vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day: Campanie curat murdară cu rezultat așteptat

    de E. Nola | 9 iunie 2016, 11:25 AM | Opinii

    28

    După numărarea voturilor am aflat două lucruri semnificative.

    Rostite împreună, duc la concluzia că Falcă și al lui PNL au ieșit mai întăriți chiar dacă au primit voturi mai puține ca în apusele vremuri din trecut.

    Nu e mare lucru, e aritmetică elementară: prin împărțirea voturilor în zece direcții, în municipiu PNL a obținut lejer majoritatea simplă, UDMR, aliatul de nădejde, reușind de asemenea să-și asigure cele două locuri de consilieri, prezența ungurilor la vot fiind peste cea a majoritarilor, Levente Bognár intrând în cel de al cincilea mandat de viceprimar, depășindu-l astfel pe șeful lui direct și din ce în ce mai puțin incomod cu cel puțin un mandat. Pentru el.

    Cu 14 consilieri din 23 strict controlați, cu încă doi, Lupaș (dacă intră) și Ciupe, ușor de abordat, primăria lui Falcă devine o afacere de băieți deștepți prin excelență. Să nu se uite nici reprezentanții veniți pe listele PNL din faimoasa societate civilă a lui Ghiță: un actor cam grăbit și un italian care se simte ca la el acasă prin preajma Hotelului Continental.

    Cu cele șapte ale PSD-ului să nu ne facem iluzii.

    Căprar nu e Fifor, el depinde de condițiile locale, știind foarte bine că interesele de afaceri pesediste din Arad nu pot fi realizate fără aprobarea primăriei. Iar primăria, cum am văzut, este la cheremul primarului reales și totuși supărat.

    Realesul primar e supărat de campania murdară și nedreaptă a contracandidaților, arătându-se foarte marcat, într-un video personal, în seara de dinainte de vot, de murdăria și gândul spurcat al celor care nu fac fapte, vorbind doar vorbe. Ideea a fost prefațată într-un alt video selfie – avându-l ca décor pe Domnul Mészár – după meciul victorios al UTA-ei cu puțin înainte, în care fostul, prezentul și viitorul primar al Aradului, cu o voce răgușită, ne arăta, epuizat dar satisfăcut, că faptele vorbesc din nou.

    go-time-anti-system

    Cel care s-a simțit primul a fost Domnul Caba, efectiv zdruncinat de scorul lamentabil obținut. Trădat și lăsat singur, pastorul și-a cerut scuze pentru campania prea dură și agresivă pe care a dus-o fără să-și dea seama.

    De la cine și-a cerut scuze este deocamdată destul de neclar. Cel puțin pentru neofiții în ale politicii arădene. Cei unși cu toate alifiile și cu încă ceva știu foarte bine de la cine.

    În Arad contează mai puțin partidele, programele și frumusețea.

    În Arad, atunci când vine vorba de alegeri, contează înainte de toate neoprotestanții. Fiind mulți și de toate felurile, dar uniți când vine vorba de planuri mărețe, neoprotestanții decid din cele mai vechi timpuri cine va fi primarul Aradului. Iar neoprotestanții, ca să ne fie limpede, i-au rămas fideli lui Ghiță, transmițând fiului risipitor, Sami, un mesaj dur și pur: poate altădată, după ce îți dai seama cum, cu cine și când se vorbește!

    Domnul Ciupe deocamdată tace, așteptările sale fiind încurcate de prezența ungurească din urne și de voturile obscure care s-ar putea să-l lase singur cu Lupaș. Rămănând singur în consiliu, împreună cu Lupaș (dacă intră grație unui ajutor previzibil dar deocamdată de nerecunoscut), niște independenți de conjunctură, deocamdată doar stă.

    Nu cugetă, doar stă și mulțumește partidului. La fel cu Lupaș, cel care este chiar fericit că a reușit să fure câteva mii de voturi pesedeului lui Căprar și Fifor, arătându-le, dacă nu știau până acum, ce înseamnă UTA pentru Arad. În timp ce Ghiță, în spate cu Mészár, și-a dat seama până la urmă!

    Primul care s-a arătat mai nervos la aflarea tânguirii din primărie a fost Domnul Wiener.

    anti1Dar nu neapărat pe primar, ci pe contracandidatul coleg și prieten până la un moment dat. Este vorba, ați ghicit desigur, de Sebastian Bulumac, speranța oengiștilor, hipsterilor și a familiei Cristea, asta ca să nu mai vorbim de o parte foarte activă a diasporei arădene din America de Nord.

