navalnîi, unul dintre oamenii cei mai importanți care locuiesc în acest moment pe aici în jurul nostru.

    Nu exagerez, asta gândesc pe bune, chiar dacă astfel îl contrazic oarecum pe amicul Simi Todoca, cel care, luându-mi apărarea acum o săptămână, susținea că eu, aidoma lui, nu laud pe nimeni.

    Cu toate acestea amicul Simi are dreptate atunci când se subînțelege că rolul presei autentice nu este să laude. Pentru asta există așa numita presă de propagandă, o realitate ulterioară, născută în secolul XX, care de fapt uzurpă numele de presă, creând confuzii în mințile mai nepregătite care cred că diferența de fond este între presa bulevardieră și cea quality, cum se spune mai nou și la noi, de parcă nu am avea în limba română termenul de calitate.

    38397202 9178825 image a 192 1611440597583

    Presa autentică se bazează pe fapte, nu pe zvonuri și șopârle, asigurând astfel posibilitatea să formuleze opinii clădite pe aceste fapte. Sau cum scria acum exact un secol C.P. Scott, editorul legendar de la The Guardian: „Comment is free, but facts are sacred” sau mai pe românește: comentariul este liber, dar faptele sunt sacre.

    E important să subliniem încă odată aceste lucruri, având în vedere persoana despre care discutăm.

    Aleksei Navalnîi nu este jurnalist, ci jurist și politician, la ora actuală omul de care se teme cel mai tare Vladimir Putin, însă se folosește de virtuțile presei în încercarea sa de peste un deceniu de a prezenta oroarea regimului putinist, un fel de copil din flori al regimului țarist clasic și al celui sovietic, cel care a schimbat doar simbolurile nu și practicile deja înghețate în eterna iarnă rusească.

    Acum, bunăoară, după ce a stat jumătate de an în spital în Germania, recuperându-se după o încercare de eliminare a sa prin otrăvire, Navalnîi, înainte de a se reîntoarce în Rusia, a lansat un film documentar absolut zguduitor despre regimul instaurat în Rusia de marele Vladimir Vladimirovici. Mai exact în 19 ianuarie, intitulat Palatul lui Putin sau istoria celei mai mari mite din lume. În nici zece zile filmul a ajuns la peste o sută de milioane de vizionări pe You Tube, în timp ce Navalnîi a fost arestat din nou în Rusia, urmat la câteva zile de arestarea soției sale, Iulia, eliberată în cele din urmă.

    38386688 9178825 image m 46 1611408198901

    Filmul despre care vorbim, considerat deja de unii analiști occidentali cel mai important film documentar din istorie – poate fi vizionat la sfârșitul articolului cu subtitrare în engleză – prezintă, cu o documentare demnă de cei mai mari jurnaliști de investigație, modul în care se construiește pe malul Mării Negre un complex rezidențial care depășește în grandoare și costuri tot ce și-au putut imagina monarhii absoluți și dictatorii din istoria veche sau mai recentă a omenirii.

    Nici măcar faraonică nu poate fi numită, depășind prin teritoriu, dimensiune și cheltuieli orice ”investiție” a faraonilor egipteni, mai degrabă este modelul pentru ceea ce se va numi în viitor stilul putinist. Desigur Vladimir Vladimirovici neagă orice legătură cu această ”investiție”, însă echipa lui Navalnîi a făcut o treabă extraordinară – au studiat 100. 000 de extrase de bancă, de exemplu – pentru a dovedi că e vorba, prin interpuși, de un complex rezidențial pentru tătucul Vladimir.

    Desigur, toate acestea arată și natura adevărată a regimului patronat – da, de fapt este un patron, un naș al țării întregi – de Vladimir Vladimirovici, printre altele faptul că Rusia încearcă de peste 100 de ani să iasă din acest blestem al pământului și să devină o adevărată țară europeană.

    0 PAY Alexei Navalny being arrested at passport control Moscow Airport

    Cam asta spune și Navalnîi de peste un deceniu. A înființat o Fundație Anticorupție – rezultatul voluntarismelor politice de orice fel este întotdeauna corupția endemică – a chemat la demonstrații, a devenit cu timpul o adevărată așchie în fundulețul lui Putin, încercarea din vara anului care a trecut de a-l elimina dovedind teama lui Vladimir Vladimirovici de acest ruso-ucrainian care se pare că nu se teme de nimic și este de neoprit în lupta sa de a aduce Rusia în lumea țărilor europene decente.

