marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Dora Ciunta, o musculiță prinsă în pânza corupției? Dar păianjenul unde este?

    de Lajos Notaros | 9 februarie 2023, 7:30 AM | Opinii

    8

    Oamenii, de când e lumea, fac lucruri cu care nu sunt de acord dacă le face celălalt.

    Vorbim de păcate, o noțiune cu dichis, nu degeaba se clădește civilizația occidentală pe cele zece porunci formulate în Vechiul Testament și considerate de atunci fundamentul conviețuirii umane.

    Da, fiindcă priviți de sus, de acolo din Ceruri, oamenii sunt niște ființe supuse greșelii, păcatul originar este aplicabil fiecăruia dintre noi, nu există excepții, oricine o poate lua razna, poate minți, fura, înșela și atunci am vorbit doar despre formele ușoare ale comportamentului condamnabil.

    Dar cele zece porunci se referă la individ. Responsabilitatea fiind individuală, nu e ușor să condamni mediul, condițiile, societatea în care trăiește păcătosul. Pentru asta s-a născut sistemul de justiție, o instituție umană, chiar foarte umană, care încearcă să traducă în toate limbile apărute după Babel cele zece porunci.

    Nu e ușor, ajunge să ne gândim doar la termenul „corupție”. Înțelesul primar e simplu: este ceva stricat, ceva care nu este cum ar trebui să fie, indiferent la ce ne gândim. În fond, prin păcatul originar, toți suntem corupți, diferența dintre noi este dată de faptul dacă acceptăm sau nu, dacă încercăm să ieșim din acest cerc vicios sau, dimpotrivă, ne supunem fericiți cu gândul că asta este, nimeni nu este scutit de corupție, diferența dintre oameni este dată doar de oportunități.

    Ajungem așa, încet dar sigur, în zilele noastre, în vremurile în care totul are un nume, mai mult, totul poate fi ilustrat printr-o formulare deșteaptă sau prin imagini generate pe calculator. În aceste timpuri comandate de la distanță și virtual, cele zece porunci țin de mit și poveste, cuvintele au definiții și sunt prinse în coduri de legi. Multe și interminabile, atât de multe încât simplul păcătos nu mai înțelege nimic, iar să recurgă la cele zece porunci i se pare o treabă neserioasă, chiar copilărească în vremea codurilor juridice care se păstrează în memoria aparatelor și se schimbă zilnic, fără ca tu, prins în vremuri, să ai posibilitatea să intervii.

    În aceste vremuri, corupția nu se mai referă la individ, ci la societatea în care trăiește și conviețuiește.

    Individul este păcătos, societatea fiind coruptă. Ajunși aici, poate realizăm diferența, poate înțelegem de ce este mai nou nevoie de instituții specializate – la noi se numește Direcția Națională Anticorupție – pe lupta împotriva corupției susținute și caracteristice instituțiilor care s-au format pe parcursul mileniilor pentru a asigura conviețuirea cât mai firească și benefică dintre oameni.
    Altfel spus, mai simplu, mai pe înțelesul păcătosului nevinovat de corupție: vorbim de corupție și nu de păcat, atunci când porunca este încălcată nu individual, ci colectiv, chiar cu ajutorul instituțiilor care ar trebui să ajute individul. Prin extensie, desigur, vorbim de individ corupt, dar de fapt corupte sunt instituțiile, organele și organismele care ocrotesc și promovează individul corupt. Că e guvernul sau diferitele organisme politice subordonate, că vorbim e diferitele instituții care se ocupă de educație, sănătate, chiar justiție sau alte cele, contează mai puțin. De fapt și dacă chiar vrem să punem punct, corupt nu este individul (e păcătos, am spus), ci statul, societatea politică care se ocupă de conviețuirea indivizilor.

    falca bibart faur cionca sedinta de lucru

    Am aberat până aici atât de mult, doar pentru a face clară o idee care apare acum, aici, la noi, în Arad, privind scandalul arestării, cel puțin temporare, a unei foste funcționare de la primărie, numele ei fiind Teodora Ciunta. Dora, cum îi spuneau cunoștințele, făcea un lucru simplu, familiar din cele mai vechi timpuri: cerea bani pentru a rezolva anumite chestii, susținând că „are relații” sus-puse, „pile” cum ar veni, ea fiind prima treaptă a pilei, făcea, cum se formulează în codurile despre care am pomenit, trafic de influență.

    Ceva care presupunea corupție. Sper să înțelegeți, traficul de influență este un alt cuvânt pentru corupție. Fiindcă orice act de corupție presupune participarea interesată a celorlalți care sunt „influențați” și „motivați” pentru a face un gest sau, cel mai des, pentru a nu face nimica.