    Domnul Wiener însă, cu tot respectul, locuiește deocamdată într-o eroare. Fiind cel mai intelectualizat dintre candidați, cade în capcana intelectuală de bază, acordând conceptelor un rol mai important decât realității faptelor și lucrurilor. Se consideră antisistem, manipulând astfel o idee neghioabă a tineretului hipsteresc, cel care consideră că poți fi antisistem în timp ce faci parte din sistem.

    Domnule doctor, încă odată cu tot respectul, forțele antisistem participă mai rar la alegeri, sistemul se referă la forma constitutivă a societății și nu la regimul politic. Poți fi antiregim într-un sistem, dar nu poți fi antisistem respectând regulile sistemului.

    O eroare intelectuală, și nu numai, la fel de flagrantă a bântuit și construcția propusă de Sebastian Bulumac și de fervenții susținători ai săi în frunte cu Adela Cristea.

    antiIdentificând societatea civilă cu câteva oengeuri și platforme de protest punctuale, ei se erijau în reprezentanți ai acestei societăți civile, uitând că pe lângă protestele utiștilor și bicicliștilor – între timp preluate de primărie – și pentru salvarea parcului Eminescu, cele mai spectaculoase demonstrații ”civice” au fost organizate la Arad în ultimul timp de comunitatea neoprotestantă – din nou ei! – în sprijinul familiei Bodnariu din Norvegia.

    Cu alte cuvinte, a confunda societatea civilă cu o parte a ei este cea mai gravă eroare posibilă în cazul unui politician democrat, riscul unei asemenea identificări frauduloase fiind pe măsură.

    Dar nicio problemă, fanii lui Sebastian Bulumac consideră la unison, sonul fiind al Adelei Cristea, că au făcut o campanie frumoasă. N-au făcut atac la persoană, n-au înjurat, n-au lovit sub centură, zice Adela și corul de după ea.

    În ce mă privește, aproape că sunt de acord cu ei. Ei, nu chiar la unison.

    Fiind un mare admirator al lucrurilor frumoase, iar oamenii din jurul lui Sebastian, în frunte chiar cu Adela, nimic de zis, sunt chiar frumoși (frumoase), ca să folosesc o expresie a unui alt frumos: PSD-ul sună ca dracu’ în frumusețea asta.

    Ca parte individuală a societății civile, n-am votat niciodată PSD-ul sau vreun reprezentant de al său. Nici măcar împotriva lui Vadim Tudor, atunci fiind singura dată de după 1989 când nu m-am dus la vot.

    Nu, sub nici o formă nu voi alege între Dracu’ și tăticu’ lui!

    Că nu-i bine! Și nici frumos!

     

    P.S. Abia aștept însă să pot vota cu un partid de stânga. Unul social-democrat autentic, PSD-ul relaționându-se cu social-democrația autentică la fel ca PNL-ul cu liberalismul adevărat: ca două linii paralele care strâns interacționează (citat liber din proful de socialism științific).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Mie nu mi s-a parut o campanie deloc frumoasa, si pana la urma doar daca spui ceva, nu inseamna neaparat ca acel lucru e si adevarat.

      L-am cunoscut pe Sebastian mai demult si mi se pare ca el ca om ar fi fost un bun primar pentru Arad si ar fi avut unele din calitatile necesare sa duca orasul inainte, la fel si unii din oamenii din jurul lui. Din pacate, insa, echipa lui de campanie nu a inteles si nu a invatat nimic din esecurile din trecut. S-a mers pe aceeasi placa, toata campania a fost in mare, uite ce rau e Falca, uite ce urat e orasul, uite cum bijuteria asta de oras e distrusa de un singur om. Idei putine si fixe, iar lucrurile cu adevarat important au fost lasate pe 2-3 desene pe Facebook si cateva pagini generice pe site-ul de campanie.

      Pe langa asta, ipocrizia unora a fost absolut dezamagitoare. Adica inchizi ochii la PSD-ul lui Caprar, pe care acum cativa ani il criticai ca si-a construit o hidosenie ilegala la Padurice cu complicitatea familiei Falca, iar acum te iei cu ei de mana si defilezi ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

      Lansezi un sondaj extrem de suspect cu 2 zile inainte de alegeri, sondaj care a fost total contrazis de realitate si apoi ameninti lumea cu judecata pe Facebook cand cineva indrazneste sa spuna ceva, pentru ca in 2 zile se schimba optiunile de vot cu 10-20 puncte.

