luni, 9 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Alba ca Zăpada numită Maia

    de Lajos Notaros | 24 octombrie 2024, 7:30 AM | Opinii

    13

    Trecută nițel de cincizeci, nemăritată și fără copii, Maia Sandu pare la prima privire o fetiță care așteaptă să se trezească de tot și să crească mare.

    Este doar o impresie de moment datorată aerului ei tineresc și mereu binevoitor.

    Născută în URSS din părinți modești, dar cu mare aplecare pentru educație și cultură, a fost ceva firesc să continue și ea cu studii superioare, însă studiile sale de la Harvard au devenit posibile doar după dezintegrarea statului comunist cu capitala la Moscova. Studii în economie și în administrație, studii cât se poate de serioase care au pregătit-o pe bune pentru drumul pe care a pornit în 2012.

    Atunci când, renunțând la postul de la Banca Mondială, a intrat în Partidul Liberal Democratic, devenind și ministrul educației din Moldova. Iar de atunci, această fetiță deșteaptă și dată naibii merge înainte, ultima ei realizare fiind victoria în referendumul de duminică, în care, chiar dacă pe muchie de cuțit, moldovenii, cu Maia în frunte, s-au pronunțat pentru integrarea europeană.

    Maia Sandu

    De patru ani președinte al Moldovei, Maia stă într-un apartament cu două camere și se folosește de o Toyota din 2007 pentru deplasări. A refuzat să se mute în palatul rezidențial, spunând că ar fi ceva nepractic și pretențios, nemaivorbind de costuri. Anul trecut a apărut o informație privind „averea” ei, era vorba de o sumă în jur de 500-600 de euro, adică cam 2500-3000 de lei în bani românești.

    Cu toate acestea, Maia este atacată mereu de cei care au alte scopuri în viață, nemaivorbind de banii care vin dinspre Moscova. Anul trecut un vlogger local a „descoperit” că, de fapt, președinta are o casă particulară, construită în ultima vreme în suburbiile Chișinăului, informație nițel eronată, având în vedere că este vorba de o casă construită recent de către soră-sa, Veronica. O altă problemă reluată aproape ritmic de cei care vor altceva este cea a căsătoriei și a lipsei de copii. Nu se poate, nu-i așa, ca o femeie serioasă să nu se mărite și să nu aibă copii la cincizeci de ani. Înseamnă că e ceva cu ea, ceva care ar trebui să o oprească să ducă o viață publică atât de intensă.

    Numai că toate aceste atacuri se fac praf în fața calmului și a bunului simț evident a președintei Republicii Moldova. Și mai e ceva, o hotărâre și un curaj implicite, fără să fie exhibate cu gesticulație masculină.

    Toate aceste informații adunate și puse la loc ne oferă portretul unui politician rar, chiar de poveste. Mă duc chiar mai departe, având curajul să afirm că la ora actuală Maia Sandu este politicianul român de excepție, modelul absolut al zilelor noastre pentru omul public care se pune în slujba comunității. Da, este român, având chiar și cetățenia românească alături de cea moldovenească. Și chiar dacă mai vorbește foarte bine încă două limbi, cele mai importante în situația ei: este vorba de rusă și de engleză.

    Și de aceea nu m-am mirat deloc atunci când un politician român în retragere, ungur de felul lui, unul dintre puținii care nu m-au dezamăgit în anii trecuți, a postat pe FB, cu câteva zile înaintea alegerilor din Moldova, un text în care își exprima frustrarea că nu o poate vota pe Maia Sandu. Pomenesc de această întâmplare fiindcă, fără să-mi fi dat seama pe moment, aveam și eu aceeași frustrare.

    Ce o ușurare ar fi fost ca după decenii de când în România post-ceaușistă aleg, alegem, răul cel mai mic, în sfârșit să pot alege fără dubii binele. Da, fiindcă Maia Sandu, în intransigența ei delicată absolut feminină, reprezintă fără niciun efort binele. În Moldova și nu numai, având în vedere situația din lume. Și mai este ceva: chiar dacă, foarte „corect politic”, nu se mai poartă diferențierea dintre femei și bărbați în politică, în realitate funcționează în continuare masculinul „las’ că știm noi”. Chiar și atunci când ne aducem aminte de marile femei din politică, de reginele după care s-au numit epoci sau de cele mai recente care au reușit câte ceva mult peste așteptări.