    Am ținut să spun toate astea mai ales pentru ca să înțelegem mai bine de ce au sărit ca arși atât Primăria, cât și Consiliul Județean la auzul zvonului vehiculat în fel și chip cum că Dora, săraca de ea, promitea avantaje și chiar locuri de muncă pe baza poziției sale din primărie, respectiv a cunoștințelor sale nenumărate, unele chiar până la cele mai înalte nivele. Adică, Falcă și Cionca, în fond ce înseamnă cel mai înalt nivel la Arad? Că Bibi nu se pune! Ceea ce, în situația dată, este chiar un avantaj pentru el. Unu-zero pentru Bibi!
    S-au delimitat atât de repede încât îți vine să crezi că știau de dinainte. Păi, firesc, asta înseamnă traficul de influență, să știi de dinainte cine, ce, cât și până unde. Și cel mai important: cine mai este băgat, cu cine împart bănuții.

    Dacă aceste condiții nu există, nu mai vorbim de corupție, ci de escrocherie, nu-i așa. Adică, știți cum e, femeia o făcea de capul ei, noi habar n-am avut de nimic, că dacă aveam, îți dai seama, nu aflați în veci, amin ce și cum. O musculiță prinsă într-o pânză fără păianjen. O simplă murdărie în colț care se îndepărtează cu o mătură cât ai zice șpagă.

    Deci: escrocheria nu este corupție, iar corupția nu este escrocherie. Să nu îmi spuneți că nu e așa! Sau ați auzit Dumneavoastră vreun politician arădean vorbind despre corupția din Arad. USR nu se pune!

    Cum? N-am înțeles!

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Pe fentă.
      Ce este mai grav din punct de vedere penal? Pretinderea de foloase necuvenite ( mita) și traficul de influența cumulat cu constituirea unui grupului organizat sau ilun acord de recunoaștere ca I am tradus în piept adică I am excrocat. ? Ia gândiți! De aici advertoriale de jigoardon în care se REPETĂ ostentativ ca e excroacă Dora noastră. De aici și arestul la domiciliu și posibil ca DNA sa fie lipsit de competență.

      +3 voturi
      +1
      -1
    2. Nea Enola, hai tată că râd și curcile. Că Falcă și Cionca sunt corupți știe tot Aradul, dar că Bibi e curat ca lacrima doar matale crezi. Vezi că ți-a căzut o sută de euro din buzunar.
      P.S.: Arată-ne că ești ziarist corect și dezvăluie arădenilor cu și-a pus Bibi verișoara contabil șef la Recons, în toamnă.

      +3 voturi
      +1
      -1
      • Mai citiți odată. Înainte de a începe să râdeți precum curca.
        Poate vă veți da seama că eu nu am afirmat de fel ce ați înțeles Dumneavoastră. Dimpotrivă, am spus că lui Bibi treaba asta îi vine perfect la imagine, nu că el n-ar fi cum ”știe tot Aradul” că sunt ăștia.
        Dar nu chiar toți arădenii, vedeți câte like-uri are o postare de europarlamentar scrisă într-o limbă de lemn cu greșeli…
        Vă spun eu, sunt trei operații la un text: scrisul, cititul și înțelegerea. Dumneavoastră doar ați citit…

        +4 voturi
        +1
        -1
    3. cum s-ar putea plasa cât mai bine traficul de influență în acest context complicat?
      Poziția oficială a evitat tocmai punctul cu adevărat compromițător pentru conducatorii Consiliului…, respectiv faptul că influența Teodorei Ciunta era mai mică sau mai mare din punct de vedere științific…
      Folclorul in-formalităţii:
      „Având în vedere informațiile apărute în spațiul public pentru trafic de influență” analiza va fi făcută în cercuri concentrice!
      într-un prim cerc, mesajul va fi explicat – nu au fost persoane… invitate la audieri – cu Papa de la Roma
      Al doilea cerc priveşte angajările – nu organizează concursurile de angajare din unitățile din subordine numai din supra-ordine
      Al treilea cerc – oricine poate pretinde că are capacitate de influență?…&& – scuze etc.
      În fine, ultimul cerc priveşte societatea românească în ansamblul ei adica pentru bobor – nu există o implicare a Consiliului Județean în acest caz
      Despre cercuri secrete?.. numai stăpânul inelelor (doctoratelor) are cunoștință de cauză… Tastatura &-& care a tastat caracterele poziției oficiale

      +3 voturi
      +1
      -1
    4. Cam slabe articole in ultima vreme, lungite, lalaite, fara nerv, doar sa fie la norma. Daca nu aveti subiecte interesante din Arad mai bine sa scrieti despre orice altceva, sunteti un om destept si citit. De vreo 3-4 ani am citit cu interes aproape tot ce ati scris in „Special Arad” dar, din pacate, in continuare nu cred sa va mai urmaresc cu tot atata interes. Imi pare rau…

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.