      Permiti unor oameni apropiati sa jigneasca pe oricine indrazneste sa iti atraga atentia in legatura cu unele lucrui, pentru ca pana la urma un intelectual regalist poate sa si-o bata de oricine, doar are tot timpul dreptate si tot ce spune e satira si gluma, nu vorbe de prost gust ce arata unele limitari.

      Te astepti ca toata lumea se retraga, pentru ca doar candidatul tau ar avea dreptul sa intre in cursa si apoi te apuci sa arunci cu mizerii in capul contracandidatilor, aradenilor si a oricui nu a facut ceea ce voiai. Parca suna cunoscut de undeva? Adica scapam de dracul ca sa dam de frate-su.

      Oricum, o privire atenta in oglinda nu ar strica, asta e valabil pentru toti. 46% din 36% e jenant cand cauti legitimitate ca primar, dar nici 26% nu spune absolut nimic, decat lipsa ideilor si a optiunilor decente pentru aradeni.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Sunt perfect de acord cu observatiile de mai sus.
        Dovedind o cunoastere intima a fenomenului si o detasare necesara – sunt multi care cred ca detasarea, obiectivitatea contrazic sentimentul, dupa a mea parere il intaresc!-, consider observatiile Dumneavoastra ca exemplificari care completeaza textul meu.

        0 voturi
        +1
        -1
    2. @ enoladay & Andrei

      Nu înțeleg de ce vi se pare că a fost o Campanie „Curat murdară”?
      Nu înțeleg de ce o Realitate evidentă a devenit o „campanie murdară”. Când și acest ziar digital în nenumărate rânduri a atras atenția asupra mmultitudinii lipsurilor cu care orașul se confruntă, o înșiruire a numeroaselor carii dureros de infectate, pentru unii, au devenit la încheierea campaniei „murdare”.

      Vi se pare că Aradul o duce bine?
      Trebuia să fie lăudat zelul lui Falcă de a chetuii banii comunității tocmai în luna Mai? Ce ar fi trebuit spus arădenilor?
      Că asfaltările sunt excepționale? Că traficul pe străzile Aradului este impecabil? Că transportul public funcționează ireproșabil? Sau că „sistemul” pistelor de biciclete este funcțional? Ca Gical este ieftină? Că ne mândrim cu Aradul fiindcă numeroase clădiri din centrul orașului au ajuns în ruină? Că ne pleacă oamenii valoroși în pribegie? Că avem evenimente culturale de răsunet modial? Că Filarmonica este invidiată de vienezi? Că maternitatea este un exemplu pe care al trebui să-l copieze țările Uniunii? Că în apa Mureselului înoată peștișori de aur? Ca suntem sufocati de prea multe parcuri? Ca avem stadioane de nu avem timp să le vizităm pe toate? Ca avem un sistem de învățământ fără cusur? Că anveloparea blocurilor este executată fără cusur?

      Cine este responsabil de toate aceste „Realizări Mărețe”?
      În 12 ani s-a scrisoare o istorie a orașului. Care parte a ei v-a devenii pentru viitorii arădeni o sursă de inspirație întru creativitate?

      Atât articolul cât și comentariul mi se par tendențios de populiste.

      Vi se pare că PDL-ul deghizat în PNL este net superior PSD-ului?
      Mă întreb de ce dreapta este imaculată după fiecare campanie electorală și în Arad doar PSD-ul este corelat mereu cu „piaza rea”? De ce dreapta este inatacabilă?
      Cu ce se diferențiază intre ei oamenii celor două partide?
      Există de fapt în politica de administrare a orașului o coerență dată de o apartenență politică de stânga sau de dreapta?
      Au inventat oamenii de „dreapta” a lui Falcă ceva nou?
      Vi se pare că au furat mai puțin decât psd-isti dinaintea lor?

      Sânt extrem de nedumerit domnilor! Lămuriți-mă!
      Dacă știți așa de bine ce nu trebuia făcut, de ce nu ați venit cu sugestii de ce ar trebui făcut, dacă faceți și voi parte din societatea civică?

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Cu tot respectul pentru un comentator de baza si la care tin, cred ca de aceasta data ati decodificat gresit mesajul. Cu toate ca a fost chiar unul simplu: am opus parerea primarului despre campania murdara dusa impotriva sa cu parerea Adelei Cristea dupa care ei au dus o campanie frumoasa.
        Tratata in regim ironic, concluziile mele sunt departe de cele identificate de Dumneavoastra, la comparatia PNL-PSD chiar afirmand ca nu mai exista diferente de esente intre cele doua.
        Eu cred ca v-ati trezit cu fata la perna sau cu stangul sau aveti o dimineata proasta, doar asta poate fi explicatia…alta nu vad pe bune!