    MAIA SANDU MOLDOVA

    Duminica toată ziua eram cu ochii și cu urechile pe alegerile din Moldova. Știam că nu va fi ușor, am și scris pe aici de suta de milioane cheltuită la Moscova pentru a bloca procesul politic declanșat de Maia Sandu în Moldova. Și cu toate că încă nu s-a terminat – turul doi la președinție va fi o luptă pe viață și pe moarte – m-am bucurat chiar ca un copil văzând, luni dimineața, rezultatul final.

    Și în acea bucurie aproape infantilă au început să îmi vină asociații pe măsură. Am început să mă gândesc, oare ce personaj de poveste este mai aproape de Maia. Cenușăreasa în mod sigur nu, trebuie să aleg între Scufița Roșie și Alba ca Zăpada.

    Am ales-o până la urmă pe Alba ca Zăpada, chiar dacă Scufița Roșie mă ducea cu gândul la imperiul roșu care nu se lasă nici după ce oficial și-a dat duhul, însă Alba ca Zăpada – chiar dacă înconjurată de piticii ei care nu înțeleg nimic, dar, fiind copleșiți de ea, fac tot ce depinde de ei ca ea să se simtă acasă –, nu scapă niciodată de amenințarea mărului otrăvit a moștohoaiei.

    Sau al moștohoiului…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. In conjunctura actuala, …

      …Regina Grimhilde ar fi mai potrivit sau Cruella de Vil din filmul “ 32 de raioane” – din care noua sunt cu mine; restul nu “conteaza”.In “teren” lucrurile nu stau bine pentru MS, asta cu referire la procente si alte chestiuni “altruiste”, procente care sunt “clare” in cazul referendumului, dar pentru turul doi (unde nu gandea ca va trebui sa mai lupte), toti au o senzatie de “goosebumps”.Se pare ca oamenii care traiesc acolo, au mirosit “iubirea” – este o iubire pur strategica.Sa nu uitam cat amar de vreme ne-au tinut la coada pana am intrat in UE (2007).Am stat la “rand” trei ani fata de “marea extindere UE” din 2004.In ultima banca Romania-Bulgaria.Acum ii “iubesc” pe moldoveni ca pe “fratii” lor.O zi excelenta tuturor.

      --5 voturi
      +1
      -1
    2. Stimate autor,
      Titlul articolului are menirea sa duca aparent in derizoriu o problematica extrem de serioasa, persoana unui presedinte de stat in functie si integrarea unui stat suveran in UE. Cred ca figurile de stil de orice fel, oricat de bine intentionate ar fi ele, ar trebui excluse cand tratezi subiecte atat de importante si sensibile. In legatura cu subiectul, rezultatul alegerilor care au trecut, contirma o victorie pirica pentru tabara dnei. Presedinte care ar trebui sa o ingrijoreze si sa o faca sa caute mai degraba solutii de reconciliere si compromis cu adversarii politici decat sa se lase furata de mirajul unei victorii la limita care produce mai multe incertitudinii decat ofera garantii. Eu am avut ocazia sa vizitez Moldova….o oportunitate unica…va recomand s-o vizitati si dvs. Multe din miturile promovate in media proeuropeana sunt trucaje ieftine…nu intru in detalii…Chisinaul este un oras splendid, cosmopolit, cu parcuri de agreement si tot felul de cladiri, unele mai interesante ca altele. Am intalnit multi oameni tineri…limba vorbita predominant pe strada este cea rusa. Cei trecuti de prima tinerete se plang de saracie, preturi mari si razboiul de la granite, multi considerand ca vinovat e Occidentul. In Moldova convietuiesc multe etnii cu afinitati diferite, lucru care face o reconciliere nationala greu de dobandit. Banii care vin sunt buni, indiferent cine ii da….dar ei nu schimba preferintele. Cred ca tiparul sovietic creat dupa 40 va mai dainui mult si bine, iar cine-si inchipuie ca acesta va disparea ca-ntr-o poveste cu final fericit ( de adormit copii) e naiv/ ignorant. Situatia e cam la fel peste tot in fostele state ex. sovietice. Carmacii s-au asigurat ca ordinea sovietica nu poate fi schimbata decat prin conflicte armate…Solutia e dialogul si gasirea unor solutii de compromis care sa nu creeze extremism.
      Perioada 18-40 e o stare de spirit, nu trebuie uitata dar nici sa ne lasam furati de realitati depasite/iluzorii. Cuvintele de ordine trebuie sa fie pacea, dialogul si respectul pentru valorile celor care gandesc diferit.
      Va multumesc pentru oportunitate si va asigur ca de fiecare data de stima mea pentru dvs. si cititorii dvs.