    În încheiere răspund la o posibilă întrebare: de ce se apucă un jurnalist de provincie îmbătrânit în rele să scrie despre Aleksei Navalnîi? N-avem noi problemele noastre, nu ne ajunge pandemia și corupția de la noi, ce treabă avem noi cu Aleksei Navalnîi?

    Răspunsul e banal prin simplitatea și evidența sa ocultată mai nou de haosul digital-virtual: de două sute de ani, cam din perioada în care turcii și-au pierdut importanța în zonă, România și celelalte state est-europene au fost de nenumărate ori victime ale conflictului cel nou, cel dintre orientalismul imperial rusesc și spiritul Europei occidentale aflate în curs de modernizare rapidă.

    România în mod deosebit, ajunge să ne gândim la regulamentul organic, la războiul de independență sau la sovietizarea țării după cel de al doilea război mondial.

    Cu lideri corupți ca Putin, Rusia va reprezenta în continuare o amenințare mocnită pentru vecinii săi est-europeni în frunte cu România, singura șansă de normalizare fiind victoria în această țară a unor forțe pe care le reprezintă atât de spectaculos acum Aleksei Navalnîi.

    Și apropo de curajul său fantastic, tată a doi copii, cu soție și familie, deci: gândiți-vă câți dintre Dumneavoastră v-ați fi întors în țara din care ați fost scoși pe targă între viață și moarte, otrăvit de cei care îl apără pe suveranul Putin…

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Putin este clar, produsul serviciilor rusești. Acesta este motivul datorită căruia ‘marii magnati’, care nu sunt altceva decât membri ai acestor ‘servicii’, își servesc ‘țarul'( a se vedea modelul preluat și de ‘băieții noștri’). Și la ei, ca și la noi, este vorba de simulacru de democrație. Atâta timp cât puterea este concentrată în mâna unui grup privilegiat, care își are originea în fostul KGB( vezi fosta Securitate), nu ne putem aștepta la nimic bun. Ce păcat că nu avem și noi o personalitate politică de nivelul lui Navalnii.

      +3 voturi
      +1
      -1
      • Cu toate că sunt de acord cu majoritatea ideilor din comentariu, mă văd nevoit să intervin cu o mică observație.
        În ceea ce privește democrația, cele două țări, vorbesc de Rusia și România, sunt incomparabile. Nu se poate spune că în România este vorba de un simulacru de democrație precum în Rusia lui Putin.
        Că este corupție, este drept, suntem pe ultimul loc la egalitate cu Ungaria și Bulgaria, 44 de puncte din 100 pe ultima lista a grupului Transparency International, dintre țările UE, dar asta nu înseamnă că nu este democrație.
        Este drept, funcționează defectuos și cu mari sincope, tocmai datorită corupției generalizate, însă în Parlamentul României există opoziție, alegerile au încă miză, chiar dacă din ce în ce mai mică, instituțiile sunt sufocate de corupție, dar nu poți crede că, cel puțin o vreme încă, în România va apare un personaj de tipul lui Putin care va monopoliza toate funcțiile statului în mâinile sale.
        La urma urmei România este singura țară din UE unde un prim-ministru a făcut pușcărie iar acum face pușcărie cel care chiar dacă nu a ajuns prim ministru a încercat preluarea statului. Vorbim de Dragnea.
        De fapt, problema noastră cea mare este corupția, iar faptul că cu toate acestea reușim să ne păstrăm democrația este o mică minune care spune multe despre fibra poporului și despre ce ar trebui făcut ca să ieșim din acest marasm în realizarea căruia Rusia vecină și prietenă a avut un rol de seamă în trecut.
        De fapt tocmai asta este explicația acestui text care pare nițel la nelalocul lui într-un online din Arad.

        +4 voturi
        +1
        -1
    2. Putin este produsul serviciilor secrete ruso-germane, la fel ca lenin , dar s-ar putea ca sa se intample ca si in II WMR. nu exista coordonare mai buna ca intre germania si rusia ( merkel redegista la nemti, putin estgermanul la rusi). dar la englezi, francezi si americani nu le convine unificarea europei in jurul celor doi. nici pentru romani nu e recomandabil sa picam la mijloc. sa spui ca e mai bun navalnai decat putin PENTRU RUSIA este cum ai spune ca e mai bun iohanis decat basescu pentru romania. sau nicusor decat firea.

      0 voturi
      +1
      -1
    3. ptr Enola. oare iohanis nu seamana cu putin, cu…. guvernul meu, parlamentul meu, partidul meu,……….la rusi nu au fost ” rariti democratic ” toti magnatii mai rau decat in Romania…”seamana . cu parere de rau dar noi tot sub rusi suntem, am zugravit doar gardul,

      --1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.