        --1 voturi
        +1
        -1
        • „O eroare intelectuală, și nu numai, la fel de flagrantă a bântuit și construcția propusă de Sebastian Bulumac și de fervenții susținători ai săi în frunte cu Adela Cristea.”

          „Cu alte cuvinte, a confunda societatea civilă cu o parte a ei este cea mai gravă eroare posibilă în cazul unui politician democrat, riscul unei asemenea identificări frauduloase fiind pe măsură.”

          Nu cred că am fost nerespectuos nici acum nici altădată. 🙂
          Am pus doar întrebări.

          Iar răspunsul dumneavoastră, făcând abstracție de „pernă” și la o explicație generalizată a articolului, nu conține nici măcar un singur argument ce ar trebui să mă lămurească.

          PS- credeți intradevăr ca neoprotestantii sunt o parte a societății civice? Eu nu!

          +2 voturi
          +1
          -1
          • N-am spus ca ati fi fost nerespectuos, cu toate ca nu pretind respect de dragul respectului.
            Am spus ca nu ati inteles limpede mesajul.
            Ati sustinut ca as considera PNL mai curat, mai uscat decat PSD. Ma obligati sa citezi din propriul meu text ca sa vedeti ca am spus exact invers:”Abia aștept însă să pot vota cu un partid de stânga. Unul social-democrat autentic, PSD-ul relaționându-se cu social-democrația autentică la fel ca PNL-ul cu liberalismul adevărat: ca două linii paralele care strâns interacționează (citat liber din proful de socialism științific).”
            A fost un argument.
            Dumneavoastra nu aveti insa nici unul atunci cand ii scoateti pe neoprotestanti din societatea civila.
            Va place, nu va place, sunt si ei o parte. Si mai sunt si altii in afara cercului din jurul lui Sebastian Bulumac si sustinatorii sai.
            Va place, nu va place, societatea civila este formata din toti cetatenii organizati intr-un fel sau altul pentru a proteja sau promova un interes particular sau nu neaparat general, confesiunile religioase de toate felurile intrand in aceasta definitie.
            De la vanatori si pescari, trecand prin parasutisti si planoristi, ajungand chiar la organizatii pentru copii, mame si alcoolici, absolut toti sunt parte integranta a societatii civile.
            Tot argument. Chiar prin recurs la definitie.

            0 voturi
            +1
            -1
            • „Nu, sub nici o formă nu voi alege între Dracu’ și tăticu’ lui!”

              La cine mai precis vă referiți? Cine este Dracu’ și cinei tăticu’?

              Singurele Partide adevărate din Arad sunt în momentul de față cele a neoprotestantilor și a ungurilor. Neoprotestantii au o „doctrină” la care țin cu fanatism și extremismul lor se manifestă printr-o atitudine antidemocratică în stilul „Cine nu este cu noi este dusmanul nostru!” Iar „cine se aseamănă se adună”.

              Conform spuselor dumneavoastră este „fraudulos” să te „erijezi” în reprezentantul societății civice, când ești susținut doar de o parte a ei. Dar când la manifestația neoprotestanta la care faceți referire, ei au susținut că „Reprezintă vocea românilor”, nu ați reacționat de fel.

              Sebastian de la înființarea CLC, a fost și a rămas singura voce consecvent critică a civismului organizat într-o opoziție care a refuzat să se lase împroșcat cu scuipatul ejaculat de un Primar paranoid și dictator. Anul viitor se vor implinii 10 ani.
              Restul acelei societăți civice pe care o definiți, a preferat să nu reacționeze public de frica lui Falcă și dintr-o asa zisă diplomație, care de fapt nu era altceva decât o „prostituție” în interes pur personal. De restul ong-istilor ce de fapt erau aserviti aceluiași Falcă & Companies, să nu mai vorbim.

              În Arad nu există de 12 ani o opoziție organizată decât cea care consecvent la susținut pe Sebastian. În permanență SEBA a făcut apel la unitate și la dreptul de a spune lucrurilor pe nume. Pentru mine civismul este o manifestare a forțelor ce înțeleg și respectă regulile democrației.
              În consecință nu pot accepta ca „acoperitii” să fie o parte a civismului, când ei nu fac decât să se reprezinte pe ei, sau indirect printr-un servilism pupincurist reprezentandul pe Falcă și ai lui.

              Așa că în continuare mă simt nelămurit, … mai ales de această cu grije aleasă atitudine dualistă de a analiza.