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Cred că suntem de fapt de acord, pe DVS vă deranjează tonul mai ”ușor”, nițel de poveste. Însă dacă vă gândiți mai bine, poate tocmai asta scoate ”povestea” din banalul în care încearcă să o arunce adversarii și dușmanii. Chestie de gust. Pe de altă parte tot ce spuneți în continuare, înclusiv despre Chișinău, am avut ocazia, deci bateți la uși deschise. Și nu uitați de mărul otrăvit al ”moștohoiului”…

        --1 voturi
        +1
        -1
    3. Au fost pentru parcursul european o idee peste jumătate. Puțin.
      Mie mi se pare un eșec. Un eșec al UE care nu mai reușește să convingă. Vaslurile de politici demente, ipocrizia și foarte multă prostie. Un eșec și al României care nu a reprezentat niciodată un model pozitiv, o alternativă dezirabilă.
      Maia și-a asumat un risc în jocul propriei promovări la păreșidinție și a obținut 42% în primul tur. Dacă cei 50% vor vota împotriva ei (ceea ce este probabil) și cei 50% pentru UE se vor împărți între susținătorii ei și și în cei care n-o vor, atunci se cheamă că a pierdut.
      Vă dați seama în ce lume penibilă trăim că au ajuns rușii să reprezinte, mai degrabă decât Europa, niște valori normale la cap. Este răspunsul lumii la demența LGBTQ, la politicile distructive de mediu, la dubla măsură, la aroganța vestului.

      +3 voturi
      +1
      -1
    4. @E. Nola
      Da, asta spuneam și eu. Cu toate că Rusia este, nu pare, o imensă mizerie unde nimeni normal la cap n-ar vrea să trăiască, unde abuzul și discreționarul este obișnuință, unde ai atâtea drepturi câte ăți dă șeful de post ….. avem o zonă cu o serie de drepturi evidente și benefice, datorită unor cretini utili și idioți, se ajunge ca UE să nu mai fie un spațiu al unor valori dezirabile, corecte, cu o competiție deschisă, cu egalitate de șanse și tratament ci, la fel ca-n Rusia a devenit o mizerie, cu 2 categorii de membri, cu ipocrizie cu tona, cu minciuni, firme de lobby plătite de unii pentru obținerea unor privilegii economice, unde țări de rahat ca românia nu au nicio valoare, nicio putere (și din cauza turmelor de mameluci trimise acolo de șefii de partidelor – nu de noi) și cu care nu te mai lauzi decât dacă ești un ratat total și nu ai chiar nicio relizare personală.
      Vorbiți cu moldovenii ce vând în piața de ruși. Veți vedea că deși beneficiază de un stil de viață acceptabil, nu sunt proști să pună botul la clișeele din comunicare europeană sau chiar națională. Imaginați-vă că vă continuați cercetarea în Republica Moldova … unde nivelul de toleranță la imperialismul rusesc, la tendința lor de a lua ce nu li se cuvine, ce n-a fost niciodată a lor, la neclaritatea jocului economic și social, sunt mult mai mari.
      Și întrebați-i cum și-au obținut cetățenia română? Câtă prostie, umilință au înghițit de la mai europenii români.
      Eu nu spun că e bine cu rușii, spun doar că moldovenii sunt sceptici la europa și pentru că își aduc aminte și văd cjhiar și azi, ce rahat este europa asta împărțită în șmecheri și fraieri, povestea Shengen, nivelul de trai scăzut, o democrația de fațadă cam la fel de nefuncțională ca-n Rusia dar mai ipocrită, mai vopsită, mai fentată, pierderea resurselor sau chiar și numai impresia pe care nu reușeșsc să o ascundă că ne-ar face un favor, nouă celor mai reduși și mai primitivi, ei cei deștepți și adevărați.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.