marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Amatorul de succese! Roland Unterweger, medaliat mondial după ce a „înghițit” 50 de kilometri cu zâmbetul pe buze (Foto)

  de Lucian Dănilă | 3 septembrie 2019, 3:30 PM | Recomandările editorilor | Sport

  1

  Știam povestea lui Roland, dar parcă nimeni nu poate să o spună mai frumos decât cea care i-a fost alături încă din primele sale zile din viață, sora sa, Adela Cristea: „Roli s-a apucat de alergat abia la 26 de ani și a practicat sportul ăsta în ultimii ani foarte serios, dar de plăcere, ca amator”.

  Acum, Roli se pregătește să treacă bariera celor 34 de ani, în 13 octombrie, iar amatorul care a început să alerge abia acum opt ani este astăzi medaliat mondial, cu bronz, la Campionatul Mondial de Ultramaraton 50 km. L-am văzut de câteva ori la maratonul sau la semimaratonul de la Arad. Așa cum spune Adela, are mereu aceeași atitudine pozitivă, iar când trece linia de sorire are zâmbetul atașat pe față. Se bucură de ceea ce face, se bucură de fiecare concurs la care participă și dă totul indiferent de dificultatea concursului, de vremea pe care aleargă, de adversarii cu care se ia la întrecere.

  Dintr-un amator în ale alergării, Roli a devenit în doar câțiva ani un amator de succese. Roland Unterweger a ocupat locul al 3-lea în cursa Open cu un timp fabulos pentru un amator: 3:25:24. A înghițit fiecare kilometru cu zâmbetul pe buze, cu plăcerea de a alerga, cu dorința de a scoate un rezultat cu care să își depășească atât adversarii cât mai ales propriile limite.

  roli 4

  „Anul ăsta însă a devenit Campionul Național al României la Ultramaraton (proba de 6 ore) și astfel a fost selecționat ca rezervă în Lotul Național al României pentru Campionatul Mondial de Maraton – 50 km, derulat zilele trecute la Brașov.

  Și deși la competiție au participat alergători din elita mondială a maratonului sau ultramaratonului, Roli s-a descurcat minunat: finish în 3:25:34, cu pace de mediu de 4:04, al 4-lea timp din echipa României la această competiție și al 55-lea timp la nivel mondial.

  Mai mult, pentru că statutul de rezervă la lot i-a permis să concureze în cursa Open Race de 50 km, Roland s-a întors de la Brașov cu 2 clasări pe podium: locul 3 la general (după o revenire în forță pe ultimii 10 km) și locul 2 la categorie”, scrie Adela Cristea, sora sa, pe Facebook.

  roli 2

  Aradul a mai avut un reprezentant, unul de seamă: Sorin Mîneran. Campionul României la maraton în ultimii cinci ani a făcut o cursă excelentă până la kilometrul 30. Confruntat cu mari probleme de ordin fizic, Sorin nu a mai putut forța și a ales să abandoneze pentru a nu periclita prezența la „naționalele” de maraton care vor avea loc la începutul lunii octombrie. În momentul în care a abandonat era cel mai bine clasat dintre toți sportivii români.

  La Mondialele de Ultramaraton 50 km de la Brașov, România a obținut locul 7 la fete și locul 9 la băieți.

  La fete, Paula Todoran a terminat cursa pe locul 16, cu 3:28:09, Nicoleta Ciortan pe locul 32, cu 3:42:19 și Denisa Bota locul 55, cu 4:37:17

  La băieți, Andrei Marius Crainic a terminat cursa pe locul 32, cu 3:07:28, Claudiu Gorgan pe locul 49 cu 3:20:47, Nicolae Bălan locul 53 cu 3:23:57, Roland Unterweger (locul 3 in cursa Open) cu 3:25:24, Marian Sacara locul 56 cu 3:28:03 și Popa George, locul 65 cu 3:40:43.

  La cursă au participat 171 alergători, din 30 de țări.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.