              +1 voturi
              +1
              -1
            • Va spun io ca sunteti tare nervos astazi.
              Citatul e foarte clar in context. Urmeaza dupa ce am marturisit ca nu am votat niciodata PSD, nici macar pe Iliescu impotriva lui Vadim. Deci Vadim ca Dracu iar Iliescu ca tat’su.
              Neoprotestantii n-au partid, n-au nevoie, vin partidele la ei. Moisescu, neoprotestant si el, era parca in Alianta Civica si neoprotestantii l-au votat, Branc, ortodox fiind, reprezenta PNTCD si l-au votat. Popa, neoprotestant, era sustinut de PSD si l-au votat iar de atunci il voteaza pe Falca, ortodox intr-o familie de neoprotestanti, indiferent ca e PDL sau PNL.
              Ungurii de asemenea au uniune, e o organizatie umbrela, inclusiv cu functie de partid, destul de frecventa in cazul minoritatilor nationale.
              Va reamintesc ca in 2004 Falca era considerat o tanara speranta dupa dezastrul pesedist anterior. Era trioul de tineri de dreapta din Arad vestit atunci: Dekany, Cristea, Falca, cei din fata fiind, la un moment dat, subalterni ai lui Falca. Boborul n-avea de unde sa anticipeze evolutia lui Falca, situatia devenind foarte evidenta – nu si pentru cei care l-au votat acum – abia de cativa ani.
              E mai mult decat fraudulos, e chiar lipsit de inteligenta politica sa te proclami reprezentand ceva pe care il poti reprezenta doar partial.
              Reactia care se naste este de adversitate din partea celor care se simt tradati – antipesedisti, platforme civice lasate pe din afara etc – nu e vorba de condamnare aici, ci de analiza, rostul unor astfel de analize publicistice este tocmai asta: sa scoata in evidenta greselile pentru a le putea corecta in viitor.
              Este rostul si credoul meu, dincolo de votul pe care l-am dat in singuratatea cabinei, ca jurnalist-comenatator.
              Cred ca ma confundati: nu sunt un om de campanie pentru nimeni, nici pentru neoprotestanti, nici pentru unguri, dar nici pentru Bulumac.
              Sunt jurnalist si imi spun opinia, incercand sa reprezint cat mai exact interesul public.
              Nu spun ca nu pot gresi, spun insa ca sunt nevinovat de cele pe care mi le atribuiti. Simpatiile mele le manifest jurnalistic si bazate pe analiza si argument.
              Din nefericire, puteti verifica in arhive, prognozele mele de pana acum sunt surprinzator de exacte.
              Si inca ceva: tot in arhive puteti vedea ca am fost printre putinii care i-am taxat pe organizatorii acelor manifestari de care vorbiti.
              Va rog io, calmati-va si treceti la treaba (glumesc, desigur)!

              0 voturi
              +1
              -1
      • Dar eu nu inteleg un lucru. De ce o campanie trebuie sa fie numai Tot Aradul e distrus, totul e rau, 150 de mii de oameni sunt manipulati de un singur om si tot felul de aberatii de genul asta. E chiar atat de greu sa ai o campanie bazata pe Arad, pe viitor, pe solutii si pe oameni? Chiar trebuie ca 90% din campanie sa fie doar a arata cat de urati si mizerabili sunt altii? Asta e tot ce se poate?

        Crezi ca lumea nu vede asfaltarile care dupa o saptamana se surpa, canalizarile facute de forma, jegul si mizeria generala din oras? Oamenii se obisnuiesc cu asta, trebuie venit cu solutii si propuneri cu idei pentru viitorul orasului. AM zis ca l-am cunoscut pe Sebastian si mi se pare ca ar fi fost omul potrivit pentru oras, dar s-a inconjurat de unii oameni cu idei putine si fixe, oameni ce de 12 ani nu mai vad altceva in fata ochilor decat obsesia suprema, oameni care dpmdv nu sunt cu nimic mai sus de Falca. Niste oameni plini de ei care nu suporta ca cineva sa nu aiba aceeasi parere cu ei, oameni pentru care nu exista dialog. Pentru Falca, daca nu ii lauzi maretele realizari, esti automat reprezentat al societatii civile a unei familii din Arad, pentru altii daca nu spui cel putin o data pe zi ca Falca e satana care a distrus maretul oras Arad, esti automat PDL-ist infect ce a venit de la Brad si uraste Aradul. Asta e politica locala, asta e societatea din Arad, oameni mici, interese mari, orgolii si mai mari, toate mult prea mari pentru un oras atat de mic.

        Cat despre comparatia cu alte orase din tara, hai sa nu exageram, chiar daca nu mai locuiesc in tara de ceva timp, de curand am avut ocazia sa revin in Arad, Timisoara, Sibiu, Bucuresti, Brasov. Situatia e la fel de mizerabila peste tot, aceleasi lucrari de prost gust, case parasite, bani europeni aruncati pe proiecte absolut inutile sau complet lasate in paragina dupa 4-5 ani. Brasovul si Sibiul mi se par la randul lor dezamagitoare la modul in care si-au batut joc de imaginea pe care au avut-o acum cativa ani.

        +3 voturi
        +1
        -1
        • De astfel de teorii stimate Andrei „plecat” este podul plin.

          Dacă o „Prezentare a Realității” arădeanului ce își duce traiul de zi cu zi în Arad, cu un program bine structurat și concret cu ce intenționează să facă în scaunul de Primar, SEBA nu este SOLUȚIA, atunci stimabile, cu tot respectul, ai „orbul găinii” sau pur și simplu nu ai citit pe îndelete planul constructiv a lui Sebastian.

          Dacă ai soluții concrete, de ce nu ai reacționat venind la Arad să ne ajuți să ne desteptam?

          Ști ceva? De această continuă văicăreala suntem sătui. Tot sătui suntem si de analizele unor „observatori” de la distanță care mereu „știu mai bine ce trebuia făcut”.

          Când trăiești în Arad și ști că aceeași oameni ies în stradă la mitinguri, ca tot ei plătesc din propriul buzunar organizarea unor evenimente, ca pun osul la treabă tocindusi pingelele, că an după an propun soluții și nimeni nu-i bagă în seamă, că pe deasupra mai sunt si criticați … da, este ușor să ajungi „neascultător la corul binevoitorilor” de pe FB, sau alte surse digitalizate unde îți poți exprima opinia.

          Cum cineva a petrecut câțiva ani departe de unde a plecat, gata a devenit automat și mare democrat și atotștiutor.
          Dragule, ne jignești inteligența.

          +1 voturi
          +1
          -1
          • Nu stiu daca-i plin podul, in mod sigur, prin ton si idei, nu cred ca Andrei jigneste pe cineva. Recursul la faptul ca e plecat din tara este in schimb jignitor, cu atat mai mult cu cat printre cei mai vocali sustinatori pe facebook ai lui Bulumac erau cel putin trei romani ‘americani’. Daca ei au fost ok pentru ca erau in tabara cu Dumneavoastra, e firesc oare ca cel care nu este sa fie din start neavenit?

            0 voturi
            +1
            -1
            • Nu știu la ce tabără vă referiți?

              Cât despre ce i-am scris lui Andrei, nu am nimic de retractat și nu consider că am jignit. Însă eu mă pot considera jignit fiindcă dl Andrei critică pe un reprezentant al civismului arădean fără să fi citit nici măcar puținul, dar concretul program pentru Arad.

              Recunosc însă, că venind din exterior, se poate interpreta că această critică a actualului primar și a administrației locale, este excesivă. Dar nu este! Unii din arădeni habar nu au avut pana la aceste alegeri câte „bube în cap” are primarul. Făceau parte din corul peprpetu al acelora care spun „sigur că o furat, dar o făcut ceva și pentru noi”.

              Ce sa mai spun despre opinia dl Andrei, care crede că doar expunând un proiect pentru Arad concis si pozitiv vizionar, poți castiga o campanie electorală în România. O fi o opinie, dar este jignitoare la adresa zecilor de capete care au contribuit la campania lui Seba. (Atenție, nu mă număr printre ele)

              Ori această realitate românească, dumneavoastră ca analist politic, ar trebuii sa o știți.

              0 voturi
              +1
              -1
    3. Domnu’ Notaros, spuneti-mi sincer cum se poate bate in momentul de fata cineva care vine din sfera societatii civile cu aparatul de partid de care dispune Falca?
      In Romania exista in momentul de fata doua partide: PSD si PNL.
      Daca pe plan local nu reusesti sa faci macar un armistitiu cu una dintre cele doua formatiuni, nu ai nicio sansa. Zero, nothing, nada, keine!

      Nu am votat in viata mea PSD insa in momentul de fata conta mult mai mult omul decat partidul. In fruntea urbei conteaza omul.
      Desigur, putem sa ne pansam orgoliul la nesfarsit, putem sa tot cautam nod in papura pentru ca exact pe asta s-a bazat si se bazeaza Falca. Nu-i prost si mai ca isi freca mainile de bucurie cand a vazut opozitia dezbinata.

      Cu ce a gresit Sebastian? Cum voiati sa isi construiasca o imagine, cum voiati sa semnaleze niste probleme? Trebuia sa planteze panselute pe platoul din partea Primariei?

      Personal sunt dezamagit si de dumneavoastra ca si publicatie pentru ca nu ati continuat acel serial despre problemele Aradului.
      Ma asteptam sa fiti mai incisivi in campania electorala, sa dati in toti daca le gaseati bube insa schimb v-ati rezumat la acea serie intitulata „Încetinitorul de particule” care de multe a continut mult prea alambicat pentru cititorul de rand.

      In sfarsit, stam cu totii pe margine si va trebui sa mai suportam patru ani de administratie Falca iar de data asta poate face ce vrea atat in CLM cat si in CJA.

      O sa dam cu totii pe spate cand ne va spune ca de douasprezece ani construim in linie dreapta, timp in care alte administratii n-au stat cu mainile in san si chiar au facut treaba. Bravo, Arad! La mai mare!

      Imi vine sa imi bag picioarele in el Arad si sa plec in lume cat vad cu ochii. Pur si simplu nu mai pot suporta inca patru ani praful asta provincial care s-a abatut asupra noastra.
      Am ajuns un targ neinsemnat ocolit de orice oportunitate economica, culturala, sportiva. Oras al marilor evenimente, pe dracu’!

      +1 voturi
      +1
      -1
        • S-o luam cu inceputul.
          Nu l-am invinovatit pe Sebastian Bulumac pentru ca n-a castigat, consider ca a reusit un tur de forta, am spus doar ca pornind dintr-o parte a societatii civile, n-a reusit sa scape de balastul numit PSD.
          Nu i-am contestat dreptul de a alege sustinerea de catre acest partid, am spus doar ca electoral nu l-a ajutat exact acolo unde trebuia sa fie ajutat.
          Imi pare rau, asa scriu eu de 25 de ani, nu scriu pentru poporul de rand – aia oricum nu ajung la scrierile mele – dar nici pentru vagabonzi ai internetului. Cine ma citeste pentru asta ma citeste si nu pentru ca asteapta sa scriu altfel.
          Special Arad n-a facut campanie electorala, ne-am implicat strict jurnalistic, asa cum ar fi normal pentru orice platforma de presa. Cu toate acestea atat in publicistica cat si in reportaje si anchete Specialul a fost si a ramas cel mai vehement critic al administratiei Falca.
          Anchetele vor continua, treaba cu anchetele e ca necesita mult lucru si atentie, de aceea dispare din peisajul presei romanesti si nu numai. Trebuia totusi sa observati serialui Ralucai Medeleanu despre Teatrul Vechi care este un exemlu de reportaj de investigatie.
          In ceea ce ma priveste nu voi mai pleca din Arad decat ocazional, nici varsta, nici mentalul meu nu ma imboldeste.
          Am invatat putine de la batrani, am retinut si mai putin, insa la noi in sat umbla o vorba: barbat nu-i ala care loveste, ci ala care rezista…

          0 voturi
          +1
          -1
    4. @ enoladay

      Nu sânt deloc nervos și nici „sculat cu fața la pernă”.

      Pun întrebări punctuale, lăsând la o parte o curtoazie prefăcută. Nu-mi intră în obicei să atac persoane publice cărora nu le sânt patron, plătindu-le salariile. Ca si in cazul de față comentez idei expuse public.

      Să fi cetățean al aceluiași oraș în care și eu trăiesc, dar având o poziție declarat neutră, mi se pare mie puțin cam cinic. Dar o respect! Însă asta nu înseamnă că nu pot fi întrebător sau critic.

      Carei părți a societății civice servește neutralitatea?
      Avem „luxul” să fim neutrii, când părți din tencuiala Aradului ne pică în cap?
      Există cumva două Realități a Realității Aradului?
      Nu cumva „civismul” înseamnă o manifestare democratică în Rezolvarea Problemelor Urbei?
      Poate fi pus semnul egal între civismul pasiv/neutru și cel activ manifestat public?

      Întrebări nevinovate. ?

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Chestia cu sculatul si cu nervosul era asa mai mult o formula de curtoazie. Sper sa nu-mi spuneti ca nu v-ati dat seama.
        Sunt deschis la toate intrebarile pe care le puneti, nici asta nu puteti contesta, cred ca sunt singurul jurnalist de pe aici, din Arad si imprejurimi, care raspunde la toate comenturile care pun intrebari, problematizeaza si au si tinuta necesara.
        Nu am afirmat ca as fi neutru, Doamne feri!, dimpotriva am spus ca imi exprim jurnalistic -accentul e pe jurnalistic – opiniile si punctele de vedere, simpatiile si antipatiile. Nu vreau sa epatez cu civismul meu, daca va interesati veti gasi niste urme chiar daca acoperite de molozul din anii din urma.
        Singura afirmatie la care nu am replica se refera la faptul ca nu-i atacati pe cei care nu-i platiti. Asta inseamna ca pe cei pe care ii platiti ii atacati. Recunosc, cu aceasta afirmatie am o problema. Ii atacati indiferent de performanta lor doar pe baza ca ii platiti?
        Ca jurnalist inca o observatie finala: in loc sa urmariti ideile si convingerile Dumneavoastra in textul meu, incercati sa le identificati pe ale mele. E mult mai bine si sanatos asa.

        0 voturi
        +1
        -1
        • Când am spus că atac persoane publice la care le plătesc salariul, bine înțeles că m-am referit la atac verbal și în deosebi îmi permit să le critic și comportamentul personal în orele de serviciu cât și în afara lui.
          Sper că nu ați crezut care cumva că umblu cu toiagul pe la colțuri și le dau in cap.

          0 voturi
          +1
          -1
    5. N-are rost să mai dezbatem cauzele victoriei lu’ Falcă, deoarece ARĂDENII l-au ales, nu extratereştrii. Dacă oamenii aşa văd şi aşa vor… Că doar aici trăiesc, aici muncesc, aici se plimbă, aici fac cumpărături, şamd. Chiar dacă nu l-ar aprecia pe Falcă, au avut o alternativă mai bună, mai credibilă, mai onestă? Din păcate, candidaţii le-au oferit doar vorbe.

      0 voturi
      +1
      -1
    6. Nu-i vorba numai de campania electorală, ci de toată prestaţia lor socială şi profesională. Prin ce s-a remarcat Bulumac în spaţiul public arădean? Ceva cu suporterii de la UTA, pare-mi-se, şi-atât. Dar Lupaş, Ciupe, Costea, Caba, Wiener? Oameni de plan secund sau terţ prin entităţi civice, politice, religioase, culturale, de mică anvergură. Măcar dacă se uneau opiniile antiFalcă, era un front comun. Dar aşa, fiecare dintre ei a fost privit de arădeni ca veleitarist, fripturist, dacă nu chiar manipulat de forţe obscure, care nu vor binele Aradului.

      0 voturi
      +1
      -1
    7. Rara avis! Excepţia care întăreşte regula. Nu de ei s-a temut Falcă atunci când a anulat proiectul (tot aşa şi cu arteziana de pe Mureş), ci a realizat (sau a ascultat de sfaturile cuiva mai cu judecată) că deranjează prea mulţi cetăţeni şi asta-l va costa politic.

      0 voturi
      +1
      -1
    8. Să aibă o carieră importantă în Arad, în orice domeniu, să nu aibă probleme juridice, să fie echilibrat şi dispus la dialog, să fi demonstrat în vreun fel ataşament faţă de oraş, Exemple: Ioan Cuzman, Voicilă, Valer Blidar, Cosma de la Cotta, Nistor instructorul de dansuri, Tristan Mihuţa ziaristu’, Ionuţ Popa antrenorul, Heredea generalu’ de la Cerbul Albastru. Veţi zice că ăştia nu se bagă în politică. S-ar băga, sunt sigur, dar nu sunt agreaţi de fomiştii din partidele actuale, care se pun ei pe primul plan şi atunci valorile sunt marginalizate şi se retrag.

      0 voturi
      +1
      -1
      • Cu mici exceptii cei enumerati de tine sunt niste „caschete”, niste oameni a caror vreme a trecut.
        De curiozitate, cand i-ai auzit in ultima vreme pe oricare dintre ei vorbind despre un subiect (indiferent care)?
        In plus de asta vazand calitatile necesare enumerate de tine, pot spune ca din punctul meu de vedere Sebastian le intruneste cu brio.

        0 voturi
        +1
        -1
    9. Băieţi, nu sunt don Quijote, să mă lupt cu morile de vânt, nici Făt Frumos, să mă lupt cu zmeul cu multe capete, căruia dacă-i tai unul îi cresc trei. Voi vă faceţi job-ul, eu doar mă distrez. Să fiţi sănătoşi, să vă uitaţi în c-r la Bulumac şi la Adela şi să visaţi că oamenii vor vota nişte neica nimeni. Falcă poate sta liniştit, opoziţia arădeană – cu arme şi bagaje – este nima-n drum. Din păcate.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.